Donosi Max!

Vučević: Tudor zna što radi, da su sve ideje uspješne, rekli bismo da je genijalac

Goran Vučević
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
28.04.2014.
u 15:00

– Neće se Bayern olako riješiti Mandžukića, to je veliki klub koji želi imati najbolje igrače. Koliko Mandžukić bude dobar, toliko će igrati

U sobi Gorana Vučevića (42) dominira veliki pano s popisom svih igrača Hajduka, godištima, istekom ugovora, dnevnim obvezama. Sportski direktor “unutra” je sto posto, u ova četiri mjeseca koliko je na funkciji zavrnuo je rukave. Najviše pozornosti posvetio je omladinskoj školi iz koje prva momčad sve više crpi igrače.

– Omladinska škola mora biti srce kluba. Na njoj najviše radimo. Nezadovoljan sam kvalitetom igrača u svim kategorijama, moramo u bliskoj budućnosti napraviti dvije selekcije ne bi li to bolje izgledalo. Hajduk već godinama nema brze igrače, selekcija mora težiti tome da imamo brze igrače, i po tjelesnoj pripremljenosti i po razmišljanju.

Jedna od njegovih prvih odluka bila je postavljanje Srđana Andrića za šefa omladinske škole.

– Andrić odlično radi. Bilo je dosta kandidata za tu funkciju, tražili smo čovjeka s vizijom za duži period. Tudor, Andrić, Pralija, koji je šef skauta, i ja povezani smo, imamo stalne sastanke. I ta skautska služba od sljedeće sezone bit će na visokoj razini. Najviše ćemo se bazirati na Dalmaciju. Mene ne zanima politika, ni Mamić, ni Šupraha, već samo Hajduk. Želimo zaustaviti odljev igrača iz Dalmacije, u skautiranju je sada bitan i financijski faktor, a mi u tome ne možemo parirati. Ali, ljudima u Dalmaciji želimo se predstaviti, pokazati što radimo i siguran sam da će to prepoznati.

Trenutačno su najveća budućnost Hajduka Nikola Vlašić i Andrija Balić, koji su još kadeti, a Tudor ih je predstavio u prvoj momčadi.

– Nisu tu samo Balić i Vlašić. Imamo mi cijelu lepezu mladih igrača poput Bašića, Malokua, Bashe, Hairlahovića... Oni su naša budućnost. Ne možemo se sada na njih osloniti, da će biti prevaga, nositelji trebaju biti iskusniji. Nama je sada najbolji igrač Pašalić, a on je još junior. A to nije dobro za momčad.

Hajduk opet nije pogodio s pojačanjima. Vučević je zatražio da se raskinu ugovori s Bukvom i Iluridzeom.

– Sve su to bile popune, a ne pojačanja. Zato mi je teško govoriti jesu li to bili promašaji. Politika kluba je jasna, dao sam svoju viziju. Igrači koji dođu u klub iz druge sredine moraju biti kvalitetniji od naših, donositi prevagu, igrati standardno. Srećom, ugovore s Bukvom i Iluridzeom možemo jednostrano raskinuti. Napravili smo dobro.

Nije uz tako očajne financije lako biti sportski direktor Hajduka.

– Očekuje se da prodamo igrače za 500 tisuća eura i više, a da dovedemo igrača za nula eura i da bude bolji od onih koje smo prodali. To je jako teško, može se, ali je teško. Ima zainteresiranih klubova za naše igrače, vidjet ćemo što će biti. Ovisimo i o igrama naših igrača, u nekim ključnim utakmicama, posebno u derbijima, mogli smo dati i više. No, dobar igrač ne gleda se kroz jednu utakmicu.

Jedan od onih koji su puno obećavali bio je Jean Kouassi koji već dugo nije u formi. Donedavno je vrijedio i tri milijuna eura, a sada bi u Hajduku bili sretni da stigne ponuda od milijun eura.

– Kad ne igra stalno dobro onda nitko nije zadovoljan. Za Kouassija je bilo ponuda, tu je i treba imati strpljenja s njim. Evidentno je da je pao u igri.

Kako Vučević vidi trenerov rad?

– Tudor je jako dobro radio cijelu sezonu, vaga baca na pozitivnu stranu. S neafirmiranim igračima ostvario je cilj.

U drugom dijelu sezone pogoršao je dojam. Kao da je počeo lutati.

– Da su promjene bile uspješne, onda bismo rekli da je genijalac. Razumijem Tudora, i drugi treneri rade isto. Evo, Guardiola je Lahma s desnog beka stavio na poziciju razigravača, u sredinu. Što bismo rekli da Tudor to napravi s Vršajevićem? Trener zna što radi, Tudor je pokazao puno dobrog. Ima moderan pristup nogometu, sve to izgleda jako dobro. Tudor je najbolji mladi trener u Hrvatskoj. Iznimno je stabilan, provodi zamisao bez obzira na igrače i protivnika.

Mora mu se priznati da ima viziju.

– Želi igrati atraktivno. To smo se i dogovorili, takav će Hajduk biti u budućnosti, to će biti uvjet bilo kojem treneru koji dođe u Hajduk. Ne mislim da ćemo ni Tudor ni ja biti vječno u Hajduku, ali svaki sportski direktor morao bi prisiliti trenera da se prilagodi načinu rada i sustavu u Hajduku. Mi već sada u svim kategorijama imamo isti stil. Ne mora biti isti sustav, ali sve Hajdukove momčadi moraju igrati napadački, agresivno.

U posljednje vrijeme Vučević je dosta putovao. Bio je u Barceloni, u Kölnu, svojim bivšim klubovima, bio je u posjetu Slavenu Biliću u Beşiktaşu.

– Putujem dosta, bio sam i u Austriji, Italiji, na dosta mjesta. Volio bih da dovedemo jednog pravog igrača, a ne pet koji će biti popuna. Tržišne cijene su pale, teško se u Europi rade transferi.

Rijetki su Vučevićevi žestoki istupi u javnosti, za takve stvari zadužen je predsjednik Marin Brbić.

– Zanima me Hajduk, da bude što je moguće bolji. Ne treba biti ekspert da se vidi što se događa. Rijetko istupam sa žestokim izjavama. Nekada me zaboli kad vidim da nam ne daju ni blizu, a radimo dobro. Ali to je sastavni dio svega ovoga. Inače, napravljen je korak naprijed s ovom ligom 10, šteta je što nema više publike. Tada bi i dojam bio puno bolji, nije isto igrati pred 10 tisuća gledatelja ili pred tisuću.

Ima li u Hrvatskoj namještenih utakmica, puštanja...

– Ne zanima me to. Ovako ću vam reći, žalim ljude koji se žele baviti nogometom jer kod nas najmanje nogometa ima. To vam je jedina i prava istina i, dok se to ne promijeni, neće nam biti dobro.

A ima li u Hajduku igrača za reprezentaciju?

– Volio bih da bude što više igrača za reprezentaciju, razgovarao sam s Nikom Kovačem. Uvjeren sam da će izbor odraditi pošteno, on je jedan od onih koji rade kako treba. Puštam ga na miru, često čitam o guranju igrača, veliki su pritisci. Neću nikoga gurati, ono što smo razgovarali neka ostane između Nike i mene.

Kako Vučević vidi Hrvatsku u Brazilu?

– Nezahvalno je bilo što prognozirati, treba vjerovati u nas. Brazil nam može biti najteža, ali i najlakša utakmica. Imamo Marija Mandžukića i Luku Modrića, oni su naši najjači sportski ambasadori, trebamo biti ponosni na njih.

Hoće li Pep Guardiola odobriti prodaju Mandžukića?

– Neće se Bayern olako riješiti Mandžukića, to je veliki klub koji želi imati najbolje igrače. Koliko Mandžukić bude dobar, toliko će igrati.

Komentara 4

Avatar maladala
maladala
15:40 28.04.2014.

"da su sve ideje uspješne, rekli bismo da je genijalac" hihi zato sto mu vecina ideja nije uspjesna znaci da nije G od genijalca

FL
flops
15:49 28.04.2014.

tudor je genije sa djecom najstariji ima 22godine, koja igraju za 6-7tisuca kn, je došao do treceg mjesta u državi sa klubom u kojem se nema za papar,jedino šta u splitu imamo su navijaci

GI
gismund
16:54 29.04.2014.

a što su onda ostali klubovi i treneri koji imaju daleeeko gore uvjete od hajduka??? nevjerojatno kako stalno pronalaze opravdanja za loše rezultate koje ostvaruju već 10 godina! ...i uvijek im je netko kriv, malo mamić, malo HNS, malo suci, malo financije, ali nikada, baš nikada nisu oni krivi za loše rezultate!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije