skini masku!

'Da smo se sreli prije BMK, udario bih te šakom. Bez razloga'

dekarneval (1)
Foto: ašr/VLM
1/10
07.11.2012.
u 23:00

– Društvo mladićima nameće stereotipe, a mi ih educiramo kako da žive bez nasilja – kaže N. Gereš iz Statusa M

– Želio sam da društvo vidi da sam ja netko. Da sam faca. Pravo muško. Napio bih se, potukao. Razbijao po tramvajima. Da smo se tada sreli, udario bih te šakom. Bez razloga – kaže Romano Seferović. Kaže da je bitno da napišemo da je je bio jako problematičan zbog čega je često bio u sukobu s policijom.

Danas su mu 24 godine i otac je dviju djevojčica, Mateje i Mije. Prije deset dana rodio mu se sin Gabrijel. Sad zna kako će ga odgajati. Da bude pravo muško, ali ne da slijedi njegove nasilne stope.

– Naučio sam izbjegavati i ne stvarati neprilike – kaže mi u atriju kina zagrebačkog Studentskog centra.

Gledamo fotografije s radionice kluba Budi muško u Kozari putevima gdje su mladići pomagali jednom tamošnjem romskom vrtiću odjenuti novo ruho. Na njima je sudjelovao i Romano i tamo se prvi put susreo s aktivistima iz BMK.

– Naučili su me da svakog prihvatim. Da mi svi mogu biti prijatelji. Nebitno tko je kakav – zaključuje Romano.

Mladići iz klubova Budi muško koji su svoju pozitivu posijali diljem Lijepe Naše glavni su i odgovorni  na Dekarnevalu, manifestaciji  na kojoj su pravi muškarci skinuli maske maskuliniteta koje nameće društvo.

– Društvo mladićima nameće razne etikete, a mi im pomažemo da se oslobode stereotipa – kaže nam doktor medicine Natko Gereš, direktor udruge mladih Status M koja je i zaslužna za okupljanje mladih iz škola diljem Hrvatske i njihovih pedagoga i profesora u SC-u.

Već niz godina udruga educira mladiće te pedagoge i ostali školski kadar kroz program koji se usmjerava na sprečavanje nasilja, poticanje zdravog života i rodnu ravnopravnost. Program su sami razvili, a UN ga je ocijenio najboljim pristupom u radu s mladićima.

Da je uistinu tako, potvrđuje i Branka Vlašić, pedagoginja zagrebačke srednje škole Faust Vrančić, gdje je ovaj program danas dio nastavnog plana. Provodi se već šestu godinu. 

– Oduševljena sam projektom. Od početka sam spoznala da bi bio koristan za preventivni program – kaže pedagoginja.

 Danas se u Faustu program Statusa M provodi kao sastavni dio radnog školskog plana. Učenici koji su prošli edukacije sada se školi vraćaju kao vanjski stručni suradnici i educiraju nove generacije.

– Kad mi je dr. Gereš pristupio, ciljano sam mu poslala učenike iz prvih razreda koji su se isticali po svojoj nasilnosti. Već za godinu dana tako su se promijenili da su sad oni druge opominjali, usmjeravali i korigirali njihovo ponašanje. Oni su bili kao posijano sjeme pozitivne promjene. U razredu su svojim kolegama prenosili stečeno znanje. A kvaka je u tome da vršnjaci uče vršnjake jer među sobom nemaju srama, znaju da neće biti sankcija što god da rekli, međusobno su bliski, dobro se čuju i poruke si prenose istim jezikom, slengom – puna je hvale pedagoginja koja se nada da će dobra riječ o uspjehu potaknuti što više škola da implementiraju program Statusa M u svoje nastavne planove.

 To i je jedan od ciljeva udruge koja će na velikoj stručnoj konferenciji u četvrtak u Ministarstvu obrazovanja predstaviti svoj dugogodišnji rad i program. 

>>U šumi iznad mora u Crikvenici rastu pravi muškarci

>>Budi muško klub i Romi zajedno u 'operaciji vrtić' u Kozari putevima

Komentara 3

K1
k1milica
08:50 08.11.2012.

e da si mene udario sakom ,,, balkanishe rijesenja balkan rezultati..npr u italiji dobio bih 20000 eu pa bi te jos malo izvrijedjao da mi platis i benz za godinu dana...

K1
k1milica
08:54 08.11.2012.

moju je suprugu pogodio teglom ajvara u glavu(jer se4 samnom sporeckao) policajci su mi rekli da sigurno nije bezveze,,,,a i da sam je triatlonac , bivsi pripadnik hos.a 2 crna pojasa pa neka ja uzmem pravdu u svoje ruke,,, jerr je frajer prebio i 2 policajca... daju primjer da se to tako smije ponasati,,,i to besplatno,, po dzepu pa da vidimo i prisilni rad dok ne vratis dug...

WO
Wolf23
12:34 08.11.2012.

LOL... pa kog taj 'leš' može da 'izšaketa'... Nokautirao bi ga pljuvačkom u sekundi !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije