Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
advent u zagrebu

Gornjim gradom šeću nažigači, "Fuliranjem" Djed Božićnjak, a na Zrinjevcu kuha Dino Galvagno

Zagreb je jedini grad na svijetu čija se plinska rasvjeta pali ručno, a pale ju nažigači
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL
1/20
20.12.2023.
u 10:00

Prijatelji životinja poručuju da se na stol za blagdane može staviti i pečenje od sejtana

Tradicionalne božićne pjesme te skladbe iz klasične literature slušat će se sutra od 19 sati u grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda. Izvodit će ih Komorni dječji zbor Glazbene škole Pavla Markovca, Zbor Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica te Akademski zbor Filozofskoga fakulteta "Concordia discors", a ulaz na koncert "Evo smo van zdravo došli" je besplatan.

Dan kasnije na terasi kavane Lav kod Kamenitih vrata zapjevat će Gospodnetić singersi, a njihov će koncert označiti i kraj osmog Festivala adventskih i božićnih pjesama.

VEZANI ČLANCI: 

Večeri uoči Badnjaka možete provesti i u društvu nažigača koji će svakog dana od 16.30 sati u sklopu "Adventa pod lanternom" oživljavati 160 godina staru tradiciju paljenja plinskih lampi. Podsjetit će vas i na običaj koledanja, a uživat će se u nastupima gospel-sastava The Messengers, Ženskog vokalnog ansambla Čipkice te Gospodnetić singersa.

U sklopu programa Adventa, usto, danas na Zrinjevcu chef Dino Galvagno vodi radionicu održivog kuhanja koja počinje u 17 sati, a s posjetiteljima će podijeliti i nekoliko savjeta za dane nakon blagdana, primjerice kako iskoristiti ostatke delicija. Kad ste već ondje, pozivaju sa "Slatkog Zrinjevca", u kućici "Feliz Navidad" možete degustirati arancine, odnosno okruglice od riže s brancinom i grdobinom, mozzarellom, špinatom i jogurtom, a neki će se rado počastiti i tuna-burgerom u brioche pecivu s batatom i wasabi majonezom koji se sprema kod "Veselog pajceka".

VEZANI ČLANCI: 

Svratite li pak do Strossmayerova trga, susrest ćete Djeda Božićnjaka koji svakoga dana od 18 sati šeće po "Fuliranju", gdje se možete i zasladiti, primjerice, fritulama koje se u "Kužinavanju" spremaju prema receptu Damira Tomljanovića te guštati u slanim specijalitetima poput "Drugačije sarme" iz kućice "Picnic" ili bogate ponude Instituta za kobasice Mate Jankovića.

A da blagdanska trpeza može biti i veganska, odnosno da se jela mogu pripremiti od namirnica biljnog podrijetla pa za Božić uživati u pečenju od sejtana i kolačima bez jaja, poručuju pak Prijatelji životinja. Iz udruge usto pozivaju sugrađane da ne koriste pirotehniku te ne poklanjaju kupljene životinje, već svrate do nekog od skloništa. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije