traje do petka

Započela CARNET-ova konferencija CUC 2023, posvećena projektu digitaliziranja škola

Šibenik: Carnetova konferencija za korisnike CUC2022 - Otvaranje u zatvorenom svijetu
Dusko Jaramaz/PIXSELL
26.04.2023.
u 09:41

Tako je kroz osmogodišnje razdoblje cilj bio digitalizirati škole, podignuti razinu digitalnih kompetentcija nastavnika, ali i ravnatelja u hrvatskim osnovnim i srednjim školama. Kroz spomenuto razdoblje učitelji, nastavnici i ravnatelji odradili su preko 100.000 uspješno završenih edukacija, a pandemija koronavirusa značajno je ubrzala digitalizaciju kako škola tako i nastavnika.

Više od trideset radionica, 60 interaktivnih izlaganja domaćih i svjetskih obrazovnih stručnjaka, stotine nastavnika, profesora, učitelja i ravnatelja okupilo se danas u Rovinju gdje je započela CARNET-ova konferencija CUC 2023 koja će se održavati do petka 28. travnja.

Ove je godine konferencija posvećena obilježavanju završetka projekta e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola čija je provedba započela pilot-projektom još 2015. godine, nastavila se u drugoj fazi od 2018. a u ovoj godini dolazi svome kraju. Tako je kroz osmogodišnje razdoblje cilj bio digitalizirati škole, podignuti razinu digitalnih kompetentcija nastavnika, ali i ravnatelja u hrvatskim osnovnim i srednjim školama. Kroz spomenuto razdoblje učitelji, nastavnici i ravnatelji odradili su preko 100.000 uspješno završenih edukacija, a pandemija koronavirusa značajno je ubrzala digitalizaciju kako škola tako i nastavnika.

Između ostalog kroz sam projekt e-Škola sve škole u Hrvatskoj opremljene su računalnom opremom, izgrađena je mreža za brzi pristup internetu, kao i digitalni obrazovni sadržaji kao potpora za učenike i nastavnike u učenju i poučavanju.

- Digitalno zrelih škola nema bez nastavnika s adekvatnim digitalnim kompetencijama. Stoga odgovor na pitanje kako teče digitalizacija u hrvatskim školama leži u tome kako teče digitalno osposobljavanje nastavnog i stručnog osoblja u školama. Nastavnici i dalje bruse svoje digitalne kompetencije što kroz već spomenute CARNET-ove e-tečajeve, webinare i radionice, ali i kroz druge oblike obrazovanja; na Filozofskom fakultetu u Osijeku pokrenut je interdisciplinarni certificirani program Digitalne kompetencije u obrazovanju, a na Fakultetu organizacije i informatike postdiplomski specijalistički studij E-učenje u obrazovanju i poslovanju. CARNET je partner na oba programa. - poručili su iz CARNET-a.

Pokrenut je i proces strateškog planiranja kako bi se usmjerile politike, aktivnosti i projekti u području primjene tehnologije u školama i školskom sustavu do 2030. godine. Taj je proces rezultirao usvajanjem Strateškog okvira za digitalno sazrijevanje škola i školskog sustava u Republici Hrvatskoj (2030).

- Cilj je dugoročna održivost početnih investicija u procesima digitalnog sazrijevanja škola, te prepoznavanje rada i uloge nastavnika, ravnatelja i djelatnika agencija u složenim procesima integracije digitalne tehnologije u školski sustav. Proces je to koji traje i trajat će, ali prvi koraci su napravljen - naglašavaju iz CARNET-a.

Iz spomenute javne ustanove koja djeluje u području informacijsko-komunikacijske tehnologije i njezine primjene u obrazovanju u sklopu projekta “e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće” izrađen je i program obrazovanja za stručno nastavno osoblje koje se sastoji od preko 60 različitih radionica (uživo i virtualno), webinara, e-tečajeva i tzv. EduBlica, inovativnog edukativnog sadržaja za brzo učenje koji se sastoji od 230 kratkih digitalnih lekcija.

- Najviše se ipak održavaju edukacije uživo u školama, u obliku radionica. Tijekom prošle i u tekućoj školskoj godini održano je preko 4 000 takvih radionica u školama s 18 različitih tema. U istom razdoblju provedeno je i preko 130 virtualnih radionica od kojih 50-ak namijenjenih isključivo za ravnatelje. CARNET dosad bilježi preko 100 000 uspješno završenih edukacija - poručuju.

U tijeku velike konferencija koja se održava u Rovinju osim predstavljanja upravo rezultata velikog projekta e-Škola ravnatelji, nastavnici, brojni obrazovni stručnjaci imat će priliku tijekom današnjeg dana poslušati desetak interaktivnih izglaganja  od kojih su neka: Umjetna inteligencija u generiranju provjera znanjae-Upisi: brže, bolje, jednostavnijeDigitalni materijali za učenje u strukovnim školamaStvorimo novu generaciju tech optimista, Umjetna inteligencija uz Python i MachineLearning4Kids, kao i sudjelovati na radionicama poput Putevima CARNET-ovih uslugakako izraditi vlastitu zbirku dokumentacije u samo nekoliko korakaChatGPT – revolucija za nastavu informatikePromatraj mojim očima..

Uz spomenuti program danas sve posjetitelje konferencije očekuje i izlaganje Marca Prenskyja, koji će između ostalog kroz svoje izlaganje objasniti da se obrazovna budućnost i odraslih i mladih manje svodi na 'učenje' i 'svijest', a više na 'biranje' i 'postignuća' u stvarnom svijetu. Na ovogodišnjoj CUC konferenciji očekuje se više od dvije tisuće sudionika. 

VIDEO: Mala Lava putuje u SAD na liječenje: 'Nismo očekivali da će se novac skupiti u svega 25 dana'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije