Borzan pozvala Beroša:

Zabranite prodaju energetskih pića maloljetnicima!

Zagreb: Na konferenciji  SDP-a govorili Biljana Borzan i Branko Kolarić
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
29.11.2021.
u 19:58

- Pitamo ministra kada će taj zakonski prijedlog. Je li možda promijenio mišljenje, a ako jest, zašto, na čije traženje i za čiji račun? - rekla je Borzan

Potpredsjednica SDP-a i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan pozvala je danas ministra zdravstva Vilija Beroša da zakonom zabrani prodaju energetskih pića maloljetnicima i time ispuni obećanje iz lipnja. Podsjetila je da je u lipnju nakon konzumiranja energetskog napitka umrlo dijete, nakon čega je ministar Beroš izjavio da su Vlada i Ministarstvo za zabranu te da će pokrenuti zakonsku proceduru.

- Pitamo ministra kada će taj zakonski prijedlog. Je li možda promijenio mišljenje, a ako jest, zašto, na čije traženje i za čiji račun? - rekla je Borzan.

Podsjetila je da je SDP u Saboru 2018. predstavio zakonski prijedlog zabrane prodaje energetskih pića djeci, ali ga je HDZova većina glatko odbila.

Slične zabrane i ograničenja prodaje već postoje u nekoliko zemalja EU i svijeta. Prema podacima EFSA-e za Hrvatsku, čak 86% šesnaestogodišnjaka konzumira energetska pića i čak 47% njih ih miješa s alkoholom!

Svjesno negativnih konotacija koje povezuju djecu i njihove proizvode, udruženje proizvođača Energy Drinks Europe upućuje svoje članove da reklamama ne ciljaju na djecu mlađu od 12 godina te da ne plasiraju proizvode i reklame blizu škola. Usprkos tome, reklame dolaze do njih, najpoznatije reklame su zapravo crtići, a djeca u istraživanjima često izjavljuju da ih piju jer im treba energije.

 

>> Pogledajte i ovaj video - Beroš: 'Nemojte biti licemjerni, izbjegavati cijepljenje i testiranje, pa kucati na vrata zdravstva'

Komentara 2

Avatar prahrvat
prahrvat
23:24 29.11.2021.

ova je naporna s ovom politikom hrane i pića

SL
slavenZadravec
21:36 29.11.2021.

Jedno je dijete umrlo nakon (ne zbog) konzumiranja i radi toga zabrana??!? Jasno nam je da SDP gubi podršku, ali ovakvo privlačenje pozornosti i pokušaj simuliranja odgovornog djelovanje kada se ne zna što napraviti? Skupite hrabrost i pokušajte nešto u vezi s klimatskim promjenama ili ... što već smatrate važnim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije