ako treba i referendum

Goričanima računi veći za 118 kuna ako voda ode Holdingu!

Vodovod Velika Gorica
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
04.03.2014.
u 12:31

Gradsko vijeće traži da Gorici ostane samostalan vodovod

Iako Velika Gorica zadovoljava sve uvjete i bogata je izvorima pitke vode, a dio vode prodaje i Zagrebačkom holdingu, prema Vladinu prijedlogu Uredbe o uslužnim područjima Velikoj Gorici od tih 19 područja nije pripalo nijedno.

Skuplji kubik

Gorica bi se, naime, morala pripojiti uslužnom području 7, što znači da bi se spojila s Gradom Zagrebom te gradovima Zagrebačke županije (osim Zaprešića i sedam općina koje bi se pripojile području 6). Točnije, VG Vodoopskrba potpala bi pod Zagrebački holding, što bi za Velikogoričane značilo 82 posto skuplji kubik vode!

Velikogoričani sada naime plaćaju kubik vode 7,96 kuna, a Zagrepčani čak 14,46 kuna! Prema simulacijama koje je izradio Grad Velika Gorica, velikogoričko domaćinstvo koje prosječno troši 20 kubika vode mjesečno i vodu plaća oko 190 kuna po zagrebačkim cijenama taj bi račun plaćalo (nakon spajanja s Holdingom) oko 308 kuna! Čak 62 posto više ili oko 118 kuna.

Ova nas nesposobna Vlada kažnjava za najmanju nezaposlenost i najbolje uvjete života u Hrvatskoj. Nakon što su nam nametnuli najskuplje grijanje, sada nam žele enormno poskupjeti i vodoopskrbu!

Dražen Barišić

gradonačelnik Velike Gorice

– U tijeku je neviđena otimačina velikogoričkih resursa. Ova nas nesposobna Vlada kažnjava za najmanju nezaposlenost i najbolje uvjete života u Hrvatskoj. Nakon što su nam nametnuli najskuplje grijanje, sada nam žele enormno poskupjeti i vodoopskrbu! Ali nismo ni mi više tako bespomoćni. Sve stranke u Vijeću podržale su napore da se zaštiti gorička voda, a građani pripremaju skupljanje potpisa za referendum. Jedinstveni smo, ne damo goričku vodu! – poručio je gorički gradonačelnik Dražen Barišić.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Nelogično je u cijeloj priči i to što bi uslužno područje 7 obuhvaćalo čak 1,05 milijuna stanovnika, odnosno čak četvrtinu Hrvatske, dok bi iduća tri uslužna područja sva zajedno opskrbljivala isti broj stanovnika. U goričkoj gradskoj upravi smatraju da uslužna područja nisu krojena prema nekim realnim potrebama, nego da su prste u tome imali interesni lobiji.

Zagrebački holding svakako bi profitirao od spajanja s VG Vodoopskrbom upravo zbog crpilišta vode koje Gorica ima, a vodu se smatra naftom 21. stoljeća, ali i zbog povećanja broja korisnika kada je riječ o odvodnji, što bi utjecalo na izdašnije financiranje ZOV-a (Zagrebačkih otpadnih voda). Velika Gorica spajanjem svoje vodoopskrbne tvrtke s Holdingom baš ništa ne dobiva osim većih računa, upitne sanacije goričkog pročistača voda te gubitka infrastrukture, čija je tržišna vrijednost milijardu kuna.

Sve te vodovodne cijevi pripale bi Holdingu bez ikakve naknade! Od 2010. do 2013. godine u Velikoj Gorici uloženo je čak 65 milijuna kuna u razvoj vodoopskrbe i odvodnje.

Na referendum

Povećan je kapacitet vode, proširena je mreža, a gubitak vode smanjen je na 32 posto (prosjek je u RH 50 posto). Zbog svega Gradsko vijeće uz jednoglasnu podršku svih vijećnika traži formiranje zasebnog uslužnog područja za Goricu i općine Kravarsko, Orle i Pokupsko na kojem će isporučitelj vode biti VG Vodoopskrba. Taj je zahtjev Vijeće uputilo Ministarstvu poljoprivrede, autoru Uredbe o uslužnim područjima. Bude li Velika Gorica odbijena, spremna je i na raspisivanje referenduma kojim bi se spriječilo spajanje sa Zagrebačkim holdingom.

Komentara 2

KR
kresimirn
14:01 04.03.2014.

sto ovaj barisic prica? imamo najskuplje grijanje u hrvatskoj imat cemo najskuplju vodu u hrvatskoj , gradonacelnice zasto nismo prikljuceni na plin, posto postoji plinovod kapaciteta za 100.000ljudi, gradonacelnice, sto ste napravili tj. zasto nas ne spajate na plin ?in ? zasto grad gorica ne sufinancira racune za grijanje ? zasto ne sufinancira za zet karte, gradonacelnice dajte ostavku, skup sa ovom nesposobnom vladom

DA
davords
14:16 04.03.2014.

Koliko tisuća Velikogoričana radi u Zagrebu? Hm, možda je zato kod njih tako niska nezaposlenost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije