Poskupljenje

"Ako se Milan Bandić ne očituje, raste cijena prijevoza"

autobus, ZET
Goran Stanzl/PIXSELL
13.01.2012.
u 12:40

Iako se očekivalo da će na konferenciji napokon biti objavljeno koliko bi iznosile nove cijene karata, to se nije dogodilo.

Ako se gradonačelnik očituje pozitivno na prijedlog ZET-a o novim cijenama javnog prijevoza, one idu gore i to od 25. siječnja. Ne očituje li se, cijene se svejedno dižu, a ako se Milan Bandić očituje negativno, šalje mu se novi prijedlog cijena – istaknula je danas na ZET-ovoj konferenciji za novinare Ljuba Žgela, rukovoditeljica ekonomsko-financijskog poslovanja u toj Holdingovoj podružnici.

Iako se očekivalo da će na konferenciji napokon biti i objavljeno koliko bi iznosile nove cijene karata, to se nije dogodilo.

– Mi samo predlažemo, a gradonačelnik odobrava – poručila je Žgela.

Tako su, barem do 25. siječnja, nove cijene i dalje nagađanja, a kupnja godišnjih karata nije moguća do početka veljače, kada bi nove cijene trebale stupiti na snagu. U srijedu je, podsjetimo, stigao i odgovor iz Grada, a kojem je dva dana prije poslan ZET-ov prijedlog novih cijena, u kojem piše da se Grad protivi poskupljenju prijevoza, s obzirom na gospodarsko stanje, te da čak prema njihovu izračunu poskupljenje iznosi 52 posto, a ne 39,9 posto kako je to izračunao ZET.

Iz ZET-a poskupljenje opravdavaju porastom troškova.

– Cijene rastu zbog ekonomskog stanja. Sve košta, i zakup tramvaja, buseva, a i došlo je do porasta cijene energenata. A što se tiče kvalitete usluga, ona je daleko iznad cijena – rekla je Ljuba Žgela.

Također, najvjerojatnije se ukida i plaćanje vožnje SMS-om, zasigurno se ide na povećanje broja kontrolora, a i povećanje iznosa kazne za vožnju bez karte. Kolika bi kazna bila, rečeno je da to nije još konkretno definirano, ali razmatra se o povećanju između 200 (koliko je sad) do 1000 kuna. Inače, gubitak ZET-a u 2011. godini procjenjuje se na oko 300 milijuna kuna, dok je u 2010. godini iznosio oko 270 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 12

AD
adokrmpot
13:15 13.01.2012.

normalno-u novu cijenu želimo uvrstiti i povećane plaće za naše djelatnike koji su toliko opterećeni poslom da moraju povremeno volan predati u ruke maloljetnika da se oni odmore!sramotno!

SM
siki_miki
13:31 13.01.2012.

Normalno da su u gubicima kad se pol grada sverca. Placanje SMS-om je od pocetka bila losa ideja i nacin da se dode do karte kad krece kontrola. Hrpa srednjoskolaca i studenata se sverca unatoc tome sto su njihovi pokazi jako jeftini. Karta je 8-10 kuna (plus sto je cijena karte kod vozaca iza ponoci duplo veca!), sto i nije malo. Dakle treba uvesti krace i duze karte, npr. do 3 stanice 4-5 kuna, ova od sat i pol 8 kuna (i uvesti A/B smjer jer nitko ziv ne zna koji je koji). Jer s povecanjem im konkuriraju vec i nekoc vrlo skupi taksiji.

GE
gensher
13:57 13.01.2012.

Smanjit plaće u ZET-u. Prenapuhane su plaće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije