zbog javnog natječaja

Vukovar jedini grad s dva autobusna prijevoznika: Jedni plaćaju koncesiju, drugi spuštaju cijene karata

Autobusi u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
1/3
01.02.2021.
u 15:01

Dok se nastali problem ne riješi, građani Vukovara će do daljnjega moći birati s kojim autobusnim prijevoznikom će se dalje voziti

S obzirom na „podijeljenost“ grada u Vukovaru je zadnjih 20-ak godina mnogo toga duploga, a od 31. siječnja Vukovarci se mogu pohvaliti i da vjerojatno jedini u Hrvatskoj imaju i dupli gradski autobusni prijevoz.

Razlog tome je javni natječaj, koji je proveden krajem prošle godine, na kojem je Čazmatrans Vukovar poslije 50-ak godina izgubio koncesiju za gradski autobusni prijevoz u Vukovaru. Koncesiju je, sukladno provedenome natječaju, dobila tvrtka Slavonija Bus. Oni su gradskim prijevozom u Vukovaru trebali početi 1. siječnja, ali se na rezultate žalio Čazmatrans Vukovar tako da je početak rada novoga koncesionara gradskog prijevoza u Vukovaru morao čekati do 31. siječnja. A, od nedjelje Vukovarci svjedoče slici na autobusnim stajalištima kako jedan iza drugoga stoje parkirani autobusi dva prijevoznika. Na taj način građani Vukovara, jedini u Hrvatskoj, mogu birati žele li se voziti autobusima Čazmatransa Vukovar ili pak Slavonija Busa. Još je interesantnije što imaju gotovo identičan vozni red tako da na autobusna stajališta dolaze u minut dva razlike, a tako i odlaze.

Direktor Čazmatransa Vukovar Robert Šimleša kaže kako njegova tvrtka ima potpisan ugovor o obavljanju prijevoza do okončanja žalbenog postupka i potpisivanja ugovora s odabranim koncesionarom te da im iz Grada Vukovara nitko nije javio s kojim datumom se prekida ugovor.

- Valjda ćemo i to dobiti. Kako god Čazmatrans Vukovar nastavlja i dalje s prijevozom i to temeljem dozvole za županijski prijevoz. S obzirom da nemamo opterećenja koncesijske naknade cijena pojedinačne karte će biti niža i iznositi će 6 kuna. Očekujemo kako ćemo najvećim dijelom izgubiti putnike čiji prijevoz sufinancira Grad. Na građanima je da ocijene kvalitetu i odaberu prijevoznika s kojim će se dalje voziti, rekao je Šimleša.

U isto vrijeme direktor putničkog prometa Slavonija Busa Josip Matijašević kaže kako Čazmatrans Vukovar prijevoz putnika obavlja nezakonito te da očekuje da se ta situacija što brže riješi.

- Ovo je u najmanju ruku poslovno nekorektan potez. Slavonija Bus je pobijedila na natječaju i sukladno tome obavlja gradski autobusni prijevoz u Vukovaru. Gradska koncesija je iznad svega i ona se mora poštivati. Očekujemo od Grada Vukovara, kojemu mi, kao tvrtka, plaćamo koncesiju i od čega oni ostvaruju određeni prihod, da riješe što prije ovaj problem. Postoje načini za to i mi to kao koncesionar i očekujemo, rekao je Matijašević.

Podsjetio je na sličnu situaciju u Slavonskom Brodu kada je prijevozniku, koji nije dobio posao u gradu, ali je imao županijsku koncesiju, Grad nije dozvolio uopće da staju na gradska autobusna stajališta.

- Ne znam odakle sada toliki trud da se obavlja gradski prijevoz u Vukovaru od te druge tvrtke kada su ranije govorili kako je to neisplativo. Koliko sam čuo najavljuju i niže cijene autobusnih karti. Pa neka onda ne plaćaju gorivo, radnike i tko zna što sve pa će karta biti još jeftinija. Ovo je poslovna nekorektna odluka kakve nema nigdje u Hrvatskoj. Vjerujemo kako će se sve brzo riješiti, rekao je Matijašević.

A, dok se nastali problem ne riješi građani Vukovara će do daljnjega moći birati s kojim autobusnim prijevoznikom će se dalje voziti. Mnogi se već šale na način da idućih dana očekuju i dodatne pogodnosti s ciljem da se opredijele baš za njih tipa besplatna kava ili svaka peta vožnja besplatna i sl.

VIDEO Policija odvela vlasnika koji je otvorio svoju teretanu na Trešnjevci

Komentara 8

Avatar argus1000
argus1000
16:20 01.02.2021.

I,,,, tako veliš,,, minut, dva razlike?

BL
Blacknemesis8
05:54 02.02.2021.

Nista cudno. To je normalno. Ili..?!

DU
Deleted user
19:13 01.02.2021.

mito i korupciju uvest u zakon pa ko da na pravo mjesto živjet će .. prijedlog za sjednicu rasprodanog sabora..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije