politički obračun

Bandić prijavio Jelušića državnom odvjetništvu

'gradska...Zagreb...24.09.2009.    Cirilmetodska 5, Starogradska vijecnica,  zasjedanje gradske skupstine, Ivo Jelusic,  Photo: Goran Stanzl/VLM'
'Goran Stanzl/VLM/Pixsell'
09.07.2013.
u 14:34

U Gradskoj upravi spornim posebno smatraju što je Jelušić ukinuo obvezu da NO APIS-a sve svoje odluke donosi jednoglasno

Grad Zagreb prijavio je bivšeg dogradonačelnika i aktualnog saborskog zastupnika SDP-a Ivu Jelušića Općinskom državnom odvjetništvu i Povjerenstvu za sukob interesa jer smatraju da je kao član Skupštine Agencije APIS IT neovlašteno i nezakonito potpisao dokumente u ime grada iako na to nije imao pravo.

Sumnja u krivotvorenje

Naime, budući da je Jelušić s dužnosti dogradonačelnika otišao tijekom ljeta 2010. godine, a do ovog lipnja ostao u Skupštini Agencije uime Grada Zagreba, iz Gradske uprave traže očitovanje o mogućem počinjenju kaznenog djela krivotvorenja službene isprave jer je Jelušić u tom periodu potpisao i neke dokumente.

Spornim posebno smatraju što je Jelušić (uz još jednog člana Skupštine kojeg imenuje Vlada) ukinuo obvezu da Nadzorni odbor Agencije sve svoje odluke donosi jednoglasno.

Budući da NO čine po dva predstavnika Grada, države i radnika, (Agencija APIS je u vlasništvu države i Grada, u omjeru, 51:49 posto), a trebalo je mijenjati Pravilnik o plaćama kako bi se uskladio s odlukama Vlade o neisplati božićnica i regresa u javnim tvrtkama što nije htio potpisati predstavnik zaposlenika, Skupština Agencije jednostavno je ukinula odluku o nužnosti jednoglasja.

– To je bila jedna nespretna odluka da se odluke donose jednoglasno jer se kočio rad budući da je netko mogao biti bolestan ili na drugi način spriječen doći na sjednicu pa se bez njega ni odluke ne bi mogle donositi. Nakon što je Vlada donijela odluku da se neće isplaćivati božićnice, a predstavnik radnika to nije htio učiniti, morali smo promijeniti način glasanja da uskladimo odluke – kazao je Ivo Jelušić. Dodao je kako je ugovorom o radu isplata božićnice unutar Agencije bila obvezna, pa su odlukom o promjeni glasovanja Nadzornog odbora omogućili da se taj dio promjeni i uskladi s Vladinom odlukom.

Politički obračun

Što se tiče optužbe iz Gradske uprave da Jelušić nije imao pravo sjediti u Skupštini Agencije APIS IS, on tvrdi da ni to nije točno.

– Mene je ondje imenovala Gradska skupština koja me jedino i mogla smijeniti. Gradonačelnik je takav prijedlog i uputio jer je ondje želio imenovati pročelnika Marjana Marasa, no Skupština ga nije podržala – kazao je Jelušić. Bandić je na svoje došao ipak tijekom ovog lipnja, nakon pobjede na izborima kada je zahvaljujući ranijim izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi ponovno umjesto Gradske skupštine dobio mogućnost imenovanja Skupština trgovačkih društava u vlasništvu i suvlasništvu grada. To je odmah proveo i u APIS-u, gdje je sam zasjeo u Skupštinu Agencije.

– Smatram da je riječ o političkom obračunu, no tu se nema što dokazivati. Ako budem pozvan na saslušanje, naravno da ću se odazvati i državnom odvjetništvu predočiti istinu – kazao je Jelušić. Dodao je kako kao član Skupštine nije dobivao nikakvu naknadu već mu je to bila samo još jedna u nizu obveza.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije