pomoć dalmaciji

Zagreb šalje pomoć za čišćenje snijega u Imotskom i Vrgorcu

drniš, snijeg (1)
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
05.02.2012.
u 09:54

Na području Imotskog, Runovića, Zagvozda i Vrgorca situacija je najteža. Snježni nanosi ponegdje su visoki do metar i pol pa ni teška mehanizacija ne može probiti do tih mjesta

Hrvatska je i u nedjelju vodila borbu sa snijegom i ledom, no vrijeme se ipak primirilo. Na traženje pomoći Stožera zaštite i spašavanja Splitsko-dalmatinske županije Grad Zagreb, Ured za upravljanje u hitnim situacijama i Zagrebački holding odlučili su poslati pomoć za raščišćavanje na području Imotskog i Vrgorca. U nedjelju navečer je na put za Dalmaciju krenulo specijalno vozilo UNIMOG sa snježnom frezom, namijenjeno za probijanje snježnih nanosa i zapuha. Vozilo će čistiti prometnice na području Imotskog i Vrgorca, priopćili su iz Ureda za hitne intervencije.

U nedjelju navečer premijer Zoran Milanović posjetio je DUZS. – Normalno je da je u Dalmaciji manje uobičajeno da ima snijega nego u drugim dijelovima Hrvatske, pa je taj faktor iznenađenja razumljiv, ali pred nama je moguća nova vremenska nepogoda i više nema prostora za "nisam znao" – kazao je Milanović

Vojnici čistili snijeg, Imoćani ogorčeni

Na području Šibensko-kninske županije ekipe Hrvatskih cesta i pripadnici Oružanih snaga RH su na terenu čistili snijeg, osobito područje iz pravca Knina prema Oklaju. Na području Imotskog, Runovića, Zagvozda i Vrgorca situacija je najteža. Snježni nanosi ponegdje su visoki do metar i pol pa ni teška mehanizacija ne može probiti do tih mjesta. Organizirana je suradnja sa HGSS-om, koji se do onih kojima je potrebna žurna liječnička pomoć probijaju motornim saonicama.

Koordinacija ravnatelja osnovnih i srednjih škola je odlučila da u ponedjeljak neće biti nastave u svim školama na području Imotske krajine. Kako javlja Radio Imotski električna energija još uvijek nije došla u mnoga mjesta u Imotskoj krajini. Struje je nestalo i u Vinjanima Donjim. Radio Imotski prima na stotine poziva nezadovoljnih građana koji su ogorčeni što u Imotski i Imotsku krajinu ne pristiže pomoć u tehnici i ljudstvu, a posebno su ogorčeni što se vojska angažirala oko sređivanja stanja u Splitu i ostalim gradovima,  a nije poslana u Imotsku krajinu. Veliki broj građana je nezadovoljan i s aktivnostima lokalnih vlasti, javlja Radio Imotski.

U Šibeniku u kojem je proglašena elementarna nepogoda ni u ponedjeljak neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama. Ipak, još je teže stanje u Kninu i selima oko tog grada, ali i oko Drniša, gdje su bili doslovno zameteni u snijegu i odsječeni od svijeta. Tek su uz pomoć vojske s mehanizacijom odblokirano je u subotu kasno navečer cesta Knin-Drniš, a deblokada sela Promine odvijala se u nedjelju ujutro.

Kerum: Meni je to sve skupa malo smiješno

 Kamere Nove TV uspjele su "privesti" splitskoga gradonačelnika Željka Keruma, kojem protekla tri dana nije bilo traga.

– Situacija je pod kontrolom, nije ništa alarmantno. Građani Splita nisu navikli na ovo, ali im je drago šta je pao snijeg – rekao je Kerum za Novu TV. Na pitanje misli li da nije bilo potrebe za kriznim stožerom kazao je: "Bit ću vam iskren, meni je to sve skupa malo smiješno, mislim pa šta? Ovo je sasvim normalno, daj Bože da ovako bude i sljedeće godine"

Sin u snijegu pronašao pothlađenu majku

Staricu od 85 godina oko podneva pronašao je u snijegu njezin sin pokraj kuće u mjestu Kaočine kod Miljevaca. Starica je bila bez svijesti i u stanju opasnom po život. Kada ju je hitna medicinska pomoć iz Drniša dovezla u Šibenik imala je tjelesnu temperaturu od samo 27 stupnjeva i nemjerljivi tlak. No, starica je preživjela i štoviše uspješno se oporavlja! Na području zadarske županije nema većih problema u opskrbi električnom energijom. Čiste se ceste, a najveći problemi su u zaseocima benkovačkog i gračačkog područja, gdje se nastavlja čišćenje zametenih cesta.

Umrli uslijed smrzavanja

Dodajmo da su potvrđene sumnje da je muškarac koji je jučer pronađen u Hrvatskom Blagaju umro uslijed smrzavanja.  U nedjelju navečer lička policija je izvijestila da je u obiteljskoj kući pronađeno tijelo 70-godišnjeg muškarca koji je preminuo zbog hladnoće.

Nakon što je rovokopač iz sastava Oružanih snaga RH sinoć u večernjim satima uspio probiti cestu kod Kosova, na prometnici Knin-Drniš. Jutros je upućen na probijanje cestovnog pravca Knin - Oklaj - Kistanje - Bratiskovci. Time će se omogućiti pristup HE Miljacka (smjena djelatnika) te pristup Domu za nemoćne u Bratiskovcima, ističu iz MORH-a. Bez električne energije je i dalje dio Pelješca, područje od Komina do Drvenika te naselja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Rovokopač HV-a uspio probiti cestu na prometnici Knin - Drniš

Hladnoća u Srbiji odnijela devet života, Mostar i dalje pod snijegom

Splićani ni u ponedjeljak ne moraju u školu

Najmlađi Splićani ni u ponedjeljak neće morati u školu. Odlučio je to gradski Stožer za zaštitu i spašavanje koji je naložio svom tehničkom osoblju u osnovnim školama da dođu na posao i očiste prilaze školskim zgradama kako bi se u utorak nastava mogla normalno odvijati. Osječki gradski oci odlučili su se za nešto drugačiji pristup pa je tako komunalna tvrtka Unikom već danas počela odvoziti snijeg van grada.

Na kolnicima diljem Hrvatske vozači zbog niskih temperatura i ugaženog snijega mogu očekivati poledicu, a sjeverni i srednji Jadran propuhat će mjestimice olujni, podno Velebita moguće i orkanski udari bure. 

Komentara 103

OB
-obrisani-
11:37 05.02.2012.

E baš i taj snijeg, kako nas je sve iznenadio (sarkazam op.a.)

TO
Toni50
11:45 05.02.2012.

Jeftinu skelu od par polutrulih dasaka i par štangi od željeza sklepanu pozornicu rađenu od poljoprivrednika i nestrućnjaka srušio snjeg od 20-tak centimetara ... Strahota jedna čak je i vjetar puhao što je nepredviđeno za Hrvatsku i za doba godinee gdje nam europa i amerika stalno da se zemlja pregrijava i da če se sjeverni pol otopiti i sve nas potopiti . Te smo dužni milijardama svi ulasgati u hlađenje kugle tako je več manji uspijeh postignut Rusi se hlade na minus 45 c ali im to još nije dosta da se posmrzavju svi !!

SM
SMara
16:22 05.02.2012.

Galerija slika je super!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije