PRIHVAĆENA ŽALBA TUŽITELJSTVA

Za dvije godine povišena kazna čovjeku koji je upao u kuću susjeda kojeg nije poznavao i izbo ga nožem

Varaždin: Muškarac osumnjičen za ubojstvo susjeda izveden pred suca
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell
1/10
10.10.2024.
u 08:21

Razmatrajući žalbe stranaka VKS je naveo da je tužiteljstvo u pravu kada kaže da je prvostupanjski sud Belanija osudio na preblagu kaznu

Bojanu Belaniju (36) Visoki kazneni sud (VKS) preinačio je kaznu, povisivši mu je na devet godina zatvora. U travnju je na Županijskom sudu u Varaždinu bio osuđen na sedam godina zatvora zbog ubojstva Ivana Vrhovskog (68), a na nepravomoćnu presudu su se žalili i Belani i tužiteljstvo. VKS je Belanijevu žalbu odbio, no onu ŽDO-a je prihvatio pa je Belaniju kaznu povisio. 

Prema optužnici, Belani je 9. kolovoza 2023.u 00.05 upao u kuću susjeda kojeg uopće nije poznavao, u Zagorskoj ulici u Koprivnici i bez ikakvog povoda ga napao i na njega nasrnuo kuhinjskim nožem ukupne dužine 17 cm, duljine oštrice bez vrha 6,6 cm, širine 1,8 centimetara. Vrhovskog je ubo više puta, zadavši mu dvije ubodne rane na prednjoj strani prsišta, ubodeno-rezne rane desnog ramena, tri ubodno-rezne rane na podlaktici i ubodnu ranu desne strane prsišta kod koje je probodena stijenka prsnog koša te ozlijeđen donji režanj desnog pluća. To je za posljedicu imalo iskrvarenje uslijed kojeg je žrtva preminula. Belani se prije upada u kuću susjeda kojeg nije poznavao posvađao sa suprugom, bio je rastrojen, a ona je pobjegla iz kuće. Belani je pošao za njom, išao  je od kuće do kuće, lupajući po vratima i tako je na koncu upao u kuću Vrhovskog, kojeg je bez ikakvog povoda ubio. Razmatrajući žalbe stranaka VKS je naveo da je tužiteljstvo u pravu kada kaže da je prvostupanjski sud Belanija osudio na preblagu kaznu. 

- Prvostupanjski sud je propustio cijeniti otegotnu okolnost iznimne agresivnosti pri počinjenju inkriminiranog djela s obzirom na to da je uzrok smrti višestruki ubod nožem dužine 17 cm pri čemu je žrtva zadobila sedam ubodnih rana što govori o izljevu agresivnosti optuženika koja nadilazi onu uobičajenu agresivnost pri izvršenju inkriminiranog kaznenog djela. Ocjena je drugostupanjskog suda kako je ovako odmjerena kaznom adekvatna težini počinjenog kaznenog djela, ličnosti optuženika i okolnostima djela te će se tom kaznom postići svrha specijalne i generalne prevencije, utjecati na počinitelja i na sve druge da ne čine kaznena djela i ostvariti svrha kažnjavanja koja se sastoji u tome da ta kazna u dovoljnoj mjeri utječe na optuženika kroz jačanje njegove svijesti o pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i ponovno uključivanje u društvo, ali i da se tom kaznom izrazi jasna društvena osuda za činjenje kaznenih djela protiv života i tijela, na koji način će se jačati i povjerenje građana u pravni sustav i pravednost kažnjavanja.

GALERIJA Varaždin: Muškarac osumnjičen za ubojstvo susjeda

Varaždin: Muškarac osumnjičen za ubojstvo susjeda izveden pred suca
1/10

Belani je u obrani je tvrdio da se baš ne sjeća što se dogodilo. - Nije istina da mi nije žao... Tu večer posvađao sam se sa ženom oko prometne nesreće koju sam nedavno imao. Napao sam ju te smo otišli spavati. I onda je ona nekud otišla tijekom noći. Ja sam se trznuo i krenuo van. Ne znam zašto, ni kud, ni od koga sam bježao. Ušao sam u neku otključanu kuću u kojoj je bio neki sijedi čovjek kojeg ne poznajem. Posvađali smo se i točno je da sam ga upiknul, ali ne znam ni zašto, ni koliko puta. Sve mi je mutno - naveo je u obrani Belani, koji je inače liječeni ovisnik i na supstitucijskoj je terapiji.

Prvostupanjski sud mu je inače pri izricanju nepravomoćne presude olakotnim cijenio neosuđivanost, priznanje, kajanje, žaljenje, ispriku te to što je u trenutku počinjenja djela bio smanjeno ubrojiv. Otegotnim mu je cijenjeno što je Vrhovskog ubio bez ikakvog povoda.

GALERIJA Zelenski i Plenković prošetali Stradunom uz strogu pratnju osiguranja: Turisti ih neprestano fotografirali
Varaždin: Muškarac osumnjičen za ubojstvo susjeda izveden pred suca
1/11

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije