POVRATNICI

Zapaljena novoobnovljena kuća srpskog povratnika

11.02.2004.
u 00:00

Na kući Dušana Lakića nepoznati je počinitelj napisao: "Ne vraćaj se, četniče!"

Požar u potkrovlju obiteljske kuće 70-godišnjeg Dušana Lakića u Biljanima Donjim namjerno je izazvan. Zapaljene su automobilske gume, a šteta u potkrovlju netom obnovljena krovišta procijenjena je na 20 tisuća kuna. Požar je policiji prijavljen prekjučer, a dogodio se između 1. i 7. veljače. Počinitelj je nepoznat pa se ne zna je li riječ o vandalizmu ili međunacionalnom sukobu. Vlasnik zapaljene kuće, međutim, srpske je nacionalnosti, no takvih je događaja bilo i prije u tom napuštenom selu.

Dvojica Dušana

Da je moguće riječ o međunacionalnom sukobu, govori, međutim, i podatak da je 25 godina mlađi imenjak i prezimenjak Dušana Lakića bio uhićen početkom studenoga 2002. godine u Tovarniku na temelju tjeralice zadarske policije. Sumnjičilo ga se da je tijekom 1991. godine s Goranom Opačićem Klempom, Željkom Cvjetanovićem, Zoranom Ercegom Šugijem i Sinišom Medakom postavio zasjedu policijskoj patroli MUP-a na Jadranskoj magistrali u Poličniku te da su na policiju otvorili rafalnu paljbu. Tada je poginuo policajac Ivica Jurica, dvojica su teško, a jedan lakše ranjen. Istraga je, međutim, obustavljena nakon što je Dušan Lakić (45) ispitan, a tjeralica povučena. Kako je Županijsko državno odvjetništvo u Zadru odustalo od progona, Dušan Lakić (45) pušten je na slobodu 4. prosinca 2002. godine.

Prazno selo

Jučer smo u Biljanima Donjim, sablasnom selu u kojem nitko ne živi, zatekli pastira iz Škabrnje koji je tražio odbjegle ovce.

Nije nam se želio predstaviti, no pokazao nam je kuće Dušana Lakića mlađeg i starijeg, za koje je kazao da ih je viđao kako dolaze noću obići svoje domove u automobilima bez registracijskih oznaka.

U blizini kuće za koju nam je rekao da pripada starijem Dušanu Lakiću doista je bilo nekoliko hrpa razbacanih guma, a na kući mlađeg Dušana Lakića pisalo je:"Ne vraćaj se, četniče!"

ROZETA BOGELJIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije