Koronavirus u Hrvatskoj

Županije objavljuju nove brojke: U Virovitičko-podravskoj kod polovice testiranih potvrđena zaraza

Zagreb: Testiranje na Covid -19 na Mirogojskoj cesti
Slavko Midzor/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.01.2022.
u 11:37

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao jeda je uz dobru organizaciju moguće provesti testiranja na covid-19 u domovima zdravlja i kod liječnika obiteljske medicine, koje je bilo neophodno uključiti zbog popunjenih kapaciteta u bolnicama i na dosadašnjim testnim mjestima.

U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 1397 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirane su 3662 osobe. Preminulo je 39 osoba.  Počelo je i brzo antigensko testiranje u liječničkim ordinacijama. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao jeda je uz dobru organizaciju moguće provesti testiranja na covid-19 u domovima zdravlja i kod liječnika obiteljske medicine, koje je bilo neophodno uključiti zbog popunjenih kapaciteta u bolnicama i na dosadašnjim testnim mjestima.

"Testiranja brzim antigenskim testovima na covid-19 trebaju provoditi domovi zdravlja i liječnici obiteljske medicine koji mogu osigurati potrebne uvjete da nema izravnih kontakata redovitih pacijenata i onih koji dokaze na testiranje, posebno onih sa simptomima“, istaknuo je ministar zdravstva u priopćenju za javnost.

Županije javljaju brojke novozaraženih:

11:36 - Koronavirus je potvrđen kod nove 974 osobe, a tri oboljele su umrle u Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. Testirano je 3776 osoba, a udio nalaza pozitivnih na koronavirus u broju laboratorijski obrađenih uzoraka je 25,79 posto.

Iz Rijeke i okolice je 636 novooboljelih, po 83 osobe su s liburnijskog područja i iz Gorskog kotara, 78 ih je s otoka Krka, 70 s crikveničko- vinodolskog područja, 14 s Raba, šestero s Cresa, a četvero s otoka Lošinja. Radno aktivnoj populaciji pripada 539 novooboljelih, 382 su mlađe osobe, a 65 je starijih od 65 godina.

Ozdravile su 654 osobe, pa je u županiji sada aktivno 8102 slučajeva zaraze. U riječkoj bolnici liječi se 120 oboljelih, a uz pomoć respiratora njih devetero. Udio hospitaliziranih osoba u ukupnom broju aktivnih slučajeva covida u županiji je 1,48 posto.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su 483 nova slučaja zaraze koronavirusom, jedna je osoba umrla, a oporavila se 231 osoba, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

10:58 - Od 142 testirane osobe kod novih 70 potvrđena je zaraza covidom na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. U Virovitici je 27 novooboljelih, Slatini 12, Pitomači sedam, Voćinu i Gradini po četiri, Lukaču i Mikleušu po troje, Čađavici i Suhopolju po dvoje, Sopju jedan novooboljeli, a za pet osoba nije navedeno s kojeg područja dolazi. U Općoj bolnici Virovitica liječi se 30 covid pozitivnih pacijenata, od kojih su dva na respiratoru. Od početka pandemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 10.871 osoba, a 273 su umrle.

U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata, po podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, oboljela je 101, a ozdravile su 84 osobe, izvijestila je u utorak županija. Novozaražene imaju: 20 Samobor, 7 Sveta Nedelja, 6 Zaprešić, 5 Jastrebarsko, 29 Velika Gorica, 4 Dugo Selo, te po tri Vrbovec i Sveti Ivan Zelina, te općine Brdovec i Bistra. Nove slučajeve imali su i 1 Jakovlje, 1 Pušća, 2 Klinča Sela, 3 Stupnik, 5 Pisarovina, 1 Pokupsko, 1 Kloštar Ivanić, 1 Križ i 3 Rugvica. Mjera samoizolacije izrečena je za 31 razredni odjel i dio učenika 3 razredna odjela. Na području Zagrebačke županije od početka pandemije evidentirana je 67.861 osoba s koronavirusom, izliječene su 63.194 osobe, a 76 ih je umrlo.

10:47 - U Koprivničko-križevačkoj županiji u protekla 24 sata potvrđena je 101 novozaražena osoba, a četiri su umrle, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. Tijekom jučerašnjega dana PCR i brzim antigenskim testovima izuzeta su 333 uzorka za testiranje. Od covida-19  trenutno je u županiji bolesno 127 učenika i 41 nastavnik, osam cijelih razreda je u samoizolaciji kao i pojedinačno 283 učenika te 19 nastavnika. U koprivničkoj Općoj bolnici umrli su pacijenti u dobi od 67, 77, 80 i 88 godina koji su osim covida-19 imali i druge bolesti. Među umrlima dvije osobe nisu bile cijepljene. Na bolničkom liječenju su 42 pacijenta od kojih devet na respiratoru. Ozdravilo je 129 osoba, pa je na području županije trenutno 999 aktivnih slučajeva covid-19 infekcije. Od početka pandemije u Koprivničko-križevačkoj županiji koronavirusom je bilo zaraženo 19.738 stanovnika. Danas je organizirano cijepljenje u Đurđevcu, u dvorani Strukovne škole, gdje se građani mogu cijepiti prvom, drugom ili trećom dozom od 14 do 18 sati. 

 U Ličko-senjskoj županiji utvrđeno je novih 59 osoba zaraženih covidom-19 u posljednja 24 sata, pa je u županiji trenutno poznato 357 aktivnih slučajeva zaraze, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. Unatrag 24 sata testirane su 452 osobe, a pozitivne nalaze dobilo je 28 osoba iz Gospića, deset iz Otočca, osam iz Korenice, a poneki slučaj imaju Novalja, Brinje, Karlobag, Lovinac, Perušić i Udbina. Pod mjerom samoizolacije su 503 osobe. Na COVID odjelu Opće bolnice Gospić liječi se 11 zaraženih osoba. Koronavirus je do sada u Ličko-senjskoj županiji potvrđen kod 9405 osoba, a 202 su umrle.

10:31 - U Međimurskoj županiji covid-19 potvrđen je kod novih 208 osoba, a jedna zaražena je umrla u protekla 24 sata, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. Testirano je 370 uzoraka i utvrđeno 208 pozitivnih nalaza, što je 56,2 posto pozitivnih od broja testiranih. U Županijskoj bolnici Čakovec liječi se 41 covid pozitivan pacijent, u protekla 24 sata hospitalizirano je osam, a otpušteno devet pacijenata, dok su četiri na invazivnoj respiraciji. Umro je 76-godišnji muškarac.

Dosad je u mikrobiološkom laboratoriju županijskog Zavoda za javno zdravstvo obrađeno 97.117 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije. U protekla 24 sata oporavilo se 138 osoba, a u županiji je trenutno poznat 1181 slučaj zaraze. Građani se i dalje mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec, a za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

10:15 - U Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata potvrđeno je 197 novozaraženih koronavirusom, nakon što su testirane 493 osobe, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite, dodavši da je i ovaj tjedan cijepljenje organizirano u varaždinskoj bolnici. U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 111 covid pozitivnih pacijenata, od kojih je njih 12 na respiratoru, a u protekla 24 sata nije bilo preminulih. Oporavilo se 107 osoba i broj aktivnih slučajeva je 1.492.

U Općoj bolnici Varaždin u dvorani 1 u podrumu Kirurgije cijepljenje je organizirano i ovoga tjedna, a građani se danas do 13 sati mogu cijepiti cjepivima Pfizera i Moderne. U srijedu te u četvrtak od 13 do 18 sati na raspolaganju će im biti cjepiva Pfizera, Moderne i Johnsona & Johnsona, dok će se u petak građani moći cijepiti cjepivima Pfizera i Moderne.

8:43 - Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla su 24 sata zabilježena 282 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. Kako stoji u dnevnom izvješću Stožera, najviše novozaraženih, njih 112, je iz Siska, 56 ih je iz Petrinje, 29 iz Popovače, 27 iz Kutine, 15 iz Novske, 12 iz Lekenika, osam je osoba iz Topuskog, po pet iz Dvora i Velike Ludine, po tri iz Gline, Martinske Vesi i Lipovljana, te po dvije osobe iz Sunje i Jasenovca. Broj novozaraženih za 20 je osoba više nego prije tjedan dana. Županijski stožer poziva građane na dosljednu primjenu svih epidemioloških mjera i odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, kako bi se spriječilo daljnje širenje zarazne bolesti Covid-19. 

8:33 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji  u protekla 24 sata potvrđeno je 118 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tri osobe su umrle, priopćili su u utorak iz županijskog Stožera civilne zaštite. U Bjelovaru je zabilježeno 82-oje novozaraženih, Daruvaru i Čazmi po 13, u Garešnica 8, a na području  Grubišnog Polja dva nova slučaja zaraze koronavirusom. U Općoj bolnici Bjelovar na liječenju je 27 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih su četiri na respiratoru. Na opservaciji je još pet pacijenata. U posljednja 24 sata umrle su tri osobe s koronavirusom. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 974 osobe.

8:15 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 1024 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 23 osoba je hospitalizirano, 1001 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 412 osoba, a ukupno je testirano 87798 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 444 uzoraka, od kojih je 212 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije