utrka nikola tesla

Električna kočija bana Jelačića ne vozi turiste jer joj to ne dopušta birokracija

Utrka elektricnih vozila i skutera - Nikola Tesla Electric Vehicle Cup Zagreb 2015 na Trgu bana Jelacica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
26.10.2015.
u 11:00

Na Trgu bana Jelačića osim automobila i motocikala predstavljena je i Sunčica, prva solarna punionica u Europi

Električna kočija bana Josipa Jelačića sudjelovala je u subotu na Trgu bana Jelačića na utrci električnih vozila i skutera Nikola Tesla Electric Vehicle Cup Zagreb. Banovo vozilo "elektrizirano" je s namjerom da bude turističko vozilo, no administrativne prepreke to mu ne dopuštaju.

– Kočiju je obnovio Miljenko Milinović i u Europi nema nikog tko je napravio takav spoj tradicionalnog i modernog. Ideja je bila da kočija vozi turiste po gradu, no ne pripada ni jednoj vrsti vozila i birokracija koči njezinu iskoristivost – kazao je Igor Kolovrat, organizator utrke "Nikola Tesla".

Svrha utrke je upoznati građane s dostignućima zelene tehnologije i s ekološkom sviješću. Predstavljena je i "Sunčica", prva solarna punionica u Europi.

– Električna su vozila sadašnjost, a ne budućnost. No s jedne strane daju se poticaji, a s druge se otežava. Za svako postavljanje električne punionice HEP-u treba platiti 1750 kuna po kilovatu što, pri ugradnji, doseže milijunske iznose – objasnio je Kolovrat ističući da jača "zelena svijest" pa je prije dvije godine bilo samo 14 električnih vozila, a sada ih je više od tisuću.

Njihova vozila daju u najam, a na deset skutera koji mjesečno prelaze sto do 150 kilometara mjesečno se uštedi 20.000 kuna. 

Komentara 4

KI
killthesnake
11:34 26.10.2015.

Blažena amerika gdje sve što zamisliš postaje biznis , Hrvatska politika je dno dna , zadnje smece!

NE
Neutralac
15:13 26.10.2015.

To mi nikad nije bilo jasno... apsolutno sve kod nas treba papirologiju do neba i dozvole da ti mozak stane... tko je taj koji ce nas "osloboditi" .. da je SDP htio , vec bi to ucinio.... ali ne... jos bi to ucinio.... ali ne... jos je gore....

Avatar ankabutorac
ankabutorac
09:09 27.10.2015.

I to je dokaz da je netko napravil pasaluk iz nase metropole....kad cirkusanti upravljaju nasim Zagrebom nemre tu nis dobrog ispasti...neki jos zive u 19-20 stoljecu i valjda svetliju doma u svom pentausu sa petrolejkom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije