PROJEKT OKOLO

FOTO Susret s umjetnošću: Zastanite kod cvjetova u Oktogonu, imaju kameru, proučite i mini svjetove

Foto: Sanjin Kaštelan
1/47
21.08.2024.
u 08:00

Popis umjetnika koji će ostaviti svoj trag na ulicama metropole predvode gosti iz Francuske, Slovenije i Srbije

Veliku damu susrest ćete u slavnom prolazu Neboder koji Ilicu spaja s Bogovićevom, što je Stanje nevinosti doznat ćete u prolazu Oktogon, a nađete li se u šetnji, primjerice, Preradovićevom, Masarykovom, Varšavskom i Frankopanskom, naići ćete na minijaturne skulpture izrađene od Lego kockica. To je tek mali dio umjetničkih instalacija kojima su i ove godine brojni međunarodni, ali i domaći umjetnici odlučili zašareniti pomalo skrivene kutke nekih od najpopularnijih zagrebačkih lokacija, i to u sklopu mnogima omiljenog umjetničkog projekta Okolo, za koji su, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, zaslužne “Nas dve”, odnosno Ana Mikin i Tina Kovačiček.

Spremno do vikenda

A sedmo izdanje projekta Okolo susret s umjetnošću nudi na čak 18 lokacija. Popis umjetnika koji će ostaviti svoj trag na ulicama metropole ove godine predvode gosti iz Francuske, Slovenije i Srbije, a program je podijeljen u dva dijela.

VEZANI ČLANCI: 

– Umjetničke instalacije koje potpisuju međunarodni autori postavljene su jučer, a na deset lokacija mogu se razgledati do nedjelje. Domaći će, pak, umjetnici svoje radove izložiti u petak, stoga za vikend obilazak, u sklopu kojeg će biti moguće u jednoj zaokruženoj umjetničkoj šetnji otkriti sve umjetničke instalacije i ulične intervencije. Pozivamo sve da rezerviraju subotu i nedjelju – ističe Tina Kovačiček.

Stakleni ormarić u prolazu Nebodera, Preradovićeva 5, Masarykova 13, Varšavska 17 i 20, Frankopanska 13 te ugao Klaićeve i Frankopanske lokacije su na koje je svoje kreativne mini svjetove stvorene s pomoću Lego figurica odlučio smjestiti francuski fotograf i kipar Samsofy.

– Već dugi niz godina radim s djecom, pa tako i s Lego kockicama jer smatram da one donose osmijehe na lica i djece i odraslih. Što se tiče mojih instalacija, radi se o figuricama koje su inspirirane, takoreći, zagrebačkom svakodnevicom, primjerice dok jedna stoji na balkonu, druga uzgaja cvijeće koje je u bojama francuske zastave – objašnjava Samsofy.

Foto: Projekt Okolo

U istom ćete prolazu naići i na Veliku damu, kako je svoj rad nazvala slovenska umjetnica Nina Koželj, a kojom, ističe, nastoji skrenuti pozornost na važnost svijesti o prijelazu između različitih stanja, kako u prirodi tako i u životu čovjeka. Autorica je i interaktivne instalacije Stanje nevinosti, koja predstavlja dva divovska cvijeta u kojima su skriveni mali ekran i kamera, a pronaći ćete ih u Oktogonu.

Nađete li se u šetnji Ilicom, oko kućnog broja 227, naići ćete, pak, na Arteza, street art umjetnika iz Beograda, koji ondje stvara Jednostavne akrobacije, mural kojim umjetnik nudi svježu perspektivu, a ljudsku figuru, kaže, tretira kao dinamičan građevni element unutar kompozicije.

VEZANI ČLANCI: 

Domaći umjetnik, kipar mlađe generacije, Karlo Ris intervenirat će, pak, u Masarykovoj, gdje će se od petka moći razgledati njegova instalacija Doba iščekivanja, koja tematizira vječno iščekivanje nečeg boljeg, te Obumbratio, kroz koji umjetnik istražuje međuodnos dviju skulptura, jedne naizgled potpuno nepomične i druge koja kao da se želi pokrenuti iz svog mjesta, nastojeći promijeniti svoje stanje.

Ispisivanje poezije

Jelena Petric će staklenu tramvajsku stanicu Lisinski pretvoriti u utočište od sunca prošarano sjenama s lepezama spremnima za “Pirkanje” i tako upozoriti na nužne promjene u svakodnevnom urbanom okolišu.

– Manuela Pauk na Trgu Petra Svačića prolaznike će uvesti u “Tun-el”, tajanstveni svijet mikroskopskih stvorenja koja svoj život provode usred kapljica vode hodajući kroz nju. Diana Trohar će, pak, na jedinstven način u parku Zrinjevac otisnuti identitet grada, pozivajući vas da istražite “Segmente grada” i upoznate se s različitim aspektima gradskog pejzaža kroz njenu umjetničku interpretaciju keramike – ističu organizatorice Ana i Tina, koje će, u suradnji s izdavačkom kućom Fraktura, pripremiti književnu intervenciju “Čitanje ljubavi”, ispisujući ljubavnu poeziju odabranih autora na četiri lokacije oko Hrvatskoga narodnoga kazališta, dvije u Bakačevoj i jednoj na Trgu bana Jelačića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije