OBLJETNICA

Župni zbor svetog Vida obilježava 25 godina djelovanja

zbor
21.11.2016.
u 14:46

Zbor na programu ima glazbu domaćih i svjetskih autora, i prigodne domoljubne pjesme

Mješoviti crkveni zbor župe sv. Vida u Brdovcu osnovan je na prelazu 1990-1991. god. Tada je brojio četrdesetak članova različite životne dobi podijeljen po glasovima. Idejni tvorac i utemeljitelj bio je župnik, sada pokojni vlč. Mirko Cigrovski. Sa zborom je živio, radio, radovao se i nadasve ponosio.

Na njegovu inicijativu u zbor dolazi gosp. Mato Dukić sa svojom suprugom gđom. Marijom i prihvaća se vođenja, dirigiranja i osmišljavanja našeg programa. Njihovim dolaskom počelo je naše sazrijevanje od običnog pučkog pjevanja u nešto mnogo kvalitetnije. Svo vrijeme rada, zbor prate orguljašice č. Sestre sv. Vinka Paulskog iz Lužnice, Rozina, Agneta i Antonija.

Zbor na programu ima glazbu domaćih i svjetskih autora, i prigodne domoljubne pjesme. Svakako moramo napomenuti da u to vrijeme župni zbor djeluje u svim događajima u našoj župi i općini u raznim svečanostima, prigodama i manifestacijama:

- za Dan državnosti, Dan općine Brdovec

- proslava sv. Florijana – zaštitnika vatrogasaca, sv. Vinka  - zaštitnika vinograda i vinogradara,

- posvećenje kapelice Kraljice mira u Drenju, kapele sv. Antuna pustinjaka u Prudnicama, kapelice Bezgrešnog Srca Isusova i obnove kapelice u Ključu. Slijedi tradicionalno sudjelovanje na Božičnom koncertu u Ciboni.

Iza župnika g. Mirka Cigrvskog dolazi vlč. Andrija Kišićek. Njegov dolazak osnažuje duhovnu dimenziju zbora, pa je zbor sve više prisutan u svim vjerskim i svjetovnim manifestacijama župe i općine Brdovec. To su misna slavlja na Mariji Bistrici i kod Gospe Trsatske. Zbor gostuje i svjedoči vjernički i u župi Nova Gradiška, pa zajednički izlet sa župljanima u Kostel, kao i u župu Pušća. U subotu 29.8. 1998. god. čelnici općine Brdovec i članovi zbora posjećuju razrušeni Vukovar među prvima nakon oslobođenja i polažu vijenac na memorijalnom groblju. Posebna čast iskazana je zboru na sudjelovanju na misnom slavlju u pripremi Euharistijskog kongresa Zagrebačke nadbiskupije 1. 10. 1.10. 2000. god. Iste godine za Božić u našoj župi sv. Vida sa zborom pod sv. Misom pjeva naša primadona HNK gđa. Mira Vlahović.

Nakon odlaska vlč. Andrije Kišićeka u župu dolazi vlč. G. Vladimir Trkmić, koji je odmah zdušno prionuo uređenju župnog dvora, kapelica, crkve sv. Leonarda,  a kasnije izgradnji kapelice sv. Josipa u Prigorju.

U tom vremenu počinje raditi crkveni Caritas, kojeg su inicirali članovi zbora, g. Mato Dukić, gđa. Marija-Sonja Potočki, gđa Nada i g. Stjepan Galić. Zahvalnica za pomoć Caritasa dolazi 12.04. 2001. g. iz Knina.                                                                                                                                                                        

Iste godine za blagdan sv. Cecilije 22.11. 2001  u povodu deset godina postojanja zbora proslavi prisustvuje dekan Podsusedskog dekanata vlč.  Ilija Žugaj, domaćin vlč. Vladimir Trkmić, vlč. Stjepan Rožanković, župni vikar vlč. Mladen Benko, načelnik općine g. Mladen Debeljak, te predstavnici časnih sestara č.s. Agneta i č.s. Nela.

Na blagdan Bogojavljenja 06.01. 2002. gost zbora je gđa. Vera Svoboda.

Ne smijemo zaboraviti nešto reći i o našim sponzorima. Općina Brdovec dodijelila je kroz to vrijeme  nekoliko puta zboru financijsku potporu.

Naš prvi sponzor bila je zadruga Privrednik, odnosno njezina direktorica gđa. Marija –Maca Potočki, koja je donirala naše prve uniforme. Ona  i sada dragovoljno vodi brigu oko svih administrativnih poslova crkvenog zbora, na čemu smo joj posebno zahvalni.

Konfekcijska tvrtka Lateks iz Laduča  odjenula je ženske i muške članove zbora svečanim uniformama. Tu su još mnoge tvrtke i obrtnici koji  su svojim financijskim i drugim donacijama pomažu zbor.

Od 16.10. 2003. osniva se udruga M.C.Z.Ž. sv. Vida Brdovec koja broji 37 članova, a 07.11.2003. upisana je u registar udruga RH. Od tada općina Brdovec redovito sufinancira naš rad , bez čega bi zbor  teško djelovao.

Uz svesrdnu pomoć g. Kovačića i g. Meglajca iz Hrv. Radija, vlč.  Vladimira Trkmića i predsjednika zbora, odnosno udruge g. Josipa Geršak zbor snima 24. i 25. 02. 2005. CD sa 30-tak pjesma što ulazi u fundus Hrv. Baštine, na što su ponosni svi članovi zbora. Promocija CD-a i proslava 15.g. djelovanja održana je 23.09. 2005. u kino dvorani Brdovec.

Iz bogatog rada zbora spomenut ćemo pojedinačno  neke događaje.

- Zbor gostuje 26.05.2005. g. u Velikoj Pisanici kod tamošnjeg župnika vlč.  Mladena Benka. Nadalje zbor nastupa u lipnju 2006. 2007. i 2008. g. u Zaprešiću na susretima pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava Zagrebačke županije.

Od 2006. predsjednik zbora je g. Vlado Moharić. Zbor  gostuje  06.05. 2007. na misnom slavlju u Fažani. Dana 29.07.2007 odlazi vikar vlč. Tomislav Fridl, a dolazi vikar vlč. Vladimir Mikšić. Sa župljanima zbor posjećuje 16.09.2007. vlč.Tomislava Fridla u Velikoj Trnovnici.                                        

U novo sagrađenoj crkvi Hrvatskih mučenika na Udbini 25.09.2011. zbor  slavi sv. misu zajedno sa župljanima.  U 2012. odlazi  vlč. Vladimir Trkmić u župu Tuhelj, a u  župu dolazi rektor Nadbiskupskog sjemeništa sa šalate vlč. Ivan Gretić, koji velikodušno prihvaća zbor i pomaže u njegovo djelovanju moralno i materijalno.

Nakon dva mandata na čelu zbora g.  Moharić Vladimira zamjenjuje  od 2012.g. Meštrović Ivan. Na poziv vlč. Valadimira Mikšića zbor sa mještanima slavi sv.misu 27.10. 2012. u crkvi sv.Petra u Prišlinu, a 18.11.2012 u župi Uznesenja BDM u Resniku kod vlč. Marijana Piskaća.                                  

U nanovopodignutoj  crkvi sv. Lovre u Petrinji, koja je u Domovinskom ratu srušena do temelja, zbor sa mještanima slavi sv. misu 13.10.2013, a 17.11.2013 u župi Petrovsko kod vlč. Anđelka Horvatića, našeg župljanina, U Molvama u Podravini zbor nastupa 16.11.2014 u mjesnoj crkvi. Na blagdan Uznesenja BDM 15.08.2015 zbor pjeva u prvom marijanskom svetištu sisačke biskupije Gori pokraj Petrinje, a 29.08.2015. u Pleternici za blagdan Gospe od suza i.t.d.   

Kao što mu stoji u naslovu, crkveni zbor prati svojim pjevanjem sva liturgijska događanja, svojim pjevanjem navješta  riječ božju i tako pomaže u pastoralnom radu na župi, obogaćujući tako sebe i svoje bližnje. Osim na vjerskom i karitativnom području,  zbor svojim djelovanjem daje doprinos  kulturnim i opće – društvenim događanjima ne samo u našoj općini već širom naše domovine.

Koristimo ovu priliku  da zahvalimo na ustrajnom i predanom radu, uloženom trudu i marljivosti:

- najprije svima vama članovima zbora

- gosp. Mati Dukiću, koji nas vodi

- časnoj sestri Antoniji, našoj orguljašici

- gosp. Župniku Gretiću, vlč.  vikaru Baršiću, gosp. đakonu Spehnjaku

- sponzorima, svima Vama koji podupirete rad zbora, i prijateljima zbora

- općini Brdovec i gosp Alenu Prelecu predsjedniku                                                                       

Mješovti crkveni zbor župe sv. Vida Brdovec danas broji 26 članova. Redovito vježba   i ove godine  slavi 25 godina uspješnog rada.

Komentara 2

Avatar Observer
Observer
19:11 21.11.2016.

Iskrene cestitke svim clanovima , voditeljima i podupirateljima i jos puno uspjeha u vasem radu !

PU
Pulchrum
22:26 21.11.2016.

Bravo, Brdovčani. Lijepa župa, ugodni ljudi, dobar župnik. Sve se sastavilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije