priopćenje

Županijski sud: Mi smo naložili snimanje Sinovčića

Reno Sinovčić
Filip Brala/Pixsell
10.09.2010.
u 12:12

Anton Klišmanić naveo je da je odluka o odbijanju žalbe Državnog odvjetništva na odluku o nepritvaranju Rene Sinovčića donesena jednoglasno.

Anton Klišmanić, predsjednik Županijskog suda u Zadru, oglasio se priopćenjem o postupku koji se vodi protiv Rene Sinovčića zbog sumnje u kazneno djelo sprečavanja dokazivanja u slučaju koji se zbog sumnje u pokušaj iznude vodi protiv Zlatka Lisice. Istaknuo je da je državni odvjetnik predložio ispitivanje samo Rene Sinovčića i pritvor zbog “osobitih” okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ostankom na slobodi neposredno ili posredno ponoviti kazneno djelo na štetu svjedoka te da je istražni sudac prijedlog za pritvorom odbio, a da je radnju ispitivanja po prijedlogu državnog odvjetnika proveo.

- Bitno je napomenuti da je do elemenata za podneseni prijedlog državni odvjetnik došao nakon što su po nalogu upravo ovog suda provedene posebne mjere kojima se privremeno ograničavaju ustavna prava građana, što dovoljno govori o profesionalnom radu sudaca ovog suda, naglasio je Anton Klišmanić i potvrdio da je snimanje i praćenje Rene Sinovčića odobrio baš Županijski sud u Zadru.

>>Reno Sinovčić na slobodi usprkos policiji i tužiteljima

Anton Klišmanić naveo je da je odluka o odbijanju žalbe Državnog odvjetništva na odluku o nepritvaranju Rene Sinovčića donesena jednoglasno.

- Vijeće je vodilo računa o činjenici da je pritvor najteža mjera osiguranja nazočnosti okrivljenika koja se može odrediti samo ako se njegova svrha ne može ostvariti drugom mjerom i koja mora biti detaljno i suvislo obrazložena. Navodi iz žalbe koji su relevantni za pritvorski razlog svode se na argument da je “opasnost od ponavljanja djela evidentna i da je ne treba posebno elaborirati”. Takvo obrazloženje za vijeće nema onu težinu koja je potrebna da se protiv nekog odredi mjera pritvora, rekao je Klišmanić te naglasio da je Županijski sud u ovom postupku bio izložen neviđenom pritisku pojedinih medija.

- Određeni pravosudni djelatnici prikazivani su kao osobe koje će se u ovom postupku postaviti navijački. Pojedini novinari dovodili su u sumnju svaku službenu izjavu o tijeku postupka, vjerovalo se podzemnim informacijama... Išlo se toliko daleko da se u pojedinim novinama svjesno objavljivala neistina da se suci ne mogu složiti i da su nervozni oko odluke, a vrhunac su telefonski pozivi nekih novinara koji su “iz pojedinih izvora” doznali da su se suci naguravali tijekom odlučivanja... - naveo je Anton Klišmanić.

Komentara 1

VE
Velikogoričan56
12:53 10.09.2010.

Recimo da je sve to tocno, sad nas zanima sto ce na kraju biti s tim, jel Sinovcic utjecao na svjedoka ili nije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije