do nedjelje na bundeku

Bili smo na 57. Floraartu: Hit su mistične dalije, sramežljive hortenzije i džungle u bocama

Zagreb: 57. Međunarodna vrtna izložba Floraarta
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/4
18.05.2023.
u 16:02

Ove se godine organiziraju zanimljiva predavanja i radionice te tradicionalni Hrvatski kup florista i Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća

Nije neobično vidjeti da u terariju gmiže kakva egzotična zmija ili neobičan pauk, ali na ovogodišnjem, 57. izdanju Floraarta hit su verzije koje sadrže raskošan biljni svijet. Takve terarije na štandu Vrtnog centra Iris MBM prodaje Ivana, koja kaže da je riječ o pravim malim džunglama u boci.

Zemljane ili s algama

A dio su bogate ponude na najvećem hortikulturnom događaju u ovom dijelu Europe, koji se održava na Bundeku i predstavlja više od 170 domaćih i stranih izlagača.

Biljni terariji postaju sve popularniji zato što su u užurbanom gradskom životu izuzetno zahvalni za održavanje. Kod onih otvorenih, u koje obično idu sukulenti, praktično je to što ih možete vrlo lako zasaditi, zalijevati i naknadno uređivati. Zatvoreni su samoodrživi i kod njih je uvijek bolje uzeti nešto zeljasto što dobro podnosi vlagu. Jedini posao s njima jest da ih povremeno otvorite da biljke dobiju zraka – objašnjava Ivana.

18.05.2023., Zagreb - Reportaza s 57. Medjunarodne vrtne izlozbe Floraarta. Photo: Boris Scitar/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/ PIXSELL

18.05.2023., Zagreb - Reportaza s 57. Medjunarodne vrtne izlozbe Floraarta. Photo: Boris Scitar/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/ PIXSELL

Većinu terarija izradili su sami, a uz klasične zemljane, nude i vodene varijante ispunjene marimo lopticama, algama kojima ne treba nikakva posebna briga. Stoje od 15 do 42 eura, ovisno o veličini terarija. A pravi ponos štanda je aeonium, koji prvi put dolazi u XXL izdanju. Sukulent koji raste u Sjevernoj Africi održavanjem je najsličniji kaktusu.

– Donijeli smo ih tek nekoliko da vidimo kako će ići. Prije smo imali samo malene, a ovi veći i te kako su zahvalni jer se mogu rasaditi i onda dobijete pravo biljno carstvo. Fora je jer se aeonium sam popunjava, a jedinstveni je primjerak na ovogodišnjem Floraartu. Ljudi ga često traže, a mi ga prodajemo po 36 eura – kaže Ivana.

Najveći hit na štandu Valerije Vidović iz Rugvice su sramežljive domaće hortenzije kojima, napominje, nedostaje nešto više sunca da bi zasjale u svom punom sjaju.

Zagreb: 57. Međunarodna vrtna izložba Floraarta
1/41

– To je sto posto hrvatski proizvod. Cvjetovi su nešto manji, ali njihovo vrijeme tek dolazi s višim temperaturama. Jedna lončanica je osam eura, a na štandu se može naći i niz trajnica u svim mogućim bojama. Pozornost posebno privlače alstromeria, za šest eura, te afričke ivančice za četiri – govori.

Kup florista

A specifična, gotovo mistična dalija privlači pozornost na štandu Ivane Štefanec iz Kapele Podravske. Žuto-crveni cvjetovi popularne trajnice u posebnoj varijanti s crnim listovima zaista su rijetkost, ističe, a tegla stoji četiri eura.

– To je cvijet kojemu prije svega za rast treba puno Sunčeve svjetlosti, a ako je dalija zasađena u vrtu, može bez problema cijeli dan biti izložena jakom suncu. Ipak, u gradskim uvjetima, gdje se cvijeće uglavnom drži na balkonima, bilo bi bolje da daliju u tegli povremeno sklonite u sjenu – savjetuje.

Njezin štand osvaja bojama raznovrsnih trajnica, no kaže da su i dalje najpopularniji sukulenti zbog lakoće održavanja. Poručuje i da je zadivljena ponudom na ovogodišnjem sajmu, s obzirom na loše vrijeme koje posljednjih nekoliko tjedana progoni Hrvatsku.

18.05.2023., Zagreb - Reportaza s 57. Medjunarodne vrtne izlozbe Floraarta. Photo: Boris Scitar/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/ PIXSELL

– Poznato je da za kiše biljke neće cvjetati, pogotovo one kojima treba sunčano vrijeme. Jednostavno se ukoče u ovim uvjetima, ali ako ih posadite dok je toplo, rastu iz dana u dan – govori Ivana Štefanec.

Bundek će cvjetnim šarenilom biti obojen do nedjelje, a i ove se godine organiziraju zanimljiva predavanja i radionice te tradicionalni Hrvatski kup florista i Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća. Nagrade očekuju i izlagače koji se kandidiraju za najljepši izložbeni prostor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije