Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKOLOGIJA GRADA

Apel zagrebačke ekološke udruge nakon požara na Jakuševcu: 'Pozivamo Sabor da pristupi ovom ozbiljnom problemu'

Zagreb: Ekologija gada o odluci Visokog upravnog suda o sakupljanju komunalnog otpada
Slavko Midzor/PIXSELL
27.06.2024.
u 15:59

U javnom priopćenju pozvali su Hrvatski sabor da sazove tematsku sjednicu Odbora za zaštitu okoliša na kojem bi tema bila problematika odlagališta otpada na Jakuševcu.

 U četvrtak u sitnim noćnim satima došlo je do požara na odlagalištu otpada Jakuševec-Prudinec te je došlo do zasad nepoznate  materijalne štete. Radilo se o požaru manje količine neopasnog glomaznog otpada prikupljenog putem javne usluge koji je ugašen nešto iza 3h. Dežurni vatrogasac radnik vatrogasno-čuvarske službe Zagrebačkog holdinga odmah po izbijanju uočio je požar, nazvao vatrogasnu postrojbu i započeo s gašenjem. Policija je na licu mjesta i vrši očevid. Voditelj podružnice Čistoća obišao je centar rano jutros i uvjerio se da nema ozlijeđenih niti značajnijih oštećenja.

Očekivano, noćašnji požar bio je jedna od glavnih tema današnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine, a o svemu su se oglasili priopćenjem i iz udruge Ekologija grada. U njemu su pozvali Hrvatski sabor da sazove tematsku sjednicu Odbora za zaštitu okoliša na kojem bi tema bila problematika odlagališta otpada na Jakuševcu. Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

Poštovani, Obraćamo vam se s molbom za održavanje tematske sjednice na temu problematike odlagališta otpada Jakuševec-Prudinec. Tematska sjednica Saborskog odbora za zaštitu okoliša, koju je predsjednica odbora za zaštitu okoliša u prošlom sazivu, gđa. Sandra Benčić, zakazala za 24. siječnja, nikad nije održana te je došlo do raspuštanja Sabora. U novom sazivu Sabora, predsjednica odbora za zaštitu okoliša je gđa. Dušica Radojčić.

Zadnja dva požara su potvrdila ozbiljnost problema i vjerujemo da su dobar povod za održavanje sjednice Odbora, još prije ljetne stanke rada Sabora. Sjednica bi se, po našem mišljenju, trebala  organizirati u uskoj suradnji s Gradom Zagrebom. Iako je prošlo sedam mjeseci od prvog odrona, te šest mjeseci od eksplozije koja je uzrokovala drugi odron, situacija se nije pomakla s mjesta.

Otvoreni dio plohe omogućuje širenje štetnih čestica koje onečišćuju zrak, a zagađenje tla i podzemnih voda neprekidno traje. Plana sanacije još uvijek nema niti na vidiku. Iz tog razloga smatramo da je izuzetno važno hitno i cjelovito pristupiti rješavanju ovog problema, jer se radi o potencijalnoj ekološkoj katastrofi koja neprekidno traje. Prvenstveno zbog zdravlja građana i kvalitete života, ali i zbog konačnog preuzimanja odgovornosti za rješavanje problema gospodarenja otpadom u glavnome gradu Republike Hrvatske smatramo da se problemu mora dati značaj u Saboru.

Postoji niz otvorenih pitanja, od kojih se neka mogu riješiti već u pripremi sjednica Odbora, a druga na samoj sjednici. Između ostalog, radi se o sljedećem: 
1. Zašto još nije uklonjen otpad koji nakon prvog odrona neprekidno zagađuje tlo i podzemne vode jer se nalazi na površini koja nije pripremljena za odlaganje otpada? 
2. Zbog čega se ne poštuju zakoni RH, prvenstveno Zakon o gospodarenju otpadom, Pravilnik o odlagalištima te Zakon o zaštiti okoliša?
3. Zbog čega dvije i pol godine od proširenja prostora za gospodarenje otpadom PrudinecJakuševec na prostor SOC-a, za skladištenje i obradu glomaznog otpada, nisu postavljene zaštitne ograde niti sprinkleri/prskalice kojima bi se smanjilo širenje štetne prašine i mogućnost zapaljenja otpada? 
4. Projekt sanacije odrona: Je li izrađen projekt sanacije odrona na odlagalištu i ako jest, kada se planira započeti s provedbom? S obzirom na ozbiljne posljedice koje odroni imaju na okoliš i zdravlje građana, smatramo sanaciju neodložnom.
5. Uzroci odrona i sigurnost odlagališta: Je li provedeno vještačenje koje utvrđuje stvarne razloge nastanka odrona? Možemo li biti sigurni da odlagalište više nije podložno daljnjim urušavanjima i drugim incidentima koji bi mogli ugroziti sigurnost i zdravlje građana?
6. Praćenje kvalitete zraka: Provodi li se redovito praćenje kvalitete zraka i onečišćenja na području odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec? Tražimo transparentno izvještavanje javnosti o situaciji, metodologiji praćenja te rezultatima mjerenja. 
7. Plan gospodarenja otpadom: Je li Grad Zagreb izradio Plan gospodarenja otpadom?
8. Tehnologija za centar na Resniku: Kako je odabrana tehnologija za centar na Resniku i daje li ona garanciju za trajno održivo postupanje s otpadom? U kojoj mjeri se u konačno rješavanje problema mora uključiti i nadležna tijela sa razine države?

Također, ovim putem apeliramo na Sabor, nadležne institucije i gradsku upravu Zagreba da pristupe ovom problemu s dužnom  odgovornošću prema građanima, te omoguće građanima Zagreba ostvarivanje  osnovnih ustavnih prava. U slučaju potrebe, spremni smo pomoći u pripremi materijala za sjednicu odbora.

VEZANI ČLANCI: 

Komentara 2

CO
CommonSense
08:42 28.06.2024.

te su sjednice odlične i stvarno riješe stvari (čitaj: pokušaj biti duhovit i pametan). Bilo bi interesnatno vidjeti koliko bi zastupnika bilo kada se ne bi snimale. Za početak nam treba spalionica (imaj ju Beč u centru , ima juju Frankfurt malo van centra - i da neznaš kaj je nebi ikada pomislio da su smeće ide ). Ali ne, imamo ekipu koja sjedne na livadu s gas maskom i misli da bu ogromna lomača iz koje bu sukljal crni dim, a u međuvremenu mi izvozimo otpad da se uništi u Austriji. O da, i sigurno bu neki performance jer svi su danas umjetnici od babe koja bu naricala do zastupnika koji bu glumili debile s transparentima i skupljali bodove kod isti one babe i njoj sličnih

TM
trade_mark
14:32 28.06.2024.

gdje je bio ovaj gospodin josip pavlović dok je milan bandić bio gradonačelnik? nikad prije nisam čuo za njega. neobično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije