Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
do kraja godine

Bogat izložbeni program Etnografskog muzeja: Izložit će i ukrajinsku "odjeću slobodnih ljudi"

Zagreb: Zvjezdana Antoš, autorica izložbe "Intimni prostori svakodnevice"
Neva Zganec/PIXSELL
23.09.2023.
u 10:00

U Muzeju i dalje traje izložba "Intimni prostor svakodnevice", na kojoj su prvi put prikazani predmeti iz zbirke pokućstva, uglavnom iz 19. stoljeća i do sredine 20. stoljeća, zajedno sa suvremenim umjetničkim interpretacijama koje daju provokativan pogled na različite modalitete prostora intime čovjeka

Etnografski muzej u Zagrebu najavljuje do kraja godine bogati izložbeni program, u kojem je i izložba "Ukrajinski vez – tradicija koja živi", koja se otvara 28. rujna, sa željom doprinosa međusobnom razumijevanju i dobrim odnosima hrvatskog i ukrajinskog naroda. Izložit će se vezene rukotvorine, s posebnim naglaskom na košulje, takozvane vyšyvanke, za koje se smatra da su "genetski kod“ Ukrajinaca ili "odjeća slobodnih ljudi“.

– Iako se vizualni izgled uvelike transformirao, košulja je kroz stoljeća bila i ostala simbol vjere, nade i ljubavi, a uz nacionalni grb i zastavu simbol je hrabrosti, borbe i pobjede – ističe se u najavi izložbe, otvorene do 15. listopada i ostvarene u suradnji s Ukrajinskom zajednicom Grada Zagreba.

VEZANI ČLANCI: 

Tijekom listopada Etnografski muzej donosi opsežan program "Živa baština u Etnografskom muzeju" u sklopu Dana europske baštine i 20 godina usvajanja UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine.

Otvorit će ga izložba "Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama“ koja je dosad gostovala na oko 50 lokacija u 15 zemalja, od Mađarske i Francuske do Australije, Kanade i Kine. Ove je godine dobila redizajn u nekoliko izvedbenih inačica, od kojih će jedna biti premijerno predstavljena u Etnografskom muzeju. 

Fenomeni su predstavljeni s pomoću izvješenih tiskanih tekstilnih "bannera“ s fotografijama, popratnim tekstom i QR kodom za  pristup nominacijskom filmu na službenom UNESCO-ovom YouTube kanalu, dok se u prostoru reproducira zvučna kulisa s deset tradicijskih pjesama u izvedbi Ansambla LADO.

Bit će tu i okrugli stol o dobroj praksi proteklih 20 godina te promocija knjige "Uvooo! Eviva nam kumpanija, poša nam je alavija! – etnografija Lastovskoga poklada" Ive Niemčić i Joška Ćalete.

Održat će se niz edukativnih radionica za djecu i odrasle, među ostalim, izrade kinča, cvjetova i ukrasa od krep-papira i žice, oslikavanja tradicijskih igračaka za obitelji s djecom, izrade tradicionalnih glazbala.

VEZANI ČLANCI: 

Posjetitelje očekuje i susret gajdaša Europe, radionica hrvatskog folklora, koncerti KUD-a „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi i Ženskog vokalnog ansambla Čipkice. Ulaz na sve programe je slobodan, a prijave za edukativne radionice obavezne na edukacija@emz.hr.

U Muzeju i dalje traje izložba "Intimni prostor svakodnevice", na kojoj su prvi put prikazani predmeti iz zbirke pokućstva, uglavnom iz 19. stoljeća i do sredine 20. stoljeća, zajedno sa suvremenim umjetničkim interpretacijama koje daju provokativan pogled na različite modalitete prostora intime čovjeka.

Izložba traje do do 25. svibnja 2025. i periodično predstavlja različite projekte - od 26. listopada do 25.  studenog to će biti izložba "Rasvijetljena soba – ženska fotografska praksa u Hrvatskoj", kustoski projekt Sandre Križić Roban, a od  6. prosinca do 14. siječnja "Slatki svetci" Manuele Pauk, koja kroz reinterpretaciju čokoladnog sv. Nikole rekonstruira tradicionalne priče o svecima. 

GALERIJA U Etnografskom muzeju otvorena izložba "Intimni prostori svakodnevice"

Zagreb: Zvjezdana Antoš, autorica izložbe "Intimni prostori svakodnevice"
1/24

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije