vrbovec samoborski

FOTO Članovi udruge "Etno fletno": Ručnim branjem kukuruza želimo očuvati tradiciju

Vrbovec Samoborski: Članovi udruge Etno Fletno ručno beru kukuruz
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/36
29.09.2023.
u 10:00

Kukuruzni zlatni kruh kakav se u ovom kraju sprema od pamtivijeka, od ove je godine upisan Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske

Kako bi sačuvali tradiciju te zaštitili deliciju po kojoj su poznati, zlatni kukuruzni kruh, članovi udruge "Etno fletno" jučer su se okupili u polju u Vrbovcu Samoborskom, kako bi ručnim branjem kukuruza priveli kraju cjelogodišnji posao. 

28.09.2023., Samobor, Vrbovec Samoborski - Clanovi udruge Etno Fletno okupili su se u polju kukuruza u Vrbovcu Samoborskom i rucno obrali kukuruz, a takvom inicijativom zele sacuvati tradicionalne obicaje branja i vezanja kukuruza u takozvane vjesanice. Marija Lindic, predsjednica udruge Etno Fletno. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

– Pobrali smo ga ručno i delali bumo sve na vješanice. Kuruza koja će se koristiti za kuruzni kruh nikako ne smije ići u kuružnjak zbog svakakvih štetočina koje se pojave pa ih vežemo i stavljamo na drvenim prečkama – govori Marija Lindić, predsjednica udruge "Etno fletno".

VEZANI ČLANCI: 

Vrijedne ruke članova udruge tako su strpljivo brale klip po klip, a potom ih vezale u parove kako bi ih lakše objesili. A u snopove su na koncu vezali i osušene stabljike. 

28.09.2023., Samobor, Vrbovec Samoborski - Clanovi udruge Etno Fletno okupili su se u polju kukuruza u Vrbovcu Samoborskom i rucno obrali kukuruz, a takvom inicijativom zele sacuvati tradicionalne obicaje branja i vezanja kukuruza u takozvane vjesanice. Guljenje kukuruza i vezanje u vjesanice. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

– Prije se ta kuruznica žela i sušila kako bismo ju dali kravama. Nakon što su se dobro najele, navečer su dobile gornji dio kuruznice kako bi bolje preživale i bile zdravije – objasnila nam je Marija Lindić. 

28.09.2023., Samobor, Vrbovec Samoborski - Clanovi udruge Etno Fletno okupili su se u polju kukuruza u Vrbovcu Samoborskom i rucno obrali kukuruz, a takvom inicijativom zele sacuvati tradicionalne obicaje branja i vezanja kukuruza u takozvane vjesanice. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Inače, kukuruzni zlatni kruh kakav se u ovom kraju sprema od pamtivijeka, od ove je godine upisan Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije