Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum u Parizu

Vlasnicima terenaca i SUV automobila trostruko skuplji parking

Parking
Pixabay
Autori: Hina, Večernji.hr
05.02.2024.
u 09:50

Stanovnici Pariza nedavno su podržali povećanje troškova parkiranja za velika vozila kao što su sportski terenci, s ciljem smanjenja negativnog utjecaja na okoliš i poboljšanja sigurnosti.

Stanovnici Pariza su nedavno podržali povećanje troškova parkiranja za velika vozila kao što su sportski terenci, s ciljem smanjenja negativnog utjecaja na okoliš i poboljšanja sigurnosti. 

Referendumsko pitanje ticalo se potrebe za povećanjem naknada za parkiranje na javnim parkiralištima za velika vozila, što znači da bi se sat parkiranja u središtu Pariza povećao sa sadašnjih šest eura na 18 eura, dok bi se u predgrađima povećao sa četiri eura na 12 eura.

Ova parkirna naknada će se primjenjivati na automobile koji su teži od 1,6 tona, a imaju motorni pogon ili su hibridni modeli te na električne modele težine preko 2 tone. U glasanju pod nazivom "Više ili manje terenaca u Parizu?"  je sudjelovalo oko 1,3 milijuna Parižana, a prema rezultatima je sudjelovalo manje od 6 posto onih s pravom glasa. 

Protiv poskupljenja je glasalo 45,5 posto, dok je za povećanje cijena parkiranja glasalo 54,5 posto. Razlog ovog referenduma je smanjenje zagađenja s obzirom na to da terenska vozila povećavaju zagađenje, ugrožavaju sigurnost na cestama te zauzimaju puno javnog prostora. 

POVEZANI ČLANCI:

Viša naknada za velika vozila ograničila bi smetnje koje uzrokuju, rekli su iz grada. "Ovo bi glasovanje trebalo biti poruka proizvođačima automobila. Njihova potraga za profitom, koja se sastoji od namjerne prodaje sve većih, efikasnijih i skupljih vozila, ugrožava ekološku promjenu."

Glasovanjem u nedjelju stanovnici glavnog grada bi mogli smanjiti opterećenje javnih prostora i podržati novi društveni model, smatraju pariške vlasti. Skuplja naknada primjenjivala bi se na turiste i posjetitelje, no stanovnici, obrtnici i službe za održavanje mogu podnijeti zahtjev za izuzeće. Promjena cijena ne bi obuhvatila privatna parkirališta.

Automobilska udruga kritizirala je gradsko vijeće uoči glasovanja. Gradska bitka s velikim vozilima započela je novom prometnom politikom koju su prije nekoliko godina donijeli socijalistička gradonačelnica Anne Hidalgo i njezina klimatski osviještena gradska vlada.

POVEZANI ČLANCI:

Na temelju podataka o registraciji, nove naknade bi se primjenjivale na gotovo 900.000 automobila u pariškoj regiji. Veće naknade za veća vozila također se planiraju u Lyonu, Bordeauxu i Grenobleu.

VIDEO Nevjerojatan slučaj kod Velike Gorice: Pijan k'o deva ukrao autobus, sletio u jarak, pa ga spašavali vatrogasci

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije