ŽELE SMANJITI KORUPTIVNE RADNJE

Grad Zagreb po prvi put dijeli ove potpore: Više od pola milijuna eura za sindikate, organizacije civilnog društva....

Zagreb: Tomislav Tomašević održao konferenciju o Gradskoj plinari koja je izgubila opskrbu Zagrepčana
Luka Batelic/PIXSELL
28.09.2024.
u 10:50

Za nepovratna sredstva ovog programa mogu se prijaviti svi koji imaju ideju kako približiti otvorene podatke građanima grada Zagreba i to kroz mobilne ili druge aplikacije, informativne web stranice te istraživanja nad podacim

Grad Zagreb pokreće program potpora malih vrijednosti za financiranje projekata korištenja otvorenih podataka za 2024. i 2025. godinu te je tako ovaj tjedan raspisan Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za sufinanciranje projekata korištenja otvorenih podataka za 2024. godinu. Javni poziv otvoren je do 10. listopada 2024. godine. Za program potpora Grad Zagreb je osigurao sredstva u iznosu od 600.000 eura za 2024. i 2025. godinu, dok pojedinačni projekt može zatražiti od 5.000 eura do 30.000 eura.

Otvoreni podaci po samoj definiciji označavaju sve one podatke koje bilo tko može slobodno koristiti, upotrijebiti i prilagoditi za ponovno korištenje te ponovno distribuirati. Cilj ovog programa je poticanje proizvodnje kvalitetnih istraživanja, programskih aplikacija ili mrežnih stranica koje koriste otvorene podatke Grada Zagreba u informativne, obrazovne, kulturne, umjetničke, stručne i znanstvene svrhe.

„Primjena otvorenih podataka izravno smanjuje mogućnost koruptivnih radnji, a istovremeno kod građana osnažuje osjećaj povjerenja prema radu gradske uprave, što su važni ciljevi ovog programa. Podaci koje generira Grad Zagreb kao što su geolokacijske usluge, razni javni registri, spisi, izvještaji, proračuni i slično predstavljaju vrijedan resurs za razvoj inovativnih usluga i proizvoda s dodanom vrijednošću te imaju važnu društveno-ekonomsku korist”, naglasio je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Upravo zbog toga, Grad Zagreb prvi put dodjeljuje ovakvu vrstu potpora kako bi organizacijama civilnog društva, sindikatima, društvima s ograničenom odgovornošću, jednostavnim društvima s ograničenom odgovornošću, obrtima, umjetničkim organizacijama i zadrugama omogućio dostupnost što većeg broja otvorenih podataka te njihovo korištenje u informativne, obrazovne, kulturne, umjetničke, stručne, znanstvene ili druge svrhe, s temama od interesa za Grad Zagreb i njegove građane.

VEZANI ČLANCI:

Za nepovratna sredstva ovog programa mogu se prijaviti svi koji imaju ideju kako približiti otvorene podatke građanima grada Zagreba i to kroz mobilne ili druge aplikacije, informativne web stranice te istraživanja nad podacima. Više o planu potpora možete saznati na 2. ZGBit meetupu u četvrtak 3. listopada 2024. godine u 18 sati u ZG Forumu, Gajeva ulica 27. Više o gradskim otvorenim podacima i planu potpora možete pročitati na web stranicama Grada Zagreba. Prijave za Plan potpora moguće su do 10. listopada 2024. godine u 23:59 preko online obrasca

FOTO: Bili smo na Festivalu pasa svih rasa: 'Iskoristili smo besplatan veterinarski pregled, znaju biti jako skupi'
Zagreb: Tomislav Tomašević održao konferenciju o Gradskoj plinari koja je izgubila opskrbu Zagrepčana
1/23

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije