20 godina nepravde

Vukovarcima još nisu uručene Spomenice Domovinskog rata

'18.11.2011., Vukovar - Dan sjecanja na Vukovar, obiljezavanje 20. godisnjice pada Vukovara. Gradjani u Koloni sjecanja prolaze ulicama grada Vukovara na putu prema Memorijalnom groblju zrtava Domovin
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/3
24.05.2012.
u 12:00

Iako je predsjednik Josipović još u rujnu 2010. zatražio popis vukovarskih branitelja za dodjelu odličja, uslijedio je sukob dvojice Jastreba

Kada se nakon pada Vukovara, zarobljeništva u srpskim logorima Begejcima i Nišu te godina progonstva u Kraljevici naposljetku u listopadu 1998. vratio u Vukovar, prvo što je satnik i ratni vojni invalid Željko Sabo naumio, bilo je ući u trag svojoj Spomenici Domovinskog rata. – Meni je ta Spomenica važna... ne zbog mene nego zbog moga sina. Dijete ju je vidjelo u progonstvu na zidu jedne pekare, čovjek ju je dobio jer je pekao kruh za vojsku. Mome sinu nije bilo jasno zašto je ja nikada nisam dobio – prisjeća se Sabo, nekadašnji pripadnik 204. brigade.

Put ga je vodio u vinkovački ured za obranu. Ondje je zatekao tajnicu koja je pred njega istresla kutiju sa šest, sedam... tko zna koliko tisuća Spomenica. Kada je naposljetku pronašao svoju, zatražio je od tajnice da pozove predstojnika ureda.

– Kada mi je rekla da je zauzet, zamolio sam da mu kaže da ga čeka njegov imenjak iz Vukovara, pa kad se konačno pojavio zamolio sam ga da mi on uruči Spomenicu. Nije mu bilo najjasnije. Rekao sam mu: “Kad mi je već ne predaje neki general, volio bih da mi Spomenicu Domovinskog rata ipak ne uruči tajnica” – prisjeća se Željko Sabo.

Međutim, današnji vukovarski gradonačelnik jedan je od tek nekoliko pripadnika legendarne 204. brigade koji je – kakve li ironije – primio svoju Spomenicu. Njih dvije tisuće nikada ih nije primilo, ni 20 godina nakon rata. Za zasluge u Domovinskom ratu ukupno je dodijeljeno 746.000 odlikovanja, no među njima gotovo i nema Vukovaraca, izuzev pojedinaca koji su nakon rata nastavili aktivnu službu u drugim postrojbama. Da apsurd bude veći, Vukovarcima nikada nisu uručena ni druga, još sjajnija odličja, poput Medalje Vukovar ili pak Reda hrvatskog križa, koja su odreda zaslužili jer su gotovo svi bili ranjavani – na ratištu i u logorima.

Skupljaju prašinu

Da je ta nevjerojatna priča istinita, potvrdio nam je ministar branitelja.

– Vukovarcima nikad nisu službeno, a ponajmanje svečano, uručene Spomenice. Ta odličja leže u uredima za obranu gdje skupljaju hrđu i prašinu, pa Vukovarcima ne pada na pamet da ih dođu podići na taj način ili da im ih pošalju poštom preporučeno, jer je to uvredljivo – kaže Predrag Matić dodajući kako je svaki hrvatski branitelj proteklih godina primio Spomenicu na nekoj svečanosti, osim Vukovaraca.

Stoga je tu nepravdu nastojao ispraviti još u vrijeme dok je radio u Uredu predsjednika pa je Ivo Josipović u rujnu 2010. okupio dvojicu Jastreba –  zapovjednike 204. brigade Milu Dedakovića i Branka Borkovića – te im naložio da u šest mjeseci sastave popise branitelja. Zapovjednici četiri bojne 204. brigade rado su se odazvali, pa su popise predali i prije isteka roka, 1. ožujka 2011. godine. Za Sajmište je popis sastavio Nikica Burić, za Borovo naselje Ivo Kovačić, za Bogdanovce Vinko Žanić, a za Mitnicu Pilip Karaula.

– Istina, ja sam, kao i drugi zapovjednici, sastavio svoj popis i prije roka, stavio ga na CD i predao Branku Borkoviću – potvrđuje Pilip Karaula kojeg pitamo zašto odličja ni danas nisu dodijeljena Vukovarcima.

Nužna rehabilitacija

– Navodno se kod Predsjednika dogodio sukob dvojice Jastreba koji su za sebe tražili neke ustupke – otkriva Karaula koji zbog toga ne krije žalost, dodajući da su vukovarski branitelji umorni od manipulacija svih proteklih vlasti, što je sasvim sigurno, kako kaže, dovelo i do njihova razjedinjenja. Branko Borković, posljednji zapovjednik 204. brigade, potvrdio nam je inicijativu s Pantovčaka iz rujna 2010., no tvrdi da do danas nije realizirana jer za izradu odličja – nije bilo novca?!

– No što nam vrijede odličja ako još vrijedi nalaz Manolićeve komisije, sramotni izvještaj koji je zapovjednike obrane Vukovara još prije 20 godina optužio za rušenje ustavnog poretka – rekao nam je Mladi Jastreb potvrđujući tako priču koja kruži među vukovarskim braniteljima, a prema kojoj odličja nisu dodijeljena jer ih je Borković uvjetovao svojom rehabilitacijom s najvišeg mjesta. Opširniji komentar Mile Dedakovića, na žalost, nismo dobili jer, kako doznajemo od njegovih bližnjih, svaki razgovor o Vukovaru dodatno mu ugrožava ionako teško narušeno zdravlje. Možda ima pravo kad jedino što ima reći na ovu temu jest: “Među Vukovarcima postoje prijepori”.

Komentara 26

OB
-obrisani-
12:05 24.05.2012.

bilo 1800 branitelja a sad treba 180 000 spomenica

OB
-obrisani-
12:09 24.05.2012.

Prošle godine za 20. obljetnicu HV, postrojile su se gotovo sve postrojbe HV iz 1991.g., samo se 204. Brigada HV Vukovar nije postrojila. Mislim da je osnovni problem u zapovjednicima koji su megalomani glede činova, odlićja i ostalog. Glede šačice takvih koji se godinama na uštrb vukovarskih branitelja nemogu dogovoriti u prvome redu sami sa sobom a onda sa svima ostalima, vukovarski veterani a posebice dragovoljci koji su otišli braniti Vukovar ostaju uskračeni za pohvale i odlićja. Tako da danas imamo apsurdnu situaciju da čistaćice, tajnice u uredima za obranu i MORH-u imaju više odličja od samih heroja. Problem još veći je što pojedini zapovjednici svojim postupcima i ponašanjem danas su izgubili moralnu osnovu da budu na čelu brigade. - Dragovoljac HOS-a, Vukovarski veteran. i za kraj meni osobno netreba ništa a nisam ništa nin tražio.

OB
-obrisani-
12:10 24.05.2012.

za Ange0: stoko jugoslavenska nisi ni bio u ratu, ili si možda bio na četničkoj strani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije