OKRŠAJ NA HVARU

Vlasnik Garifula o pozadini incidenta: 'Prijetnje su se nastavile i nakon onog barbarskog napada'

ARHIVA - 2023. Vlasnik restorana Gariful Ivan Gospodnetić i kuhar Dinko Petričević zvani Mijo
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/15
29.07.2024.
u 21:35

O stanju napadnutog kuhara Mije, Gospodnetić kaže da će biti dobro, ali da se boji.

U noći između subote i nedjelje, oko 1:45, dogodio se brutalan napad koji je potresao otok Hvar i cijelu Hrvatsku. Napadnuti su Ivan Gospodnetić, vlasnik restorana Gariful, i Dinko Petričević, poznat kao ribar Mijo. Sukob je danas dobio i pravni epilog pa se tako napadač Josip Ćurković nalazi u pritvoru, a državno odvjetništvo zatražilo je istražni zatvor za njega. Šokirani Hvarani izašli su u nedjelju na ulice kako bi prosvjedovali protiv nasilja.

Nakon što se oporavio Gospodnetić je danas izrazio povjerenje u institucije, uvjeren da će odraditi svoj posao kako treba. "Svi ste vidjeli barbarizam koji se dogodio i prijetnje koje još uvijek primamo. Vjerujemo u pravnu državu i zakon te smo sigurni da će sve završiti kako treba," rekao je Gospodnetić za RTL Danas. Na pitanje o nastavku prijetnji nakon napada, Gospodnetić je odgovorio: "Jesu, ali mislim da sam rekao sve što sam trebao." Dodaje da je već previše govora o događaju i da više nema što kazati. "Svi ste svjedoci barbarizma i prijetnji. Sada je na institucijama da obave svoj posao i potpuno vjerujem u njih. Zahvaljujem Foranima i Forkama na podršci, koja nam je puno značila. Nije bilo incidenata, samo pjevanja," napominje Gospodnetić.

Govori i o emocijama koje je doživio: "Zaplakao sam prvi put nakon mnogo godina. Svi se ovdje bavimo turizmom – apartmanima, kafićima, restoranima, brodarstvom. Svi živimo od toga i najvažniji nam je gost. Zbog gosta smo ovdje i uvijek dajemo najbolje što možemo." Gospodnetić također naglašava važnost gostiju za Hvar i izražava podršku Hvaranima, moleći ih da prestanu s okupljanjima. "Neka prestanu okupljanja. Gost nam je na prvom mjestu. Idemo nastaviti dalje. Poruka je poslana, glasna i mirna. Nitko nije ponosniji od nas svih zajedno," dodaje.

>>> Hvarani prosvjedovali zbog napadnutog vlasnika restorana, orila se pjesma, palile bengalke

Kao uzrok napada, spominje konkurenciju, i naglašava potrebu za mirnim radom. "Nisam osvetoljubiv, miran sam i kršćanski odgojen. Volio bih da se strasti smire," kaže Gospodnetić. Iz kluba Carpe Diem su osudili nasilje i izrazili žaljenje zbog incidenta. Gospodnetić se zahvaljuje na toj podršci i ističe da su svi koji podržavaju barbarizam nepromišljeni. Također, ističe zadovoljstvo reakcijom institucija i vjeruje u Vladu, policiju i zaštitu malog čovjeka. Vjeruje da će se situacija smiriti.

Na pitanje o mogućem utjecaju na turizam, Gospodnetić odgovara da je Hvar i dalje Hvar. Iako sve može utjecati na turizam, Hvar je predugo u tom poslu da bi se prepustio panici. "Svi naši Forani su uključeni u turizam i mi smo miroljubivi," naglašava. O stanju napadnutog kuhara Mije, Gospodnetić kaže da će biti dobro, ali da se boji. "Čovjek je u godinama i sve ga to streslo. I on i ja smo mogli izgubiti život. Vjerujemo u institucije i znamo da će država odraditi ono što treba," zaključuje Gospodnetić.

VEZANI ČLANCI: 

>>> Osoblje hvarskog restorana Gariful u kojemu je došlo do sukoba među ugostiteljima

ARHIVA - 2023. Vlasnik restorana Gariful Ivan Gospodnetić i kuhar Dinko Petričević zvani Mijo
1/15

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije