U Beogradu o ćirilici

'Izgredi u Vukovaru proistekli su iz primitivnog nacionalizma'

žarko puhovski
Foto: Robert Anić/Pixell
14.11.2013.
u 20:58

Dodao je kako "lokalna vlast nema pravo zabraniti službenu uporabu ćirilice i kršiti Ustavni zakon" i drži kako će "odlukom nadležnog ministarstva ili neke sudske instance ta odluka biti poništena".

- Izgredi u Vukovaru vezani za službenu upotrebu ćiriličnog pisma proistekli su iz vrlo primitivnog nacionalizma koji nema nikakve potrebe uzeti u obzir žrtve druge strane, kao i činjenice da se na proces pomirenja u Hrvatskoj posljednjih godina gledalo previše površno - rekao je agenciji Tanjug danas u Beogradu politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski koji je u Beogradu sudjelovao na proslavi 10.godišnjice Beogradskog fonda za političku izuzetnost. 

Dodao je kako "lokalna vlast nema pravo zabraniti službenu uporabu ćirilice i kršiti Ustavni zakon" i drži kako će "odlukom nadležnog ministarstva ili neke sudske instance ta odluka biti poništena".

- Ovdje se radi o simbolu na kojemu čak u tom trenutku nije inzistirala manjina, nego je to prije svega dobro došlo vladi, jer vlada samo kada se sukobi s desničarima oko Stožera ili s katoličkim crkvom može ispasti ljevičarska. Ona vodi ekonomsku politiku koja nije ljevičarska i to je posljednja ideološka osnova uz pomoć koje ona sebe može predstavljati kao ljevičarsku - pojasnio je Puhovski domećući da je "pozitivno to što protivnici ćirilice okupljeni oko Stožera za obranu hrvatskog Vukovara ni izbliza nisu većinska politička opcija u Vukovaru, što dokazuje što na ulice nisu uspjeli izvesti više od tri posto hrvatskog stanovništva u tom gradu".

- Ne može se reći da oni imaju masovnu potporu, ali su se u medijima uspjeli prezentirati kao čimbenik u političkom životu, s njima pregovara premijer - i to je opasnost u čitavoj situaciji. Ponašaju kao da su oni u  poziciji kontrolirati i vladati riznicom nacionalnog sjećanja, a svi drugi se moraju prema njima ravnati. To dio javnosti prihvata, dijelom zbog političkih razloga, a dijelom naprosto zbog smušenosti - rekao je Tanjugu Puhovski. On ne misli da će EU reagirati zbog događanja u Vukovaru zbog ćirilice. Ocijenio je besmislenim prosvjede zbog ćirilice jer "u Vukovaru se uopće ne može govoriti o problemu dvojezičnosti, budući da Hrvati i Srbi u tom gradu govore istovjetnim jezikom".

>>Stožer: Ni Srbi nisu za ćirilicu u Vukovaru

Komentara 66

BA
balic
21:15 14.11.2013.

Pojma nema Puhovski kolika podrska je Vukovaru... Samo nek on prica sto hoce,da se ne boje od velike podrske nebi svi drvlje i kamenje saipali po stozeru...

TR
trolokva
21:11 14.11.2013.

ljubiti svoju zemlju i narod je postalo primitivno,braniti od agresora zabranjeno,reci da je zajednica muskarca i muskarca neprirodna postajemo maloumni i homofobni,a kada kazemo da vjerujemo u Boga postajemo opasni.... kuda to idemo narode moj hrvatski....

DU
Deleted user
21:18 14.11.2013.

Nije istina (NE)gopsodine Puhovski. Izgredi u Vukovaru su proistekli iz primitivnog liberalizma. Nemam nista protiv srba, ali dok ne pokazu dobru volju, ici im niz dlaku je primitivno i blesavo. Neka daju samo JEDNU kartu misnkog polja. SAMO JEDNU!!!! Koliko novca smo do sada potrosili na razminiravanje. na stranu ratna odsteta i sve ostalo. Karte minskih polja ne kostaju nista, a nama bi uvelike pomogle ocistiti zemlju. Primitivno je zagrliti covjeka koji ti drzi noz nad glavom, jer onda nemas ruke da se braniš!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije