'Pravednici među narodima'

Bandić čestitao zastupniku Hasanbegoviću na priznanju njegovoj obitelji

Zlatko Hasanbegović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.05.2018.
u 21:21

Riječ je o najvišem izraelskom državnom priznanju pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove tijekom holokausta riskirajući pritom vlastite živote

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je čestitao zastupniku Zlatku Hasanbegoviću što će njegovoj obitelji, djedu i baki Prohić te tetku i teti, postumno biti dodijeljeno odlikovanje Yad Vashema, 'Pravednici među narodima' koje se daje najhrabrijima za spašavanje Židova tijekom Drugoga svjetskog rata.

Na kućnu adresu saborskog zastupnika Zlatka Hasanbegovića u srijedu je stiglo pismo Židovske općine u Sarajevu, veleposlanstva Izraela u Bosni i Hercegovini i Yad Vashema u kojemu ga se kao unuka poziva na ceremoniju u čast obitelji Prohić, na kojoj će Avdi Prohić, Esmi Prohić, Sabriji Prohić i Safeti Prohić biti posthumno dodijeljeno počasno odlikovanje Pravednici među narodima. Riječ je o najvišem izraelskom državnom priznanju pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove tijekom holokausta riskirajući pritom vlastite živote, a u ovom slučaju riječ je o spašavanju djevojčice Nade Kolman za koje su bili zaslužni djed i baka Zlatka Hasanbegovića, objavio je Jutarnji list.

"Poštovani gospodine zastupniče Hasanbegoviću, dragi Zlatko, upravo sam primio vijest da je Yad Vashem, najuglednija svjetska institucija za učenje i poučavanje o Holokaustu, tvojoj obitelji postumno dodijelila odlikovanje Pravednici među narodima, koje se daje najhrabrijima za spašavanje Židova tijekom Drugoga svjetskog rata. Tvoja baka i tvoj djed su u Zagrebu čuvali i skrivali židovsku djevojčicu Nadu Kolman te su vlastite živote izložili pogibelji kako bi njezin spasili. Hrabrim ljudima - Pravednicima među narodima se klanjam. Klanjam se tvojoj obitelji i njihovu herojstvu, a kao zagrebački gradonačelnik ovako iznimnu i iskrenu čestitku upućujem tebi kao kolegi, koalicijskomu partneru i prijatelju", istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u čestitki saborskom zastupniku i zastupniku u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Neovisnih za Hrvatsku - Zlatku Hasanbegoviću.

"Na uglednome odlikovanju što ćete ga u ime obitelji primiti 29. svibnja u Sarajevu, od sveg srca ti čestitam", navodi gradonačelnik Bandić.

 Napominje da bi tome veličanstvenome događaju rado nazočilo i izaslanstvo Grada Zagreba, naravno uz Hasanbegovićev pristanak.

Komentara 29

DO
dom7
22:18 10.05.2018.

Cestitke! Ako spasite samo jedan zivot,spasili ste cijeli svijet....izraelska izreka...E kada bi ljudi to zazivjeli bio bi raj na zemlji....

ŠO
šolman
22:46 10.05.2018.

Matulaaaaaaaaa, brzo piši pismo protiv židovskih fašista iz Sarajeva! Banda jedna NDH-ška!

PR
prajdali100
22:25 10.05.2018.

Kako će ovo sjesti Ognjenu Krausu? Naš ex precjednik Josipovic je u posjedu židovskog stana. Je li to " pravedno" ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije