Jedan od županijskih brandova je i zagorski puran. Kako bi ta
gastronomska tradicionalna poslastica stigla i na stolove izvan naše
županije, Županijska zadruga Puran zagorskih brega pokrenula je prvu
manifestaciju Dani zagorskog purana, koja će trajati od 24. studenoga
do 14. prosinca. Projekt je predstavljen jučer u Zagrebačkom restoranu
Lobbi food & mood.
Dan zagorskog purana
Svrha je manifestacije upoznati što veći dio stanovništva na širem
zagrebačkom tržištu sa zagorskim puranom te robnom markom Puran
zagorskih brega. Pokrovitelj je manifestacije predsjednik Hrvatske
Stjepan Mesić, a supokrovitelji su Županija i Ministarstvo
poljoprivrede. U tri tjedna nudit će se jela od zagorskog purana u
zagrebačkim restoranima.
U prvom tjednu održat će se svečana večera u restoranu Lobby, food
& mood, na kojoj će kuhari predstavljati jela od zagorskog
purana. U brojnim se državama svijeta slavi Turkey day, odnosno Dan
purice, a Županija će ga odsad pa nadalje obilježavati kao Dan
zagorskog purana.
Održat će se okrugli stol o temi zagorskog purana te promocija
zagorskog purana na jednoj od frekventnijih zagrebačkih lokacija, a to
će vjerojatno biti Cvjetni trg. Na događanje dopremit će se živi
zagorski purani, a posjetitelji će degustirati i jela od zagorskog
purana. Tijekom manifestacije organizirat će se nagradne igre, a
nagrađenima će se omogućiti besplatan ručak u jednom restoranu.
Posjet predsjednika
Manifestacija Dani zagorskog purana završit će posjetom pokrovitelja
manifestacije predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesić jednom od
gospodarstava na kojima se uzgajaju zagorski purani.
Projekt Puti i steze purana zagorskih brega osmišljen je kako bi se
predstavio zagorski puran i robna marka. Pokrenut je i projekt Puti i
steze purana zagosrkih brega kako bi se potaknuli članovi zadruge da
komercijaliziraju svoja gospodarstva te posjetiteljima svojih seoskih
gospodarstava pruže gastronomske usluge.
Potencijalni turisti namjernici tako bi se uživo uvjerili u način
uzgoja zagorskih purana na tradicionalan način. U sklopu projekta
napravljena je brošura i DVD, s receptima jela od purice.
GASTRONOMIJA