Ćevapčići, biftek, hrenovke, sočni filet mignon i ostale delicije s roštilja, a u svemu tome nema ni trunke životinjskog mesa. Prijatelji životinja i Matei Negovetić, voditelj Akademije plant based kuhanja, jučer su na Jelačić-placu pripremali grill specijalitete koje su Zagrepčani mogli degustirati te na taj način obilježili Dan biljnog mesa.
– Prelaskom na biljno meso i druge slične proteine možemo pomoći smanjiti golemu štetu koju je našem planetu prouzročio uzgoj životinja zbog hrane. Iza toga se krije mnogo više od dobrog okusa jer ovakvo je meso i lakše probavljivo zbog visokog postotka vlakana, snižava kolesterol i, uz manje kalorija, pomaže u poboljšanju zdravlja crijevnog mikrobioma – kazao je Negovetić.
>>VEZANI ČLANCI:
Biljno meso, napomenuli su pak iz Prijatelja životinja, ima vrlo sličan okus i teksturu kao životinjsko, a proizvedeno je od kvalitetnih biljnih bjelančevina, najčešće graška.
– Proizvođači su iskoristili biokemijsku sličnost između biljaka i životinja, odnosno činjenicu da biljke, iako nemaju mišiće, sadrže bjelančevine, masti, vitamine, minerale i vodu – poručili su iz udruge zaključivši da je biljno meso danas dostupno u gotovo svim trgovinama u Hrvatskoj te dolazi u raznim oblicima.
>>VIDEO: Prijatelji životinja i Matei Negovetić pripremili su plant based roštilj i hranu za degustaciju