ideje za izlazak

Dan žena uz Zagorku, hitove Zdenke Kovačiček i noćni marš

storyeditor/2023-03-06/PXL_130822_95099874.jpg
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
07.03.2023.
u 10:08

Kino, koncerti, izložbe, večera uz cabaret...Provjerili smo kakvim se programima obilježava 8. ožujka u metropoli i okolici

Možete se rasplesati uz hitove Gibonnija ili Zdenke Kovačiček, opustiti se u kinu uz Ženijalne dane i radove poznatih redateljica, razgledati izložbu National Geographica ili se s prijateljicama počastiti bijegom iz gradske vreve u etnopark. Provjerili smo što se nudi u programima kojima se u metropoli i okolici obilježava Dan žena, za koji se sedmi put organizira i noćni marš.

Bijeg iz gradske vreve

U turopoljskim delicijama možete uživati u Etnoparku Zagreb, koji se nalazi u Maloj Mlaki. I pritom birati između dva jelovnika, jedan s lungićem u umaku od tartufa za 35 eura ili pak drugi s rižotom od bifteka i batata za četiri eura više, a oba uključuju piće, slasticu i mazalice na turopoljski. Mjesto možete rezervirati putem Crnog jaja.

Gibonni u Areni

"Mirakul", "Libar" i "Činim pravu stvar" samo su neki od hitova koje će Gibonni sutra te u petak izvesti na pozornici Arene Zagreb. Time će proslaviti 35 godina karijere, a na repertoaru će se naći i njegov najnoviji singl "Pijesak nošen vjetrom". Najavljeni su i brojni gosti iznenađenja, a oba koncerta počinju u 20 sati.

Za sva vremena

Nove obrade klasika "Frka" i "Mali crni brat", ali i hit "Elektra", koji se slušao i na Chanelovoj pariškoj reviji, izvodit će Zdenka Kovačiček, koju često nazivaju i "prvom damom jazza", sutra u zagrebačkom klubu Peti kupe. Koncert nazvan "Dan žena za sva vremena" počinje u 20 sati, a ulaznice se za 13 eura mogu nabaviti putem sustava Entrio. Uz zvuke francuskih šansona koje će izvoditi poznati kantautor Ibrica Jusić, u petak vas pak u zagrebačkom restoranu Heart by Lido očekuju i brojne delicije i dobre kapljice te predstava glumaca Zdjela cabareta.

03.07.2022.,Split-Finalna vecer 62. Festivala zabavne glazbe Split. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ljubavno pismo Parizu

"Ženijalni dani" naziv je manifestacije Kino mreže u sklopu koje se može pogledati hvaljeni francuski film "Noćni putnici" redatelja Mikhäela Hersa. Radnja ostvarenja koje se opisuje kao filmsko ljubavno pismo Parizu i nostalgični hommage osamdesetima prati Élisabeth, samohranu majku koja nastojeći prehraniti dvoje svojih tinejdžera nakon što ju je ostavio suprug pronalazi posao u radioemisiji "Noćni putnici". Spletom okolnosti upoznaje karizmatičnu Talulu, koja neočekivano ostavlja trag u njihovim životima. Film u kojemu maestralno glumi Charlotte Gainsbourg sutra je u 19.30 sati na repertoaru kina Metropolis u MSU, a ulaznice stoje dva eura.

Utisci koji opstaju

Sve o činjenicama iz života prve hrvatske profesionalne novinarke i književnice Marije Jurić Zagorke može se večeras saznati u Pop up art kinu na samoborskom autobusnom kolodvoru. Predavanje u sklopu programa "Građanski utorak", koje je nazvano "Zagorkini utisci koji opstaju", održat će Martina Findrik, stručna suradnica Centra za ženske studije, koji upravlja i memorijalnim stanom na Dolcu.

Retrospektive sineastica

Velikim platnom kina Tuškanac zavladale su žene, a do 27. ožujka posjetitelje očekuju retrospektive nekih od najistaknutijih redateljica 21. stoljeća, kao što su Joanne Hogg, Andrea Arnold, Chloé Zhao i Tamara Jenkins. Na popisu je i američka nezavisna filmašica Debra Granik, a u programu su tri njezina filma. "Zimska kost" iz 2010., drama koja je nominirana za Oscar u kategoriji najboljeg filma te ženske uloge, prikazuje se sutra u 19 sati. U četvrtak u isto vrijeme na repertoaru je film "Do kosti", a u 21 sat "Ne ostavi traga".

Foto: Kino Tuškanac

Povorka do Zrinjevca

Brojnim štrajkovima na ulicama i u tvornicama žene su se u povijesti, među ostalim, izborile za pravo glasa i radničko organiziranje, a svakodnevica je na takvu vrstu borbe potaknula i feministički kolektiv fAKTIV. Sedmi prosvjedni marš pod parolom "Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici" održava se sutra, a povorka u 18.30 sati kreće s Trga žrtava fašizma prema Zrinjevcu.

Stoljeće promjena

Oprah Winfrey, znanstvenica Jane Goodell i novinarka Christiane Amanpour samo su neke od žena čiji se portreti do nedjelje mogu razgledati na hodnicima City Centera One East na Žitnjaku. U postavu putujuće izložbe National Geographica "Žene – stoljeće promjena" je i poznata fotografija zelenooke afganistanske djevojčice Sharbat Gule. 

Foto: NATIONAL GEOGRAPHIC/KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ

Komentara 4

DU
Deleted user
17:29 07.03.2023.

Kao što cvijeće raste uza zid (a ne "uz zid" ), tako je i dan žena uza Zagorku (a ne" uz Zagorku")

DU
Deleted user
16:56 07.03.2023.

Čuj "noćni marš".... Jesmo li se vratili u 1943. kad su neki marširali noću? Hod,stupanje,šetnja.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije