SASTANAK S BIDENOM

Veliki sastanak Zelenskog i Bidena u Bijeloj kući. Trump objavio poruku koju mu je uputio Zelenski

U.S. Vice President Harris meets with Ukraine's President Zelenskiy in Washington
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
1/6
26.09.2024.
u 23:19

Ukrajina i dalje može pobijediti, navodno se tvrdi u planu, a Ukrajini ne treba okupirani teritorij u Rusiji ako joj se omogući dovoljno pomoći

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski konačno je predstavio svoj najavljeni ''plan pobjede za Ukrajinu'' Bijeloj kući, u možda jednim od posljednjih pokušaja da uvjeri američkog predsjednika Joe Bidena u ispravnost ciljeva njegove države. Zelenski se u Washingtonu sastao ovog četvrtka s Bidenom i zamjenicom i predsjedničkom kandidatkinjom Kamalom Harris, gdje se raspravljalo o budućnosti rata u Ukrajini.

Iako detalji nisu specificirani, CNN prenosi riječi upućenih dužnosnika koji navode kako se plan Zelenskog uglavnom odnosi na apele za više pomoći sa Zapada kako bi se izborili protiv Rusa. Zelenski se također navodno pokušava izboriti za dugoročna sigurnosna jamstva koja bi vrijedila i ako dođe do promjene u američkoj vlasti, odnosno i po dolasku Donalda Trumpa. 

Plan, tvrde upućeni, usmjeren je na sve veći umor koji je evidentan među zapadnim čelnicima. Ukrajina i dalje može pobijediti, navodno se tvrdi u planu, a Ukrajini ne treba okupirani teritorij u Rusiji ako joj se omogući dovoljno pomoći. Inače, Biden je već požurio novu rundu vojne pomoći za Ukrajinu i alociranje svih preostalih sredstva prije njegovog odlaska s funkcije, govoreći pred kamerama kako će to ''ojačati poziciju Ukrajine u budućim pregovorima''. 

Znakovito je kako je konferenciju za medije nakon održanog sastanka uz bok Zelenskom održala kandidatkinja demokrata, Kamala Harris. Ona je pred novinarima poručila još jednom kako će u njenom mandatu podrška Ukrajini biti dosljedna, jer se Amerika ''mora suprotstaviti agresorima poput Vladimira Putina''. 

POVEZANI ČLANCI:

Upozorila je kako drugi ''potencijalni agresori'' trenutno promatraju što se događa u Ukrajini, zbog čega je više no ikad nužno pokazati da Putinovi napadi nisu prihvatljivi. ''Putin bi sutra mogao završiti sukob kad bi maknuo svoju vojsku iz Ukrajine'', navela je. 

- Ukrajina se suprotstavila ruskoj agresiji i danas Kijev stoji slobodan i snažan. Predsjedničke Zelenski, ja sam vrlo jasna. Putin je započeo ovaj rat i on ga može završiti već sutra kad bi jednostavno povukao svoje trupe iz suverene ukrajinske države - poručila je. Mediji su prenijeli kako je Harris suptilno uputila kritike i prema Trumpu, navodeći kako ''postoje ljudi koji bi od Ukrajine tražili da prihvati neutralno i odrekne sigurnosnih odnosa s drugim državama''. 

- To nisu prijedlozi za mir, to su prijedlozi za predaju - poručila je. Zelenski, s druge strane, smatra kako se pritisak prema Rusiji treba nastaviti. - Moramo hitno ojačati ukrajinsku protuzračnu obranu kako bismo spasili tisuće života i sveli ruski teror na nulu - poručio je.

A dok je trajao sastanak Zelenskog i Bidena, Trump je na svojoj društvenoj mreži Truth Social objavio poruku koja mu je bila upućena od Zelenskog, preko zamjenika veleposlanika Ukrajine Denisa Sjenika. On je u toj poruci, koja se širi društvenim mrežama, pozvao Trumpa na sastanak u New Yorku ovog petka. 

- Svi mi u Ukrajini želimo da se ovaj rat završi kako bismo živjeli u miru. Znamo da bez Amerike to nije moguće postići. Zato moramo biti u bliskom kontaktu, a ja sam zatražio sastanak s vama jer želim iz prve ruke čuti vaše misli o svemu. Znate da sam o vama uvijek govorio s velikim poštovanjem, i tako bi to trebalo biti. Ja mogu biti u New Yorku ovog petka, kada mislim da bi bilo dobro vrijeme za naš susret. Smatram kako je važno da smo u osobnom kontaktu i da se razumijemo 100 posto. Javite mi ako ste u gradu u to vrijeme - vrlo bih rado htio da se tada sastanemo, kao dijelom našeg truda kako bismo završili ovaj rat na pravedan način - piše u navodnoj poruci koju je objavio Trump.

Strah od dolaska Donalda Trumpa na mjesto predsjednika SAD-a svakako su sve jači među Ukrajincima, posebice jer je on ponovno naglasio kako će po preuzimanju dužnosti de facto ukinuti potporu Kijevu. 

- Ti gradovi su nestali, nestali su, a mi nastavljamo davati milijarde dolara čovjeku koji je odbio sklopiti dogovor, Zelenskom. Nije postojao dogovor koji je mogao sklopiti, a koji ne bi bio bolji od situacije koju imate sada. Imate zemlju koja je izbrisana, nije je moguće ponovno izgraditi - poručio je. 

>> VIDEO Ruski helikopter Ka-52 Aligator za dlaku izbjegava ukrajinsku protuzračnu raketu

Komentara 12

OR
OPG Rasprdić
23:31 26.09.2024.

To je onaj isti plan od prije dvije i pol godine?

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
00:17 27.09.2024.

Najmudriji komentar dala je Kamala Harris, kad je genijalno izjavila:''Putin bi sutra mogao završiti sukob kad bi maknuo svoju vojsku iz Ukrajine''. Moj komentar na to bi bio: "Kolinda vrati se, sve ti je oprošteno."

ME
Melada
00:47 27.09.2024.

cudni komentari, cudan pravopis

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije