TRAŽI SE I ISTICANJE NACIONALNIH OBILJEŽJA

Župan Boban i DP uputili dopis dalmatinskim školama: Nastava mora početi izvođenjem himne

Split: Župan Blaženko Boban objavio je početak prijava za potpore poduzetnicima
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/3
06.09.2024.
u 17:17

"Na ovu ideju došli smo nakon što smo svjedočili nizu incidenata koji su za cilj imali nasrtaj na naš identitet, kulturu i tradiciju."

Domovinski pokret je danas objavio dokument potpisan od strane HDZ-ovog župana Blaženka Bobana, u kojem se od ravnateljica i ravnatelja svih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji traži da nova školska godina započne intoniranjem nacionalne himne. U dokumentu se navodi da su sve škole u županiji primile preporuku da početak nastave bude obilježen izvođenjem himne, te da su resorni pročelnik i župan uputili poziv ravnateljima da nova školska godina započne uz primjereno isticanje nacionalnih obilježja.

Prema informacijama iz Domovinskog pokreta, ova odluka je donesena nakon što su svjedočili nizu incidenata koji su, navode, imali za cilj napad na nacionalni identitet, kulturu i tradiciju. DP naglašava da će izvođenje himne uskoro postati redovan dio početka nastavnog procesa, iako nisu detaljno obrazloženi ti navodni incidenti.

U dopisu ravnateljima i zaposlenicima osnovnih i srednjih škola, Boban ističe da je intoniranje himne “neizostavan dio svake manifestacije” te podsjeća da se provjere sva državna i županijska obilježja (zastave, grbovi itd.), iako su te stavke već redovito prisutne u školama.

Uz dokument splitski DP napisao je i objavu na Facebooku, nju prenosimo u cijelosti: 

Na ovu ideju došli smo nakon što smo svjedočili nizu incidenata koji su za cilj imali nasrtaj na naš identitet, kulturu i tradiciju. Grubim nasrtajima na naš narod i domovinu možemo se suprotstaviti samo edukacijom i njegovanjem osjećaja pripadnosti već od najranije dobi. Stoga će uskoro izvođenje nacionalne himne postati sastavni dio početka nastavnog procesa.

Naša himna nije ratnička himna. Jedna je od rijetkih himni na svijetu koja slavi prirodne ljepote države o kojoj govori i ljepote njenih ljudi. Lijepa naša najbolje oslikava dušu našeg naroda. Stoga, kada čujete ovih dana kako netko ima nešto protiv izvođenja himne u školama trebate znati kako taj ne želi dobro ni našem narodu ni našoj Domovini", objavio je Domovinski pokret, koji je objavio i dokument.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO/VIDEO Burna noć u Dalmaciji: Snažna oluja trgala brodove s vezova, neki su potonuli

Split: Župan Blaženko Boban objavio je početak prijava za potpore poduzetnicima
1/4

Komentara 11

VR
Vrbanek
17:58 06.09.2024.

DP od malih Hrvata, želi napraviti Sjevenokorejce. Ako je ovo reforma školstva od "diplomaca" iz Duple Pen., onda nije ni čudo da se Hrvatska raseljava

RA
Raptor
19:31 06.09.2024.

Naša himna je lijepa i ne bi trebala smetati nikome tko živi u ovoj lijepoj zemlji. Međutim, ova odluka je potpuni promašaj. Domovina se ne voli samo i li jedino simbolima. Imamo puno primjera u kijma su oni koji su domoljublje pokazivali samo simbolima ovoj zemlji nanijeli ogromnu štetu, neki završili i u zatvoru zbog pljačke, silovanja ili drugih kriminalnih radnji. Stariji čitatelji će se sjetiti da se u osnovnim školama u bivšoj državi na početku nastave morala iskazivati ljubav prema domovini. To je izgledalo ovako: učenik ili učenica koji je bio predsjednik razreda, izašao je pred ploču, podigao desnu ruku stisnute šake uz desnu slijepoočnicu i uzviknuo: "Za domovinu s Titim". Na to bi cijeli razred u glas odgovorio: ""Naprijed". Bravo Boban, bravo HDZ i DP. Vraćate ovu zemlju 50 godina unatrag. Stvarno od Hrvatske radite Sjevernu Koreju. I nije čudo da je Hrvatska po kriteriju razvoja kritičkog mišljenja na 139. mjestu od 144 zemlje svijeta, prema Izvještaju o globalnoj konkurentnisti koji godišnje objavljuje Svjetski ekonomski forum. Jer mi ne učimo djecu da misle i da imaju svoj stav nego im namećemo stavove i branimo im da misle.

NO
Nordik
17:41 06.09.2024.

Osim himne treba uključiti i svečenika s dvije-tri molitve. Nastava ionako nije bitna u školi svi imamo pet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije