Advent na Zrinjevcu i ove godine počinje tradicionalnim paljenjem lampica 30. studenog 2019. godine i traje sve do 7. siječnja 2020. godine. Tijekom više od četrdeset dana Advent na Zrinjevcu donosi brojne zanimljive programe, svake večeri nastupiti će zanimljivi bendovi, ali i tijekom dana prepoznatljiva blagdanska atmosfera u samom srcu Zagreba privući će goste i namjernike iz cijelog svijeta, koji sad već tradicionalno dolaze biti dijelom zagrebačke adventske priče! Zimska bajka na Zrinjevcu već godinama donosi adventsku radost u jedan od najljepših hrvatskih gradskih parkova, a ove godine sprema Apetitlih – posebno iznenađenje za sve ljubitelje tradicionalnih jela! U suradnji s Gourmet Experience Croatia timom, organizatori Adventa na Zrinjevcu iz Katapult promocije odlučili su snažno promovirati hrvatsku tradiciju, stavljajući u prvi plan naša kontinentalna jela i promovirajući lokalne namirnice i ponudu stranim i domaćim gostima.
Hrvatskoj je mjesto na svjetskoj gastrokarti
Gourmet Experience Croatia projekt je iza kojeg stoji troje zaljubljenika u gastronomiju – Karmela Karlović, Sandra Rončević i Stephen Breslin. Cilj im je obogaćivanje gastronomske turističke ponude Republike Hrvatske te promocija naše zemlje kao jedinstvene destinacije – rade to kroz tematske kulinarske radionice tradicionalne hrvatske kuhinje, organizaciju gastrotura, razvijanje kulinarskih koncepata i jelovnika, uz promociju malih lokalnih proizvođača. Advent na Zrinjevcu zasigurno će postati nezaobilazna lokacija za sve one koji se žele vratiti okusima tradicije, prezentiranima na inovativan način.
– Osmislili smo i „zatvistali“ više od dvadeset zagrebačkih jela i jela središnje Hrvatske koja će doživjeti svoju premijeru na Adventu na Zrinjevcu – ističu Karmela Karlović, Sandra Rončević i Stephen Breslin.
Apetitlih: Nova ikona zagrebačke adventske ponude
Vođeni spoznajom da su tradicionalna jela sve manje dostupna i zastupljena u restoranima, ali i našim domovima, kreativni tim Adventa na Zrinjevcu ove godine u suradnji s profesionalcima iz Gourmet Experience Croatia tima donosi izbor najpoznatijih adventskih delicija, koji će biti pripremljeni na suvremen način i inovativno posluženi. Uz čaroliju desetaka tisuća lampica koje obasjavaju zrinjevački park, posjetitelji će tako moći uživati u Apetitlihu – jedinstvenom putovanju okusima kontinentalne Hrvatske.
– Želimo naša autentična hrvatska jela približiti mlađim generacijama i gostima iz inozemstva. Čvrsto vjerujemo da će ih okusi oduševiti te da će i sami u svojim domovima htjeti pripremiti neke od delicija, pri čemu će im pomoći inspiracija s Adventa na Zrinjevcu – ističu iz Katapult promocije.
Zahvaljujući ovoj inicijativi samo na Adventu na Zrinjevcu moći ćete probati tradicionalna jela pripremljena i prezentirana na sasvim nov način. Organizatori tako najavljuju da svakog gosta očekuje putovanje okusima hrvatske tradicije uz dobro znana, ali i neka zaboravljena jela, omiljena u blagdansko vrijeme. Uz novu inačicu ajngemahteca, koji će vas ugrijati, moći ćete uživati u pečenoj patki posluženoj s popečkom od mlinaca i krumpira – adventskoj inačici patke s mlincima, dok će kajzeršmarn biti poslužen uz šljive s vinom i rum-karamel umak. Usto, bit će tu i jela koja su samo za ovu priliku “ukradena” iz bakinih kuharica: nezaobilazni grenadirmarš – staro zagrebačko, ali i vojničko jelo od krumpira i tjestenine, tačkrle (punjeni jastučići od krumpirova tijesta) punjene pekmezom s posipom od prženih mrvica aromatiziranih koricom naranče i cimet-šećerom, kao i griz-knedle od sira i griza, koji će ovaj put biti punjene suhim šljivama maceriranim u domaćem višnjevcu. Suradnja s Gourmet Experience Croatia timom počinje s Adventom na Zrinjevcu u centru zagrebačke adventske priče, koji je, možemo to slobodno reći, najtradicionalnija adventska lokacija u gradu.
Evo što donosi Apetitlih na Zrinjevcu!
Grašak s noklicama
(twist: gušće kuhano varivo od graška i mrkve sa zelenim noklicama od peršina i graška)
Lijepo na oko, još bolje na zub, zagrabi žlicom u noklice i grašak da ne budeš gladan, da ne budeš ljut! Spada u najpoznatija jela našeg djetinjstva, a i danas je rado viđeno jelo u našim tanjurima. Jednostavno varivo čiji su glavni sastojci grašak, mrkva i fine ručno rađene noklice, jelo je na žlicu koje začas zagrije i dušu i tijelo.
Griz-knedle
(twist: knedle od sira i griza punjene suhim šljivama maceriranim u domaćem višnjevcu)
Griz-knedle su dobro poznati zalogaj od sira i griza koji vas na prvi zalogaj vraća u djetinjstvo, a ovi naši već na drugi i dobro griju jer smo ih napunili suhim šljivama natopljenim u domaćem višnjevcu. Poznate još i kao vrtićke knedle, uglavnom služene bez ikakvog punjenja, samo posipane prženim krušnim mrvicama i šećerom.
Jabuke u šlafroku
(twist: pohane jabuke, rezane na štapiće kao pomfrit, s posipom od karameliziranih lješnjaka)
Sočne jabuke u hrskavom omotaču s finim posipom od karameliziranih lješnjaka slastica su koja će privući i djecu i odrasle kako izgledom tako i okusom. Na Zrinjevcu vas čeka zarazno dobar pomfrit koji to nije! Tradicionalni, jednostavni zagrebački desert koji je promijenio oblik, ali ne i okus. Jabuke umočene u gustu smjesu od mlijeka i jaja pa pržene na dobro zagrijanom ulju.
Krpice sa zeljem i šunkom
(twist: krpice sa zeljem i šunkom s džemom od kiselog kupusa)
Krpice sa zeljem – samostansko staro jelo, svaki dan nam dobro sjelo, krpica sa zeljem ‘amo da se fino naklopamo!
Patka s mlincima
(twist: pečena patka, natrgana na rezance, poslužena s popečkom od mlinaca i krumpira)
Kažu da postoji samo jedna patka s mlincima, mi se ne bismo složili s time. Otkrijte poznati okus patke s mlincima na naš način; sočna patka i hrskavi popečak od mlinaca i krumpira naš su as iz rukava tijekom ovog Adventa. Patka s mlincima jedan je od simbola zagrebačke kuhinje i nedjeljnog objeda, a vjerujemo da će ova patka s mlincima postati zaštitni znak Adventa.
Ričet sa suhim mesom
(twist: popečci od ječma, povrća i suhog mesa, posluženi u umaku – okus isti, prezentacija sasvim nova)
Otkrijte poznati okus zimskog, zdravog variva pripremljenog na drugačiji način. Ječam, suho meso i povrće nisu nikad izgledali zabavnije i inovativnije.
Zapečeni štrukli
(twist: idemo sa zagrebačkim zapečenim štruklima u manjoj količini, oni će biti takvi, a kuhani štrukli imaju twist u posipima – slatki s grožđicama u rumu, slani s crumbleom od čvaraka i špeka, i sl.)
Sa štruklima nema šale, naši su štrukli baš kakvi trebaju biti. Zapečeni s vrhnjem, ali i kuhani pa posluženi s prženim mrvicama i fantastičnim slanim i slatkim zimskim posipima. Štrukli su simbol zagorske, ali i zagrebačke kuhinje, mogu biti slatki ili slani, kuhani ili zapečeni, ili pak kuhani na juhu. Radi se o jelu od vučenog tijesta s nadjevom od domaćeg svježeg sira, kiselog vrhnja i jaja, koje se može služiti kao toplo predjelo, glavno jelo ili desert.
Pogledajte u galeriji koje vas još delicije očekuju na Apetitlihu na Zrinjevcu!
Opet kolaci.disu brzole.janjetina itd.