dokukino kic

Filmom o mladom gej romskom paru započinje ljetno kino u kafiću Pri Nami

Foto: Dokukino KIC
1/4
23.06.2024.
u 10:00

Ovoljetni program zaokružit će dugometražni dokumentarni film o ljubavi Hrvatice i Roma, "Snajka: Dnevnik očekivanja", domaće autorice Tee Vidović Dalipi.

Filmom o mladom gej romskom paru iz udaljenog sela u najsiromašnijem dijelu Mađarske koji sanja o tome da naprave mjuzikl inspiriran svojim životima "Uski put do sreće" u režiji Kate Oláh, u srijedu  započinje program Dokukina KIC u sklopu kojeg će se, u dvorištu Pri Nami, prikazati ukupno 11 dokumentarnih filmova. 

Slijedi američki film "Joan Baez: Ja sam glasna", redateljskog trojca Karen O'Connor, Miri Navasky i Maeve O'Boyle koji će biti prikazan 3. srpnja, a riječ je o neobičnom intimnom psihološkom portretu legendarne folk pjevačice i aktivistice Joan Baez. 

Foto: Dokukino KIC

Mađarski dokumentarac "Nevjeste" u režiji Szomjasa Györgyja nastao je 1970., a prati trend iz šezdesetih i sedamdesetih godina kada su talijanski turisti bili atrakcija među lokalnim djevojkama u Budimpešti. Ovaj ironičan prikaz života mladih ljudi željnih Zapada bit će prikazan 10. srpnja. 

Redatelj Cem Kaya u formi dokumentarnog eseja kroz film "Ljubav, smrt i njemačke marke" donosi dosad neviđenu priču o nezavisnoj glazbenoj kulturi turskih imigranata i njihovih potomaka u Njemačkoj, prikazujući na zabavan, složen i dinamičan način, prepun ritma, snažan duh i energiju jednog vremena. Film, koji je u programu Panorama filmskog festivala u Berlinu osvojio nagradu publike za najbolji dokumentarni film bit će prikazan 17. srpnja. 

POVEZANI ČLANCI:

Zatim se, 24. srpnja prikazuje njemački dokumentarac "Helmut Newton: Perverzija i ljepota", autora Geroa Von Boehma koji donosi portret ikone modne fotografije. Kroz niz razgovora s Grace Jones, Charlotte Rampling, Isabellom Rossellini, Annom Wintour, Claudiom Schiffer, Marianne Faithfull, Hannom Schygullom, Nadjom Auermann i Newtonovom suprugom June, tj. fotografkinjom Alice Springs, ovaj dokumentarac govori o Newtonovoj ostavštini i pokušava odgovoriti na pitanja o temama koje se provlače kroz srž njegova životnog djela – stvaranje provokativnih i subverzivnih slika žena.

Foto: Dokukino KIC

"66 sezona" redatelja Petera Kerekesa dokumentarac je o bazenu u slovačkom gradu Košice, mjestu kojem se, po redatelju, prilijepio slogan "ovdje se kupala povijest". Kroz priče ispričane uz rub bazena, iz perioda od 1936. do 2003., film je obuhvatio 66 godina popularnog gradskog okupljališta, ali i neke od ključnih godina povijesti Centralne i Istočne Europe. Spomenuti film bit će prikazan 31. srpnja. 

"Miucha: Glas bossa nove" u režiji dvojca Liliane Mutti i Daniela Zarvosa donosi portret ove neopjevane kraljice bosse nove, a na rasporedu je 7. kolovoza. Ispričan kroz ekskluzivne 16mm kućne filmove, dnevnike, pisma i osobne glazbene snimke Miúche i João Gilberta, ovaj film pokriva vremenski raspon od 20 godina, od 1962. do 1982. - te Miúchinu borbu da postane pjevačica i njezin turbulentni brak s Joãom Gilbertom koji se danas smatra pionirom bossa nove. 

Biografski dokumentarac "Voljeti Patriciju Highsmith" film je o slavnoj autorici krimića, jednoj od omiljenih književnica 20. stoljeća čije su romane ekranizirali poznati redatelji poput Alfreda Hitchcocka i Todda Haynesa. Nastao u režiji švicarske redateljice Eve Vitije, temeljen je na nedavno objavljenim dnevnicima Patricije Highsmith, kraljice psiholoških trilera i vitalne figure queer povijesti, a bit će prikazan 14. kolovoza.  

Foto: Dokukino KIC

Slovački film "Svijet po mjeri mog tate" redateljice Marte Kovářove, koji bilježi zajednički san fizičara i njegove kćeri umjetnice o učinkovitom rješenju za spas planeta na rasporedu je 21. kolovoza. 

Dokumentarac "Između revolucija" rumunjskog redatelja Vlada Petrija bit će prikazan 28. kolovoza; to je moćan i originalan politički dugometražni hibridni dokumentarni film koji kroz intimnu priču o sudbinama dviju studentica progovara o poziciji žena u patrijarhalnim sistemima Irana i Rumunjske, društvima koja su „eksperimentirala“ s različitim režimima i u kojima je represivni politički aparat uvijek funkcionirao nauštrb pojedinca.  

Foto: Dokukino KIC

Ovoljetni program zaokružit će dugometražni dokumentarni film o ljubavi Hrvatice i Roma, "Snajka: Dnevnik očekivanja", domaće autorice Tee Vidović Dalipi, a bit će prikazan 4. rujna. Riječ je o filmu koji intimnim promatračkim pristupom preispituje gotovo idealistički pothvat ovog ljubavnog para da pronađu balans između vlastite sreće i obiteljske prtljage koju su ponijeli sa sobom, razapeti između očekivanja tradicije i ekonomskih pritisaka.

Projekcije se održavaju u 21.30 sati, program je besplatan te svi filmovi imaju engleske podnaslove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije