ZA I PROTIV

Vrijeme je za promjene

23.02.2003.
u 00:00

Aktualna rasprava u Saboru o Prijedlogu projekta hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava za 21. stoljeće i drugim ponuđenim dokumentima Vlade o promjenama u školstvu inicirala je javnu raspravu o obrazovanu. Pri tome mediji pompozno prate svaku reakciju stranaka, pojedinih akademika, lobista interesnih skupina, predstavnika vlasti i drugih, a učitelje se po običaju zaboravlja. Premda ih se ističe kao glavne nositelje promjena.

Danas je, pored reforme, neosporna potreba kontinuiranih promjena u sustavu obrazovanja. Shodno tome, želim posebno naglasiti neophodnost trenutnih promjena u području strukovnog obrazovanja. Srednje strukovne škole moraju imati prioritet u prosvjetnoj politici, jer ih pohađa preko 70 posto srednjoškolske populacije.

Njihove programe je nužno uskladiti s programima u EU, radi kretanja radne snage i normalnog funkcioniranja tržišta rada. Bez toga, Hrvatska će teško riješiti problem nezaposlenosti i gospodarskog oporavka u bliskoj budućnosti. Gospodo iz vlasti, političari, vrijeme je za promjene u školstvu i drutštvu općenito. Vaš je zadatak osigurati opće pretpostavke za reformu školstva. Struka će usuglasiti postojeći projekt promjena ili izraditi novi dokument, a učitelji će tada moći znati odraditi svoj dio posla. Svaki drugi pristup polučit će neuspjeh i produžiti društvenu agoniju.

Stjepan Brzak, Zagreb

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije