pogrešno mjesto

Žele izgraditi krematorij uz logor u kojem su nacisti spaljivali Židove

Tenis
12.09.2012.
u 17:30

Namjera da se sagradi tako nešto uz jedan od najvećih koncentracijskih logora zaslužuje visoku osudu − kaže Agnieszka Kowalczyk, glasnogovornica muzeja Majdanek

Planovi vlasnika lokalnog pogrebnog poduzeća koji želi izgraditi krematorij uz mjesto gdje je bio nacistički koncentracijski logor Majdanek u Lublinu izazvali su zgražanje te proteste židovskih skupina i preživjelih žrtava holokausta, javlja Reuters.

Čak je i gradonačelnik Lublina zaustavio planiranu investiciju rekavši da treba pronaći drugo, prikladnije mjesto za krematorij.

Majdanek je bio jedan od mnogih logora u kojima su tijekom Drugog svjetskog rata nacisti namjeravali istrijebiti europsku židovsku populaciju. Tijela žrtava uglavnom su kremirana u krematorijima te su do danas ostala strašan simbol holokausta.

− Krematoriji su simbol istrebljivanja zatvorenika njemačkih koncentracijskih logora. Namjera da se sagradi tako nešto uz jedan od najvećih koncentracijskih logora zaslužuje visoku osudu − kaže Agnieszka Kowalczyk, glasnogovornica muzeja Majdanek.

Međutim, gradsko vijeće u ovom trenutku nema moć da u potpunosti zaustavi pogrebno poduzeće Styks koje krematorij planira izgraditi na privatnom zemljištu.

Ujedno, ovo nije prvi Styksov pokušaj da izgradi krematorij u Lublinu, gradu sa više od 340 tisuća stanovnika, iz kojeg se tijela za kremiranje odvoze u 100 km udaljenu Stalowu Wolu.

>>70 posto Židova Nijemcima ne može oprostiti holokaust

Ključne riječi

Komentara 9

LI
LILLIT
17:55 12.09.2012.

Neki ljudi nisu iz povijesti nista naucili. Strasno!!!!

Avatar blackula9
blackula9
18:12 12.09.2012.

obučeno osoblje, uhodan biznis

SE
serđo
17:51 12.09.2012.

kako je to moglo izazvati revolt žrtava holokausta. pa ako su žrtve znači da ih više nema, od kad se mrtvi bune, hi hi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije