poplave prijete

Vodeni val prijeti Hrvatskoj – vodostaj Dunava najviši u 500 g.!

poplave
Reuters/ PIXSELL
05.06.2013.
u 13:46

Vrh vodenoga vala u Hrvatsku bi mogao stići sredinom idućeg tjedna, procjenjuje Zoran Đuroković, voditelj glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda.

Veliko vodeno čudo stvorilo se na području Austrije i Njemačke, stoga su sve oči uprte u njega. Takav vodostaj nije zabilježen još od 1501. godine – slikovit je pred novinarima u Osijeku bio Zoran Đuroković, voditelj Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda upozoravajući na uzvodni vodostaj Dunava.

Njegov vrh od ulaska u Hrvatsku udaljen je oko 500 kilometara. Dovoljno je to daleko da se stigne pripremiti obrana. Prva na udaru je Batina u Baranji.

Nabujala rijeka narast će u Batini za dva metra

– Tamo ćemo sa Šandorovim gredama zatvoriti nasip u središtu mjesta. Osigurano je i oko 200.000 vreća pijeska na skladištu u Osijeku jer ćemo raditi kombinaciju sa suvremenim tehnikama obrane od poplave. U pripremi su i obrane kod Zelenog otoka te takozvane Tenkovske ceste – napominje Igor Biglbauer iz Hrvatskih voda u Osijeku te dodaje kako će “na udaru” biti i vikend-naselje u Aljmašu te Otok športa u Vukovaru.

Vrh vodenog vala na Dunavu u Hrvatskoj se, prema prognozama, očekuje za sedam do deset dana. Njegova trenutačna snaga na ulasku u Beč je 11.000 kubičnih metara u sekundi.

– Samo zbog usporedbe, Drava koja je rušila po Sloveniji i Austriji imala je 3300 kubičnih metara u sekundi, a Sava kod Zagreba oko 3000. Kad se zbroji sve zajedno, ne može se dobiti ova silina Dunava – opisuje Đuroković.

U Hrvatskim vodama očekuju da će nabujala rijeka u Batini narasti za još oko dva metra te dosegnuti vodostaj od otprilike 750 centimetara. Za očekivati je da će se zaustaviti i promet na Dunavu, iako se rijekom još prometuje. Zbog slabog utjecanja, rast će i vodostaj Drave. U Osijeku se očekuje izlijevanje rijeke na lijevoj obali, odnosno na strani Baranje.

Građani istoka Hrvatske koji žive uz Dunav, osobito oni uz niže dijelove, s velikom zabrinutošću prate informacije o poplavama u srednjoj Europi zbog kojih se organiziraju evakuacije, angažira se vojska, a zabilježeno je do sada i 12 smrtnih slučajeva…

Hoće li pomoći Kopački rit?

Visok Dunav prouzročit će i znatan porast vodostaja Drave pokraj Osijeka i Vuke pokraj Vukovara, što će predstavljati dodatne probleme djelatnicima Hrvatskih voda, kao i samim građanima.

– U odnosu na sadašnji vodostaj Dunava može se očekivati rast razine Dunava viši od tri metra, što će, primjerice, kod Vukovara značiti plavljenje Otoka sportova. Vukovarcima je poznato da su godine prolazile između dva toliko visoka vodostaja, a sada u šest, sedam godina imamo situaciju da smo četiri puta imali tako visoke vodostaje – rekao je Đuroković.

U Hrvatskim vodama i ovaj put uzdaju se u Kopački rit kao veliki rezervoar Dunava koji prilikom svih visokih vodostaja goleme količine vode' 'upije“ u sebe i tako znatno pomogne nizvodnim dijelovima.

Vodeni val prolazi kroz Beč i kreće se prema Bratislavi i istoku

Vodostaj Dunava pokraj Beča u srijedu je dosegao svoj vrhunac, srušivši dosadašnju rekordnu stoljetnu razinu. Vodeni val koji je do Beča stigao iz Donje Austrije, gdje je situacija, posebice oko gradića Kremsa, još uvijek kritična, poplavio je područje dvije od ukupno tri bečke luke te restorane i lokale na Novom Dunavu te grmlje i drveće. Između ostalih, nastradala je popularna ''Copa Cagrana“ i Sunken City, nedaleko od bečkog sjedišta UN-a.

Zbog podzemnih voda koje su doprle u šaht s kablovima, linija podzemne željeznice "U 4", čija trasa prolazi uz nabujali Dunavski kanal i prometuje od gradskog dijela Stadlau do Schwedenplatza u središtu Beča, oko podneva je nakratko zaustavljena. Austrijski mediji izvještavaju da je uzduž Dunavskog kanala razina vode bila samo 20 centimetara do razlijevanja tj. ispod razine asfaltiranog puta kojim inače prolaze šetači, pa to područje stalno nadziru dežurne službe bečkog gradskog prijevoza. Ističu kako vodeni val prolazi kroz Beč i kreće se prema Bratislavi.

U austrijskom Hainburgu, nedaleko od slovačkog glavnog grada, evakuirani su stanari iz 82 zgrade. O količini i snazi vodene mase koja protječe Dunavom u austrijskom glavnom gradu dovoljno govori podatak da je kod Korneuburga pokraj Beča u srijedu u 14 sati zabilježen protok od 10.800 kubičnih metara vode u sekundi (uobičajeni prosječni protok iznosi 2.000 kubičnih metara u sekundi). Zaštita je napravljena za 14.000 kubičnih metara u sekundi. Vodostaj je bio 8,03 metra, što je 13 centimetara više od povijesne poplave 2002. godine. Iako se vrhunac vodenog vala očekuje u noći sa srijede na četvrtak, bečki gradski oci tvrde da Beču ne prijeti ozbiljnija opasnost od poplave. Austrijski su hidrografi suzdržani s obzirom na to da je situacija u Donjoj Austriji još uvijek kritična, posebice u Theissu pokraj Kremsa, gdje se vodi borba za svaki centimetar 800 metara dugog zemljanog nasipa.

>> Građani poplavljenog Dresdena spremaju se za nove nanose

>> Stiže vodeni val: Hrvatska strepi, Baranja na udaru

>> Fotografije katastrofe: U Passauu najgora poplava u 500 godina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije