Huliganski napad

Zečević zbog napada ostao i bez fakultetske stipendije

bbb i paok (1)
Željko Lukunić/PIXSELL
16.12.2010.
u 22:00

Nakon što je prvi put osuđen, pružili smo mu još jednu šansu, no ovakvo ponašanje više ne možemo tolerirati, rekla je ravnateljica Dore Ana Pavlović

Mladići koji su u utorak napali autobus pun navijača grčkog PAOK-a – Ivan Zečević (25), braća Marijo (21) i Gordan Brljević (20), Danijel Zelenika (20), Mate Čurić (18) i 17-godišnji A. M. – na istražnom sudu, neslužbeno doznajemo, branili se su šutnjom. Zadržani su u pritvoru, a na teret im se stavlja dovođenje u opasnost života i imovine motivirano mržnjom.

Siromašan i nadaren

Za najstarijeg od njih, Zečevića, to nije jedina sankcija. Humanitarna organizacija "Dora" jučer mu je ukinula studentsku stipendiju koju je kao siromašan i nadaren od njih dobivao posljednje tri godine.

– Nakon što je prvi put osuđen zbog nasilja, pružili smo mu još jednu šansu jer smo vjerovali da će se promijeniti, no ovakvo ponašanje više ne možemo tolerirati – rekla je Ana Pavlović, ravnateljica Dore.

Životna priča tog Zagrepčanina doista bi mogla poslužiti kao filmski scenarij. Prije nekoliko godina majka mu je, uništena karcinomom, umrla na rukama. Cijelo vrijeme bolesti o njoj se skrbio isključivo Ivan, a dodatna otežavajuća okolnost bilo je teško siromaštvo u kojem je živjeli. Oca nikada nije upoznao, tako da je nakon majčine smrti ostao sam na svijetu. Istodobno je bio je jedan od najboljih učenika u Srednjoj školi za cestovni promet, a potom se proslavio i na prijamnom ispitu na sociologiji na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na kojem je također bio među prvima.

Sada je na trećoj godini, ispite polaže uredno, a prosjek ocjena mu je 3,8. S obzirom na to da je "Doru" smatrao nekom vrstom doma, često je za njih volontirao, nosio humanitarne pakete siromašnim obiteljima i obavljao slične poslove. S druge strane, godinama je poznat policiji po nasilničkim djelima, zbog čega mu je svojedobno određena i mjera zabrane prisustvovanja utakmicama Dinama i reprezentacije. Šira hrvatska javnost za 23-godišnjeg navodnog pripadnika ekstremne navijačke skupine "Agram crew" doznala je u travnju 2008., kada mu se na Općinskom kaznenom sudu sudilo jer je mjesec dana prije s desetak pomagača pretukao izvjesnog N. K.

Molio sud da ga pusti

Nakratko je 2008. bio pušten iz pritvora "zbog dobi, urednog studiranja i nepostojanja opasnosti od napada na svjedoka" te mu je "dana još jedna šansa da ponašanje uskladi s društvenim normama, a mladenačku energiju upotrijebi za studiranje". No, nakon što su novinari otkrili da se protiv njega vodi još jedan postupak, u kojem ga se teretilo za napad na zaštitare SC-a, a i nakon ubojstva u Ribnjaku u obračunu BBB-ovaca i punkera, Zečević je vraćen u pritvor.

Na sudu je molio da ga se pusti kako ne bi izgubio pravo na studij i stipendiju, no sutkinja Sanda Bramberger Ostoić to je odbila: "Dok vas gledam u sudnici, vidim nekoga tko studira uz rad, nekoga pozitivnog, ali ovo što stoji u spisu preda mnom, to ste također vi." Osudila ga je na godinu dana zatvora.

Komentara 25

OB
-obrisani-
19:38 17.12.2010.

---------->guten_tag pružiti im psiho-pomoć pendrečenjem

BR
brainiac
22:17 16.12.2010.

Poludim kad cujem ovakve relativizacije. Mnogi ljudi su zivjeli ili zive u siromastvu, a najdrazi im od raka umirali na rukama, pa opet nisu postali nasilnici, palikuce i ubojice!

BU
buck
02:26 17.12.2010.

fotke pokazite fotke kriminalaca da se nemogu prikrivati kad budu pusteni (iako ih ja nikad nebih pustio)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije