NOGOMET U CRNOJ KRONICI

Zbog huliganskog divljanja po Splitu optuženo 13 torcidaša, u Zagrebu se tužiteljstvu javio jedan od napadača na Krovinovića

Kaos na Poljudu: Torcida upala na teren, igrači pobjegli u tunel! Specijalci tjerali huligane
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
23.07.2024.
u 07:48

Prema optužnici, 13 pripadnika Torcide tereti se da su 3. travnja na Poljudu, šetnici stadiona i u ulicama koje omeđuju stadion, nakon završetka nogometne utakmice između Hajduka i Dinama sudjelovali u mnoštvu koje je, kako to kaže tužiteljstvo, ispoljavalo nasilje

Tri mjeseca nakon divljanja "navijača" Hajduka, odnosno pripadnika Torcide, nakon što je Hajduk na Poljudu 3. travnja izgubio utakmicu polufinala Kupa od Dinama s 1:0, ODO Split podigao je optužnicu protiv 13 pripadnika Torcide, koje tereti za izazivanje nereda na sportskim natjecanjima i prisile prema službenoj osobi. 

Prema optužnici, 13 pripadnika Torcide tereti se da su 3. travnja na Poljudu, šetnici stadiona i u ulicama koje omeđuju stadion, nakon završetka nogometne utakmice između Hajduka i Dinama sudjelovali u mnoštvu koje je, kako to kaže tužiteljstvo, ispoljavalo nasilje. Konkretnije, na teren Poljuda bacali su plastične stadionske stolice, dijelove metalne konstrukcije, dijelove drvene palete, metalne bačve od piva, zapaljene baklje i druge predmete, koje tužiteljstvo smatra pogodnima za napad.

"Navijači" se terete i da su na teren, na kojem su bili igrači i druge službene osobe, ubacivali i upaljače i elektronske cigarete. Nakon što je zbog tog huliganskog divljanja intervenirala policija, koja ih je pokušala spriječiti u tom divljanju, optuženici su, navodi tužiteljstvo, pozivali ostale da napadnu policajce. Nisu se zaustavili samo na verbalnoj retorici već su se i sukobili s policajcima, i to tako što su vikali na njih, gurali ih i prijetili im, da bi na koncu probili vrata za izlaz ispred tribine te utrčali na teren stadiona. Neki od optuženika terete se da su prema policajcima bacali razne predmete, kao što su kamenje zapaljene bengalke, a sve kako bi policajce spriječili u tome da osiguraju red i mir.

Huligansko torcidino divljanje tada je na Poljudu i oko Poljuda trajalo nekoliko sati, a nakon tog divljanja ostao je demoliran Poljud, a štete je bilo i po gradskim ulicama. Tadašnji čelni čovjek Hajduka, Lukša Jakobušić, se zbog Torcidinog divljanja ispričao javnosti, navevši da ga je sram, dok je HNS kasnije zbog Torcidina divljanja kaznio Hajduk s 32.000 eura i dvije utakmice koje je morao igrati pred praznim tribinama.

VEZANI ČLANCI:

Istovremeno, dok je splitsko tužiteljstvo podiglo optužnicu protiv huligana u redovima Torcide, u Zagrebu je opozvan prijedlog za određivanjem istražnog zatvora Kristijanu B., koji se sumnjičio za sudjelovanje u napadu na Filipa Krovinovića, nogometaša Hajduka, koji se zbio 29. svibnja u Zagrebu. Razlog opoziva prijedloga  za određivanjem istražnog zatvora je što je Kristijanu B. bio određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. On je očito jedno vrijeme bio nedostupan, no 18. srpnja sam se javio tužiteljstvu te je dao svoj iskaz. Nakon toga više nije bilo zakonskih osnova da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, pa je predloženo da se istražni zatvor opozove. 

Događaj za koji se Kristijan B. sumnjiči dogodio se 29. svibnja oko 22:30 nakon utakmice zadnjeg kola HNL-a koja se igrala na stadionu u Kranjčevićevoj između Lokomotive i Hajduka. Nakon utakmice Krovinović je išao do jednog ugostiteljskog objekta, kako bi se našao s prijateljima, a Kristijan B. i dvojica mu huliganskih sudrugova su ga pratila i napala. Tužiteljstvo ih sumnjiči da su napad na Krovinovića počinili zajedno i prema dogovoru u nakani da drugog ponize i teško ozlijede, a motiv nasrtaja na Krovinovića bio je navijačka netrpeljivost. Nasrnuli su na njega i izudarali ga rukama i nogama, pri čemu su ga lakše ozlijedili, te su potom pobjegli. 

FOTO Mreže su 'podivljale' nakon Bidenove odluke: Pronašli smo neke jako dobre memeove

Kaos na Poljudu: Torcida upala na teren, igrači pobjegli u tunel! Specijalci tjerali huligane
1/34

Komentara 1

Avatar Stradun
Stradun
14:40 23.07.2024.

"kako to kaže tužiteljstvo, ispoljavalo nasilje".... Ako je točno citirano, "ispoljavati", tad bi hrvatsko tužiteljstvo trebalo ubuduće pripaziti na jezik te pisati : pokazivati,izražavati ili očitovati....Nikako "ispoljavati". To je iz nekog drugog, stranog jezika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije