premijer i ministar o proračunu

Marić: Poticaji za novorođenčad i poticaji za zapošljavanje nisu povezani

Tihomir Orešković i Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
25.02.2016.
u 12:35

Orešković: Rastemo, deficit smo vrlo jasno smanjili na 3 posto koje EK traži, i treće, bavit ćemo se dugom

- Mislim da je ovo realan plan - rekao je premijer Tihomir Orešković na današnjoj konferenciji za medije nakon sjednice Vlade na kojoj su predstavljene smjernice za izradu proračuna. U njima se između ostalog projicira ubrzanje rasta BDP-a na 2 posto i deficit od 3 posto BDP-a.

Orešković je rekao da su bili realni te da je najlakše napuhnuti brojeve.

- Rastemo, deficit smo vrlo jasno smanjili na 3 posto koje EK traži, i treće, bavit ćemo se dugom - rekao je Orešković.

Orešković je rekao da su optimizirali sustav te da će prije 10. ožujka obznaniti još neke reforme koje dosad nisu bile predstavljene.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da je projekcija za ovu godinu realna i da očekuju da gospodarski rast uz podršku gospodarstva u narednim godinama i ubrzaju.

- Uz ovu projekciju deficita možemo računati sa stabilizacijom javnog duga - rekao je Marić.

Na pitanje gdje se štedjelo Marić je odgovorio da mirovine ni plaće nisu smanjivali te da su ministri tražili načine kako ukupnu rashodnu stranu svesti u održive limite. Rekao je da je izjava MMF-a ohrabrujuća za novu Vladu te da je vrlo realno sagledala izazove s kojima se trebaju suočiti.

- Njihova reakcija na smjernice bila je vrlo pozitivna - rekao je Marić.

Na pitanje je li se novac od poticaja za zapošljavanje prebacio za poticaje za novorođenčad Matić je odgovorio da te stavke nisu povezane te je naglasio da prva stavka ne samo da se neće smanjivati, već će biti povećana.

>> Pročitajte Marićevu prezentaciju smjernica za izradu proračuna

Komentara 9

DO
doktorica
13:39 25.02.2016.

bez rezova sve je to ništa za mlade koji žele živjeti sada,imati djecu,biti stalno zaposleni-zato i odlaze van kao "prosjaci i sinovi"

B2
bokida 2
13:12 25.02.2016.

Kako poticaji za novorođenčad i zapošljavanje nisu povezani kad mediji na sve strane puštaju samo te priče kako se uzima iz poticaja zapošljavanja mladih. Sada će se rastužiti ali će brzo izmisliti nešto drugo jer ovu vladu treba što višee ocrniti.Ljudska bijeda.

BL
Blomberg
14:29 25.02.2016.

Pa pricalo se jos prije izbora HDZ radi na programima, pripremaju se strucni ljudi u svim podrucjima, pomislio sam konacno netko ide pravim putem, no sad kad je sve to njihovo trebalo zazivjeti nista od svega, sve se vuce koko trakavica sad sve to djeluje kao da su sa svim tim tek sada poceli. Poljoprivreda ? Obrtnistvo ? Industrija ? znamo da nemoze odmah , ali ni znakova nikakovih nema ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije