TRAJE DO PETKA

FOTO Prošećite "Okolo" i razgledajte umjetničke intervencije s potpisom hrvatskih umjetnika

Foto: Sanjin Kaštelan
1/19
27.08.2024.
u 11:33

Postavljajući umjetničke radove u gradski krajolik „Okolo“ od 2018. godine oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada

U sklopu ovogodišnjeg projekta „Okolo“ na zagrebačkim ulicama niknule su nove prostorne instalacije s potpisom hrvatskih umjetnika Diane Trohar, Karla Risa i Manuele Pauk, urbana intervencija Jelene Petric te književna intervencija Ane Mikin i Tine Kovačiček, poznatije kao "Nas dve", u suradnji s izdavačkom kućom Fraktura. Nakon prethodno predstavljenih skulptura slovenske umjetnice Nine Koželj, serije uličnih minijatura Samsofyja iz Francuske i murala beogradskog uličnog umjetnika Arteza, na mapu lokacija upisalo se njih još 11 koje možete obići do petka.

Novu rundu obilaska „Okolo“ započnite u pješačkoj zoni u Masarykovoj i usput se susretnite sa skulpturama „Doba iščekivanja“ i „Obumbratio“ kipara Karla Risa, kojima umjetnik istražuje njihove međuodnose, ali i odnose s prolaznicima. Prošećite i do Parka kralja Petra Svačića i prolaskom kroz „Tun-el“ Manuele Pauk zavirite u tajanstveni svijet mikroskopskih stvorenja koja svoj život provode u kapljicama vode, a kako izgledaju različiti aspekti gradskog pejzaža kroz umjetničku interpretaciju keramike doznajte istraživši „Segmente grada“ Diane Trohar na Zrinjevcu.

VEZANI ČLANCI: 

Ako vas put odvede prema Lisinskom, ne propustite rashladiti se jednom od lepeza za „Pirkanje“ Jelene Petric, koja je pretvorila staklenu tramvajsku stanicu na uzavrelom betonskom bespuću u smjeru zapada u utočište od sunca prošarano sjenama i tako na neobičan način upozorila na nužne promjene u svakodnevnom urbanom okolišu. Nemojte zaboraviti posvetiti malo vremena i za „Čitanje ljubavi“, koju vam donose "Nas dve" u suradnji s izdavačkom kućom Fraktura, ispisujući ljubavnu poeziju odabranih autora Frakture na četiri lokacije oko Hrvatskoga narodnoga kazališta, dvije u Bakačevoj ulici i jednoj na Trgu bana Jelačića. Za kraj, prošećite ili se provozajte po Ilici sve do kućnog broja 227, gdje možete pogledati kako su ispale „Jednostavne akrobacije“ poznatog street art umjetnika iz Beograda, Arteza.

Postavljajući umjetničke radove u gradski krajolik „Okolo“ od 2018. godine oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. U prvi plan stavlja lokalne umjetnike i njihov osobni doživljaj i viziju grada, istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici. Događanje se ostvaruje uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba i Grada Zagreba te partnera JUB boje i UpRent.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije