Ne želimo creme brulée, dajte nam štrukle, a umjesto tuna steaka bi radije puricu s mlincima. Zagrepčani su se, a i turisti, ako sudimo prema komentarima na društvenim mrežama, zaželjeli fine, domaće kuhinje, a mi smo izdvojili nekoliko restorana, odnosno bistroa i gostionica, gdje se može guštati u tradicionalnoj klopi. A možete dati i svoj glas koji od ovih mjesta ima najukusniju domaću hranu.
1. STARI FIJAKER
Nalazi se u Mesničkoj ulici, poslužuju hranu od 1848. godine, a domaćini s ponosom ističu da je kod njih priprema jela doslovno domaća, sve od mesa do mlinci, štrukla, njoka, rezanaca, štrudla, gibanica i ostalog. Radnim danom su otvoreni od 11 do 23, a vikendom do 22 sata.
2. VJEŠTICA
"Chef Bojan Končar i njegova ekipa stvaraju kreativan jelovnik koji podsjeća na okuse djetinjstva. Pravi zagrebački gablec ili nedjeljni ručak vratit će vas u prošlost. Dok će vas naši deserti baciti u slatki trans", ističu iz bistroa. Ondje se u Vranyczanyjevoj 6 pak može kušati sve od domaćih juha do "purger plate".
3. PURGER
Gostionica, odnosno restoran Purger, je u Petrinjskoj 3 u funkciji od 1932. godine te u ponudi imaju domaće specijalitete i jela s ražnja. Na jelovniku im se, među ostalim, nalazi goveđa juha, restani krumpir, dinstano zelje, sarma, kuhani štrukli..., a otvoreni su od ponedjeljka do subote od sedam do 23 sata.
4. PRI VUJČI
Bistro & Pizzeria "Pri Vujči" nalazi se pak na Rudeškoj cesti 86, a ovih ukusnih dnevnih gableca, na njihovom jelovniku dakako valja probati sve od domaćeg sira s vrhnjem, zagrebačkih odrezaka do zagorskih lazanja te zapečenih ili kuhanih štrukli.
5. FICLEK
Ima ajngemahteca, pohanog piceka, grenadirmarš, krpica sa zeljem, zagrebačkog odreska, makovnjače i orahnjače i, naravno, nezaobilaznih štrukli. Bogat je i meni gostionice Ficlek u ulici Pod zidom 5, a šarmantna je gostionica spoj modernog uređenja i fine, domaće klope.
Mislim (apsolutno opravdano) da je iz popisa zagrebačkih restorana neopravdano izostavljeno "Izletište Suhina" u Rakitju, odmah lijevo iza podsusedskog mosta. Gostionica koja neprekidno radi zadjih više od sto godina, sa minimalno adaptiranim izvornim ambijentom, ali sa tredicionalno nepromijenjenim domačim izborom jela i pića; poglavito desetlječima nepromijenjenim i nenadmašnim jelima s roštilja, juhama ali i standardnim purgerskim jelima kao i jelima "na žlicu". Uvrstite ih u natjecanje, ne bu vam žal !