'STVARA SE ZAČARANI KRUG'

Vučković: Hrvatskoj ne prijeti nestašica, nema potrebe za gomilanjem hrane

Zagreb: Ministrica Marija Vučković obratila se medijima nakon sjednice Vlade
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
24.03.2022.
u 11:48

Naravno da se razgovara o nekim novim lancima, aktiviranju i povećanju trženja s nekim trećim zemljama, kazala je

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u intervjuu za Media Servis je izrazila nadu da nećemo gledati reprizu onoga što je bilo na početku pandemije koronavirusa. 

- Po zalihama, po proizvodnji, po tijeku sjetve, po trgovačkim tijekovima nema nikakve potrebe za tim. Hrvatskoj ne prijeti uopće nestašica hrane. Naravno da se gomilanjem zaliha i pražnjenjem trgovačkih lanaca stvara začarani krug i stvara se dodatna potražnja i to utječe negativno na stabilnost cijene, a doista nema potrebe za tim - poručila je

Istaknula je i kako problemi s opskrbom robom koja je izlazila iz Crnog mora nisu novi te da oni traju već mjesec dana.

- Taj dio roba već nedostaje na tržištu. U kratkom roku to dovodi do povećanog rasta cijena. Naravno da se razgovara o nekim novim lancima, aktiviranju i povećanju trženja s nekim trećim zemljama. Što se tiče situacije u Hrvatskoj, ona je samodostatna u tim robama - poručila je.

- Ne zaboravimo da su Ukrajina i Rusija područje s kojeg dolazi praktički četvrtina izvoza svjetske pšenice, gotovo 20 posto kukuruza i više od pola suncokreta i suncokretova ulja. To ne može biti bez posljedica tako da je nezahvalno prognozirati daljnji rast cijena. Rastu naravno i cijene energenata - dodala je. 

Kazala je i kako nije točno da Europska komisija kažnjava resorno ministarstvo s 30 milijuna eura manje, odnosno 10 posto izravnih poticaja. 

- U ovom slučaju ja sada samo mogu reći - to nije točno, a kako će završiti ova i sve druge revizije, to će u svakom slučaju biti objavljeno odlukom Europske Komisije. Mogu potvrditi da takve odluke EK trenutno nema, revizijske misije doživljavamo kao nešto što pomaže hrvatskom sustavu, za provedbu i korištenje europskih poljoprivrednih fondova - kaže. 

Podsjetila je i da EK priprema pomoć u iznosu od 500 milijuna eura za poljoprivrednike, najvećim dijelom iz kriznih rezervi. 

- Mi smo komunicirali naš strateški cilj do 2030. godine, to je vrijednost poljoprivredne proizvodnje od 30 milijardi kuna. Smatrali su ga ambicioznim i u Strateškom planu koji je detaljnija razrada Strategije, pošteno komuniciramo što želimo s količinama u pojedinim sektorima, a što želimo postići s vrijednostima - smatra ministrica te objasnila kako će se ti ciljevi najvećim dijelom ostvariti iz Višegodišnjeg financijskog okvira. 

Komentirala je i prijetnje koje je dobila ministrica Nataša Tramišak zbog odluke da neće produžiti ugovor privatnoj tvrtki Omega softwate već da će posao dati FINA-i. 

- Ovaj slučaj je vrlo osjetljiv. Prijetnje su neprihvatljive i potrebno ih je prijaviti nadležnim institucijama - rekla je Vučković koja, tvrdi, za prijetnje Tramišak nije znala prije objave u medijima.

- Rekla bih da su pritisci dio našeg posla, a na nama je da se  njima nosimo na ispravan način. Ako prelaze određene mjere potrebno ih je prijaviti nadležnim institucijama. Žao mi je što se tako nešto dogodilo kolegici. Što se tiče mene konkretno, kad osjetim prekomjerne pritiske kojima je pokušaj utjecati na odgovoran, savjestan i pošten rad ja to podijelim s predsjednikom Vlade, s kolegama i s hrvatskim institucijama - zaključila je. 

>> VIDEO Poznati trgovački lanac ograničio je kupnju ulja, brašna, šećera i tjestenine


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije