'Rodni studiji nisu naša izmišljotina'

Voditeljica Rodnih studija o novom programu i političkim reakcijama: To su nepromišljene i politički neinteligentne izjave

Pogled na Zagreba sa zadnjeg kata nebodera Eurotower
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
07.07.2024.
u 15:34

Rodni studiji čekaju odobrenje dopusnice od Agencije. Unatoč nedavnim kontroverznim izjavama nekih političara, Čakardić ostaje uvjerena da neće biti opstrukcija

Ankica Čakardić, voditeljica Rodnih studija na Filozofskom fakultetu, je objasnila smisao novog, inovativnog programa i istaknula kako će polaznici nakon završenog studija steći titulu magistara rodnih studija. "Polaznici će se specijalizirati u određenim temama povezanim s njihovim primarnim studijima, primjerice anglistika i rodni studij ili lingvistika i rodni studij. Ovaj interdisciplinarni pristup značajno doprinosi znanosti, obogaćujući postojeće obrazovne matrice," naglasila je Čakardić.

Naime, na studiju će biti tri glavna obavezna kolegija; feministička teorija, rodna povijest i feministička metodologija uz 20-ak ili 30-ak izbornih kolegija koji se bave znanosti o književnosti, američkim ili francuskim ženskim pismom ili lingvistikom, sociologijom, pojasnila je voditeljica. Osim toga, diplomanti će biti kvalificirani za rad na različitim pozicijama, uključujući obrazovanje, znanost, novinarstvo i razna državna tijela, dodala je.

Rodni studiji čekaju odobrenje dopusnice od Agencije. Unatoč nedavnim kontroverznim izjavama nekih političara, Čakardić ostaje uvjerena da neće biti opstrukcija. “Čuli smo reakciju ministra Fuchsa, treba pogledati program, zadovoljava li tehničke kriterije. Ono što eventualno može postati problemom jest možda neka tehnička začkoljica koju treba doraditi, ali sve izvan toga ne smije ni ne može biti razlog za blokiranje akreditacije”, poručila je Čakardić.

POVEZANI ČLANCI:

“Riječ je o autonomiji sveučilišta i razvijenoj demokraciji i ne vidim potrebu da se na bilo koji način dovodi u pitanje nadaleko poznat studij. Rodni studiji nisu naša izmišljotina nego ozbiljni studiji po raznim sveučilištima”, dodala je. U intervjuu za N1 je iskomentirala i nedavne izjave političara koji su javno iskazali nezadovoljstvo s otvaranjem ovakvog studija. Osvrnula se na izjavu Marjana Pavličeka koji je rekao kako "ima sina koji je muško, za kojeg ne želi da sutra bude žensko, a prekosutra nebinarna osoba". Ni Most ni Domovinski pokret nisu otvorenih ruku dočekali ovaj studij.

"Mislim da je posrijedi neki oblik instrumentalizacije, pokušaja insturmentalizacije pitanja akreditacije studija za vrlo jeftine političke poene. Kad je politika ispražnjena od ozbiljnog sadržaja, od vizije budućnosti, rasprave o progresu društva, onda se desnica, konzervativna politika često lovi za pitanja koja nisu od presudnog značaja za funkcioniranje društva i instrumentalizira" rekla je Čakardić.

"To su nepromišljene, neutemeljeno znanstvene, brzoplete, politički neinteligentne izjave koje mogu naštetiti i samim akterima. Mislim da im tu nije mjesto. Možemo se zapitati je li moguće da u 2024. godini u Hrvatskoj postoje saborski zastupnici koji si uzimaju za pravo pozivati na dokidanje procesa akreditacije nekog rodnog studija”, dodala je te naglasila kako se nada da će se tenzije u skorije vrijeme umiriti jer političari koji vide problem u ovome nisu stručni u tom polju da bi donijeli validan sud.

>> FOTOGALERIJA Najpoželjniji i neodoljivi: Ovo je top 10 najboljih europskih gradova za život!

Pogled na Zagreba sa zadnjeg kata nebodera Eurotower
1/11

Komentara 5

OR
OPG Rasprdić
16:53 07.07.2024.

Cijeli svijet polako odustaje od te besmislene, sumanute i štetne rodne ideologije, instituti se zatvaraju, a HDZ im ovdje ide otvarati studije.

NI
Ninica
21:00 07.07.2024.

Je li iz filozofskog fakulteta može uopće izaći kvalitetan kadar? Vrte se u krug, kontaminirani kontaminiraju. Nova generacija još gora od starije.Slažu si honorare pa ispadne van bistar " progresivni " studij, koji se zastupa demokratskim pravom mišljenja da su protivnici istog neinteligentni. A tamo svi od reda na visokom glasu kao uzaludni.

GO
goran2hr
19:03 07.07.2024.

I HDZ ima svoju "Kumrovečku školu". Oni svoje kadrove šalju u Beograd, u "Regionalnu akademiju za demokraciju". Umjesto u Beograd, sada bi ih mogli slati na "Rodne studije", gdje bi također mogli dobiti kvalitetnu izobrazbu, ali uz znatne uštede.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije