Obavezna Mala škola

Za roditelje ‘kazne’ nema, ali uskraćuju djeci znanja i navike

predskola
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
14.09.2014.
u 13:54

Gradovi i općine moraju je organizirati u vrtićima ili osnovnim školama, a održava se od 1. listopada do 31. svibnja

Ne znamo što da radimo. Pročitali smo da je mala škola obavezna, ali ne znamo što sada. Vrijedi li i ako svoje dijete upišemo u igraonicu? - zbunjeni su brojni karlovački roditelji. Posebno nakon javnog poziva Karlovca o upisu.

Ne mogu igraonice

Zamjenica predstojnika županijskog Ureda državne uprave Vlasta Novosel objašnjava da se predškola može provoditi samo u vrtićima i osnovnim školama koje za imaju minimalne tehničke uvjete za provedbu programa od minimalno 150 do maksimalno 250 sati.

Dakle, u Karlovačkoj županiji ni jedna udruga niti druga pravna osoba nema verificirane programe.

– U slučaju da u određenom području nema vrtića, odnosno osnovne škola koja provodi predškolu, jedinica lokalne samouprave dužna je osigurati provođenje na način da osigura prijevoz djece do najbližeg vrtića ili škole, ako udaljenost nije veća od 20 kilometara od mjesta stanovanja mališana.

Ako su pak najbliži vrtić ili škola udaljeni više od 20 kilometara, jedinica lokalne samouprave dužna je osnovati dječji vrtić, odnosno njegovu podružnicu ili organizirati predškolu pri osnovnoj školi – napominje Novosel.

Mnogi se pitaju i tko će voditi brigu o tome koja su djeca obveznici.

– Kada su u pitanju prvašići, mi za potrebna godišta podatke uzimamo od MUP-a. U ovom slučaju smatram da bi svaka jedinica lokalne samouprave trebala koordinirati s matičnim uredom i utvrditi broj djece za predškolu – objašnjava Novosel.

Ova je godina prijelazna i zasad neće biti posljedica za roditelje, ali moraju biti svjesni važnosti odgoja.

– Ukoliko roditelj ne upiše svoje dijete u program predškole, u ovoj prijelaznoj godini neće snositi nikakvu odgovornost prema društvu, ali hoće prema svome djetetu jer mu je uskratio potrebna znanja, vještine i navike potrebne za lakše uključivanje u osnovnoškolski odgojno-obrazovni sustav.

Kada dijete bude školski obveznik proći će postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja i spremnosti za polazak u prvi razred osnovne škole i ako bude spremno bit će upisano u osnovnu školu- kaže Gordana Zuccon, glasnogovornica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Usmjeravanje djeteta

Kako prijave za predškolu traju tijekom rujna roditelji bi se trebali javiti vrtićima ili školama koje je u njihovim sredinama provode. Traje od 1. listopada do 31. svibnja 250 sati godišnje za djecu koja nisu polaznici redovitoga vrtića.

Okruženje u kojem se provodi predstavlja niz čimbenika koji potiču i usmjeravaju djetetov tjelesni, socijalno-emocionalni, komunikacijski i spoznajni razvoj te utječu na oblikovanje njegove osobnosti, vrijednosti, navika i vještina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije