Nužna sanacija?

Zašto se sanira i požeška bolnica koja nema gubitka?

bolnica požega (1)
Duško Mirković/Pixsell
31.01.2013.
u 17:27

Požeška je bolnica jedina od 23 opće bolnice u Hrvatskoj koja ima veća potraživanja od dugovanja, a ta su potraživanja uglavnom iz državnog proračuna od HZZO-a. Upravo vijeće bolnice, kao i sam ravnatelj, smatra da je sanacija ipak nužna.

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Skupštine Požeško-slavonske županije vijećnici su većinom glasova usvojili prijedlog odluke o pozivanju Vlade Republike Hrvatske u provođenje sanacije Opće županijske bolnice Pakrac te Opće županijske bolnice Požega. Župan Marijan Aladrović objasnio je da su kod pakračke bolnice obveze veće od potraživanja te je zbog toga zatražena sanacija od Vlade RH, dok je kod požeške bolnice situacija drukčija.

Naime, požeška je bolnica jedina od 23 opće bolnice u Hrvatskoj koja ima veća potraživanja od dugovanja, a ta potraživanja su uglavnom iz državnog proračuna od HZZO-a. Upravo vijeće bolnice, kao i sam ravnatelj, smatra da je sanacija ipak nužna. Naime, kako HZZO ne poštuje zakonske rokove plaćanja svojih obveza, u bolnici su svjesni da će se njihovi minusi povećavati.

Osim toga, ako ne zatraže sanaciju od 1,1 milijarde kuna, koliko je ove godine predviđeno u državnom proračunu za sanaciju bolnice, neće dobiti ništa. Oporbeni vijećnici SDP-a, odnosno njihov predsjednik Kluba Vicko Njavro tražio je da se Vladi RH za sanaciju predloži i Dom zdravlja Požeško-slavonske županije. Župan Aladrović objasnio je da je Dom trenutačno u minusu od 300-njak tisuća kuna, a da ni toga ne bi bilo da nisu morali namiriti odštetu jednoj obitelji zbog smrtnog slučaja.

– Ravnatelj je izjavio da oni sami mogu sanirati taj minus – kazao je župan. Iako je Klub SDP-a najavljivao da neće prihvatiti prijedlog sanacije jer u njega nije uvršten Dom zdravlja, na kraju je većina njih podržala prijedlog za pakračku i požešku bolnicu.

– Svaka sanacija je dobra ako ide u pravom smjeru. Budući da ne postoje kriteriji po kojima će se sanacija izvršiti, a nemamo ni sanacijskog programa koji nam je ipak trebao biti dostavljen, nadamo se da će se ona ipak provesti kako treba – poručio je župan Aladrović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije