'vražji vrt'

Znate li da se aperitiv ne pije zato da se otvori apetit? Autor rakije iz Gorskog kotara koja je osvojila svijet objašnjava zašto

storyeditor/2024-09-29/Kuca_prirode__vid_Arbanas.jpg
Nikola Zoko
30.09.2024.
u 09:32

Goranski jeger ima 57 vrsta trava i sedam vrsta šumskog voća, a baza je rakija od malvazije, vinske sorte iz Istre

Niste od onih koji vole likere ili rakije i ne pijete ih prije jela? Ili popijete čašicu prije obroka kako bi vam se 'otvorio apetit', a pritom najviše volite one nešto slađe likere? Ako se vaši stavovi i navike nalaze unutar ovih par natuknica, zapravo griješite, a kako biste doznali sve o likerima, rakijama, o njihovu utjecaju na vaše zdravlje, svakako se jednom zgodom uputite Lujzijanom u Gorski kotar. Točnije k Vidu Arbanasu koji je prije nekoliko godina u Lokvama sa suprugom Mirom otvorio Kuću prirode "Kotač". Njih dvoje cijeloga života u svome rodnom kraju proučavaju, sakupljaju i testiraju učinke biljaka i korijenja koji ih okružuju u čarobnoj prirodi Gorskog kotara. Potapaju ih u rakije i vina kupljena uz obalu ove županije te pripremaju likere niz godina, a u svakom je likeru čaroban svijet tog dijela netaknute prirode, pomno odabrano bilje koje je spareno s razlogom u savršeni liker zanimljivog naziva. Osim što će vam ponuditi razne likere s raznim terapeutskim učincima, Vid Arbanas ispričat će vam i priču kako, zašto i kada piti koji od njih kako bi mogli uživati u okusu, ali i kako bi liker mogao odraditi svoj posao i blagotvorno utjecati na vaše zdravlje.

– Postoje tri vrste pića koje vežemo za kulturu objedovanja u kojoj se ne radi samo o tome kako držati vilicu, žlicu ili nož, već se odnosi i na to da je prije jela važno popiti aperitiv, nakon glavnog jela digestiv i na kraju, uz kolač treba popiti neko fino, lagano desertno piće, možda neki koktel koji uključuje i liker. Dakle, važno je znati zašto se pije aperitiv. Nije točno da se on pije da se može više pojesti, da se otvori apetit. Aperitiv se pije da se smiri želudac prije glavnoga jela, jer želudac tijekom radnoga dana doživljava stres, u grču je, a da toga možda i niste svjesni. Stres se nakuplja u želucu i on postaje napet, bez obzira na to jeste li toga svjesni ili niste. Dakle, treba opustiti želudac aperitivom pa ćete polakše i smirenije jesti i hrana će vam bolje prijati. Aperitiv ne smije biti sladak, to je kao da jedete čokoladu ili slatkiše prije ručka. Aperitiv može biti sve, samo ne smije biti sladak; dakle, to mogu biti viski, votka, rakija, gorki liker, samo da nije sladak – objašnjava V. Arbanas.

Kaže i da svako piće prije ispijanja treba pomirisati zatvorenih očiju jer je 80 posto osjetila u nosu, a 20 posto u ustima, i tako isprva mirisom uživati u piću. – Nikada ne smijete piti naiskap, jer tada pijete kroz grlo, a ne kroz usta; nekoliko sekundi treba piće zadržati u ustima, uživati u okusima i tek tada ga ''pustiti'' do želuca. Recimo, moj Goranski jeger ima 57 vrsta trava, 7 vrsta šumskog voća, a baza je rakija od vinske sorte malvazija. Sve trave i voće iz Gorskog su kotara, ali je rakija istarska. Kao zaslađivač koristimo steviju da je mogu piti i dijabetičari. Kada je okusite, imat ćete osjećaj kao ste na livadi. Nakon nekoliko minuta počet će vas ''grijati'' u želucu, želučani su vam sokovi proradili, nestao je grč i i tada ste spremni primiti hranu – kazuje nam Vid Arbanas.

VEZANI ČLANCI:

On i supruga Mira isprobavali su i godinama kombinirali okuse te su napravili i desertno piće od ruže i kultnu "Papru", svjetski nagrađen liker, odnosno digestiv koji su nazvali i "Hortus diabolicus", odnosno "Vražji vrt", kako su Rimljani zvali Gorski kotar; pun ljekovitog bolja, ali surov za život! Papra se sastoji od 13 vrsta goranskih trava, 4 vrste goranskog korijenja i vrhunske rakije od muškata. Domaćini će vam reći da u ovom piću najviše uživaju žene iako je gorko, a ne slatko. Najveći Europski poljoprivredni sajam to je piće prije nekoliko godina nagradilo zlatnom medaljom.

Kokteli od likera

– I dok se aperitiv pije pet do deset minuta prije glavnog jela, digestiv kao što je Papra pije se tako da se desetak sekundi zadrži u ustima nakon glavnoga jela. Prvo osjetite slatki okus, zatim vas nešto peče, pa imate osjećaj vatre u ustima i onda dolazi svježina, kao da ste pojeli pepermint ili oprali zube. Zato se digestiv pije nakon glavnog jela i on je skoro i važniji od glavnog jela. Digestive bi i konobari trebali nuditi gostima nakon jela. Za vrijeme ručka miješate svakakve okuse; toplo, hladno, kiselo, slano, a digestiv vam pojačava cirkulaciju u želucu i oslobađa okuse. Dok jedete, nagutate se zraka, pa ljudi često kažu da se osjećaju kao da imaju kamen u želucu. Time što potiče cirkulaciju u želucu, digestiv uklanja i taj osjećaj – pojasnit će vam domaćin u svojoj kušaonici u Kući prirode u kojoj možete naučiti i kako spremati koktele od likera koje pijete uz kolače.

FOTO Ovo je najveće umjetno jezero u Hrvatskoj: Upravo je ispražnjeno, pogledajte što se skriva ispod površine

storyeditor/2024-09-29/Kuca_prirode__vid_Arbanas.jpg
1/28

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Asterix
Asterix
11:26 30.09.2024.

A ja mislio da se iza glavnog jela pije vino... šta ćeš, čovjek uči dok je živ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije