Bogata zbirka

Za oznake postrojbi HV-a kolekcionari nude i 3500 dolara

oznake
15.11.2010.
u 15:51

U svojoj kolekciji imam i oznaku 8. lakojurišne bojne Vojne policije Orlovi koja je možda još skuplja i za sada nema cijene, a, koliko znam, postoje svega tri takve oznake u Hrvatskoj – rekao je Crnjac.

Josip Crnjac, kolekcionar iz Vukovara, može se pohvaliti jednom od najbogatijih zbirki platnenih i metalnih oznaka iz Domovinskoga rata. U svega godinu i pol dana prikupio je više od 500 platnenih oznaka i 50-ak metalnih oznaka hrvatskih postrojbi.

- Svakodnevno nađem vremena da ih preslagujem, pregledavam, slažem, a o svakoj od njih znam ponešto. Jednostavno uživam u tome – rekao je bivši branitelj koji je 188 dana proveo u srbijanskim logorima.
- Ne znam hoću li ikada uspjeti pronaći sve oznake hrvatskih postrojbi iz Domovinskoga rata jer ih je bilo oko 2500. Mnoge su od njih rasformirane, gašene, prelazile iz brigade u brigadu, tako da je do nekih oznaka gotovo nemoguće doći – kaže Crnjac koji najavljuje da će sve prikupljene oznake predati Memorijalnom muzeju u Vukovaru kada se on otvori.

Ni jednu oznaku koju ima u svojoj kolekciji nije kupio nego je sve dobio od prijatelja, suboraca ili se mijenjao za neki od duplikata koje ima. Povezao se s kolekcionarima iz cijeloga svijeta, a kaže da postoji i tržište oznaka na kojem se cijena platnenih oznaka kreće od tristotinjak kuna naviše, a za neke metalne oznake treba dati mnogo više novca.

- Neke rijetke oznake, poput oznaka nekih malobrojnih postrojbi ili onih koje su rasformirane, na tržištu stoje i po nekoliko tisuća dolara. Znam za slučaj jednoga kolekcionara iz Amerike koji je metalnu oznaku bojne Frankopan (Comando obuka) platio 3500 dolara. U svojoj kolekciji imam i oznaku 8. lakojurišne bojne Vojne policije Orlovi koja je možda još i skuplja i za sada nema cijene, a, koliko znam, postoje svega tri takve oznake u Hrvatskoj - rekao je Crnjac

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije