IZ MINUTE U MINUTU

Ukrajinci: Pokrenuli smo protuofenzivu u Harkivskoj oblasti

Women run for cover as rounds of shelling hit nearby in Selydove near Pokrovsk
Foto: Thomas Peter/REUTERS
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.08.2024.
u 22:34

Rusija je u srijedu rekla da su njezine snage napredovale u istočnoj Ukrajini i počele potiskivati ​​ukrajinske snage u regiji Kursku, premda je viši zapovjednik upozorio da se ukrajinske snage pregrupiraju za još jedan mogući napad

  • Ukrajina je probila rusku granicu u regiji Kursk 6. kolovoza
  • Ruske snage nastavile su napredovati u istočnoj Ukrajini
  • Rusija postavlja modularna skloništa u Kursku

 

Tijek događaja:

22:28 - Ukrajina je pokrenula protuofenzivu u Harkivskoj oblasti i ostvarila napretke od oko dva četvorna kilometra od crte bojišnice, izvijestila je danas ukrajinska 3. zasebna desantno-jurišna brigada. 

- Glavni cilj operacije je bio srušiti ofenzivni potencijal 20. armije Ruske Federacije. U ovom trenutku, zadatak je ispunjen - izvijestio je zapovjednik brigade Andrij Biletski. U izvješću se navodi kako su Rusi izgubili oko 300 vojnika u četiri dana, kao i značajnu količinu oružja i opreme, no ti navodi nisu neovisno provjereni.


18:01 - Nakon ukrajinskog napada u četvrtak na trajekt prepun goriva u ruskoj luci Kavkaz, u južnoj oblasti Krasnodor, izbio je požar, izvijestile su lokalne vlasti. Trenutno se procijenjuju razmjeri požara i utvrđuje ima li žrtava. Nekoliko ruskih medija je objavilo snimke i fotografije mjesta događaja koje prikazuju plamen i gusti dim koji se diže iz luke.

Ranije u četvrtak je predsjednik Vladimir Putin optužio Ukrajinu za pokušaj napada na rusku nuklearnu centralu u Kursku i rekao da je o tome obavještena Međunarodna agencija za atomsku energiju. Aleksej Smirnov, vršitelj dužnosti guvernera Kurska, priopćio je da je nuklearka s četiri sovjetska reaktora RBMK-1000 "stabilna".

Ukrajina je probila rusku granicu u regiji Kursk 6. kolovoza u pokušaju da prisili Moskvu da preusmjeri svoje vojnike s drugih bojišnica, premda su ruske snage nastavile napredovati u istočnoj Ukrajini posljednjih dana. Od tada se na 30 kilometara od nuklearne centrale vode žestoke borbe. Ruske snage pokušavaju sa svog teritorija otjerati ukrajinske vojnike koji pak pokušavaju konsolidirati stanje na terenu i proširiti zauzeti teritorij.


15:50 -  Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je Ukrajina pokušala izvesti napad na nuklearnu elektranu u ruskoj regiji Kursk tijekom noći. Putin je ovu tvrdnju iznio na sastanku s visokim dužnosnicima u četvrtak, na kojem se raspravljalo o odgovoru Moskve na ukrajinsku invaziju pograničnih ruskih regija. "Neprijatelj je pokušao napasti nuklearnu elektranu tijekom noći, a o tome je obaviještena Međunarodna agencija za atomsku energiju," rekao je Putin.

Guverner Kurska, Aleksej Smirnov, izjavio je da je iz pogranične regije evakuirano 133.190 ljudi, dok je guverner Bryanska, Aleksandar Bogomaz, informirao Putina da je ukrajinski pokušaj probijanja granice odbijen tijekom noći. Ukrajinska ofenziva na Kursk, koja je pokrenuta prije više od dva tjedna, uključivala je tisuće ukrajinskih vojnika koji su probili zapadnu rusku granicu, iznenadivši Moskvu, piše The Telegraph. 


15:00 -  Neki od novopridošlih ukrajinskih vojnika odbijaju pucati na neprijatelja, dok se drugi, prema riječima zapovjednika i suboraca, bore s osnovnim zadaćama poput sastavljanja oružja ili koordinacije osnovnih borbenih pokreta. Nekoliko njih čak je napustilo svoje položaje, potpuno napustivši bojno polje.

Dok Ukrajina nastavlja svoju ofenzivu u ruskoj regiji Kursk, njezine trupe i dalje gube ključni teritorij na istočnom frontu zemlje. Ovaj gubitak, prema tvrdnjama vojnih zapovjednika, dijelom je rezultat loše obuke novih regruta, koji su mobilizirani nedavno, kao i zbog jasne ruske nadmoći u streljivu i zračnoj potpori.

"Neki ljudi jednostavno ne žele pucati. Vide neprijatelja u rovovima, ali ne otvaraju vatru... Zbog toga naši vojnici ginu," izjavio je frustrirani zapovjednik iz 47. brigade Ukrajine. "Kada ne koriste oružje, postaju neučinkoviti." kazao je zapovijednik za Associated Press. 

Zapovjednici tvrde da su novi regruti doprinijeli gubitku teritorija, što je omogućilo ruskoj vojsci napredak, uključujući i blizinu grada Pokrovska, ključnog logističkog središta. Ako Pokrovsk padne, to bi ugrozilo ukrajinsku obranu i približilo Rusiju ostvarenju cilja osvajanja Donjecke regije. Ruski vojnici trenutno su udaljeni samo 10 kilometara od tog područja.


10:15 - Vlasti zapadne ruske regije Kursk počele su postavljati modularna betonska skloništa kako bi se zaštitili civili od nadolazeće ukrajinske invazije, objavio je u četvrtak regionalni guverner. Ruske snage od 6. kolovoza bore se s ukrajinskom vojskom u graničnoj regiji Kursk. Tisuće ukrajinskih vojnika tada su prešli granicu i pokrenuli evakuaciju stotina tisuća ruskih državljana. 

"Prema mojim uputama vlasti grada Kurska identificirale su ključne točke za smještaj modularnih betonskih skloništa na prometnim mjestima”, napisao je guverner Kurska Aleksej Smirnov na aplikaciji Telegram. Skloništa će biti na oko 60 autobusnih stanica. Smirnov je objavio fotografiju kamiona koji dovozi jedno sklonište. 

Sam grad Kursk ima oko 450 tisuća stanovnika. Guverner je najavio da će skloništa biti postavljena u još dva grada – Železnogorsku i Kurčatovu, domu nuklearne elektrane za koju Rusi tvrde da je ukrajinski vojni cilj, što Kijev odbacuje. Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) trebao bi posjetiti tu elektranu krajem kolovoza. Drugi ruski dužnosnik u četvrtak je u odvojenoj objavi napisao da su ruske snage spriječile ukrajinske snage da pređu granicu i u regiji Brjansk, oko 240 kilometara od borbi u Kursku. Ruske snage istovremeno napreduju u svojoj ofenzivi na istoku Ukrajine, pokušavajući steći punu kontrolu nad regijom Donjeck. 


10:00 - Ruske snage spriječile su ukrajinsku diverzantsku i izviđačku skupinu da probije granicu u zapadnoj regiji Brjansku, oko 240 km udaljenoj od mjesta ukrajinskog prodora u susjednu regiju Kursk, rekao je ruski dužnosnik. Rusija je u srijedu rekla da su njezine snage napredovale u istočnoj Ukrajini i počele potiskivati ​​ukrajinske snage u regiji Kursku, premda je viši zapovjednik upozorio da se ukrajinske snage pregrupiraju za još jedan mogući napad. 

Guverner Brjanska Aleksander Bogomaz rekao je da su graničari Savezne sigurnosne službe i ruske vojne postrojbe odbili napad ukrajinskog diverzantsko-izviđačke skupine u srijedu. Rekao je da se pokušaj upada dogodio u okrugu Klimovo koji graniči s ukrajinskom regijom Černihiv. Regija Brjansk nalazi se sjeverozapadno od regije Kursk gdje je od početka kolovoza u tijeku ukrajinski prodor.

Ukrajina je probila rusku granicu u regiji Kursk 6. kolovoza u pokušaju da prisili Moskvu da skrene trupe s ostatka bojišnice, premda su ruske snage nastavile napredovati u istočnoj Ukrajini posljednjih dana. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je oborilo 28 bespilotnih letjelica iznad ruskog teritorija, uključujući 13 u regiji Volgograd, sedam u Rostovu, četiri u Belgorodu, dvije u Voronježu i po jednu u regijama Brjansku i Kursku.

 

VIDEO Rusija rasporedila tenkove u pograničnom području Kursk

Komentara 8

MO
MorskiVuk53
23:55 22.08.2024.

Rusija gubi rat.Rusi ne žele ratovati Putin gura čečene i ruske zatvorenike ima dosta plačenika kada to bude izbačeno iz stroja,onda sam Putin dolazi na red od rusa.U Rusiji če tek tada zavladao demokracija.

ST
StožerniGeneral50
23:23 22.08.2024.

Pucaju ruske linije na nekoliko mjesta u Hrkivskoj oblasti.

JU
juža
19:53 22.08.2024.

Imaš dvije mogućnost. 1. Bježi u rusiju, kinu ili s. koreju 2. Vrati se u ustanovi iz koje si žmignuo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije