uvoz ruskih energenata

Zabrinjavajuće upozorenje njemačke središnje banke: 'Ako to napravimo, prijeti nam recesija'

Okoli: Podzemno skladište plina
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
22.04.2022.
u 17:42

Posljedice obustave uvoza pritisnule bi njemačko gospodarstvo i u iduće dvije godine, iako pad ne bi bio snažan kao 2020., na vrhuncu koronakrize, istaknula je banka.

Potpuna zabrana uvoza ruskih energenata mogla bi gurnuti njemačko gospodarstvo u recesiju, upozorila je u petak središnja banka, istaknuvši da bi posebno teško bilo naći zamjenu za ruski plin.

"U scenariju koji predviđa intenziviranje krize realni bruto domaći proizvod pao bi nešto manje od dva posto u usporedbi s 2021.", izvijestio je Bundesbank u redovnom mjesečnom izvješću.

Posebno teško bilo bi pronaći zamjenu za plin, što bi dovelo do prekida u opskrbi. Ruski plin čini više od polovine njemačkog uvoza tog energenta.  Posljedice obustave uvoza pritisnule bi njemačko gospodarstvo i u iduće dvije godine, iako pad ne bi bio snažan kao 2020., na vrhuncu koronakrize, istaknula je banka. 

U 2020. gospodarstvo je palo 4,6 posto, a u 2021. poraslo je 2,9 posto.U prvom ovogodišnjem tromjesečju aktivnost je po svemu sudeći stagnirala, procjenjuju u Bundesbanku.

"Svi rezultati uključuju značajnu razinu neizvjesnosti", dodaju.

Među faktorima koji bi mogli naškoditi gospodarstvu izdvojili su i rast cijena sirovina, koji bi neizravno smanjio primanja kućanstava. Smanjila bi se i vanjska potražnja a time i njemački izvoz, i to značajno, dodali su.

Video: Snimka potaknula nagađanja: Ovo dokazuje da je Putin bolestan

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar Marko
Marko
18:32 22.04.2022.

Bog te mazo,znači samo 3 tjedna urlauba i ništa ove godine od Španjolske...šajze..

TO
tomzag
19:27 22.04.2022.

Prvo neka Ukrajina zatvori pipu.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
20:12 22.04.2022.

Njemačka je toliko smanjila proračun za obranu da to sramota i pričati. Imaju oko 60 tisuća vojnika na 81 milijun stanovnika. Leoparde 2 konzervirali i drže u hangarima, isto tako i svu ostalu tehniku. Zrakoplovi lete manje od ruskih. Kada Njemačka i Kanada podignu proračune za obranu, na razinu koliko su se sami obvezali, ta razlika je veća od ruskog proračuna za obranu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije